Fransk minister: – De visste at de solgte hestekjøtt

Franske myndigheter mener at selskapet Spanghero visste at de solgte hestekjøtt merket som storfekjøtt til europeiske forbrukere. Nå trekker de tillatelser.

Kjøttindustri - Spanghero - Frankrike (arkiv)

Et arkivbilde fra juni 2011 viser en ansatt ved en næringsmiddelfabrikk i Castelnaudary, Sør-Frankrike, eid av selskapet Spanghero som nå beskyldes for svindel.

Foto: REMY GABALDA / Afp

Selskapet Spanghero i Frankrike har blitt beskyldt for å være en av kildene til hestekjøttet som har havnet i europeiske ferdigprodukter merket som storfekjøtt.

Benoit Hamon

Benoit Hamon går nå hardt ut mot næringsmiddelkonsernet Spanghero.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

Torsdag ettermiddag slår franske myndigheter fast at mye tyder på en bevisst svindel.

– De visste at kjøttet kom fra hester, eller i alle fall hadde nok informasjon til å sterkt mistenke det, uttaler minister Benoit Hamon i det franske departementet for sosial- og forbrukersaker til franske medier.

Franske myndigheter sier de nå ser på å trekke tilbake driftstillatelser fra selskapet Spanghero. Inntil videre blir alle tillatelser suspendert, opplyser landbruksminister Stephane Le Foll.

Selskapet selv uttaler i en e-post at de benekter påstandene om at de visste. I e-posten sier selskapet at de hele tiden har trodd at de solgte storfekjøtt.

– Spanghero bekrefter at vi bestilte storfekjøtt, ble lurt til å tro at vi fikk storfekjøtt og så solgte kjøttet videre riktig merket som storfekjøtt etter franske og europeiske regler, skriver selskapet.

Forbrukermyndighetene i Franrike har gjennomført en gransking av forholdene rundt matvarene og leverandørkjeden til de som er involvert i hestekjøttskandalen.

Det er i den franske granskingen bevist at skandalen med feilmerket hestekjøtt nå involverer 13 land og 28 produsenter. Totalt mener myndighetene i landet at det er snakk om rundt 750 tonn feilmerket kjøtt.

Undersøkelsene viser at leverandørene i Romania som allerede har blitt uthengt i medier over hele Europa skal ha opptrådt i god tro.

Produsenten av ferdigmat Comigel som også holder til i Frankrike får derimot ikke noen frifinnelse. Forbrukermyndighetene i landet opplyser at de mener selskapet som leverer til blant annet Findus burde oppdaget at det var snakk om hestekjøtt da de tinte kjøttet før produksjon av blant annet lasagne.

Les også: Mattilsynet bekrefter at feilmerket hestekjøtt har kommet til norske butikker
Les også: Findus trekker ferdigprodukter – mistet tillit etter hestekjøttskandale
Les også: Mattilsynet ber folk levere tilbake lasagne

Spangheros kontorer i Castelnaudary, Frankrike

Spangheros kontorer i Castelnaudary i Frankrike.

Foto: JEAN-PHILIPPE ARLES / Reuters

Britisk hestekjøtt kan ha blitt brukt i mat

Hestekjøtt med medisiner som ikke skal brukes til menneskeføde, kan ha blitt brukt til mat, opplyser britiske myndigheter. Statssekretær David Heath i landbruksdepartementet sa i parlamentet torsdag at testen slo ut positivt for åtte hestekadavre fra britiske slakterier.

Over 200 slaktede dyr var blitt undersøkt.

– Kjøtt fra tre av hestene kan ha havnet i fransk mat. De fem andre har ikke blitt brukt til menneskeføde, sa Heath.

Les også: Hestekjøtthandler dømt for feilmerking av kjøtt

Det er ikke farlig å spise hestekjøtt, men medisinen phenylbutazone, som blir brukt til hester, blir regnet som skadelig for mennesker.

SISTE NYTT

Siste nytt