NRK Meny
Normal

Chirac: 2000 soldater til UNIFIL

Frankrike øker sitt bidrag til UNIFIL fra 400 til 2000 soldater, opplyste president Jacques Chirac i kveld. Og i USA skal president Bush ha stilt seg bak Italia som leder av styrken.

Jacques Chirac
Foto: P. Kovarik / Scanpix/Reuters

I morgen møtes EUs utenriksministrer og FNs generalsekretær Kofi Annan i Brussel for å diskutere EUs og Europas bidrag til en ny og større UNIFIL-styrke som skal vokte våpenhvilen i Sør-Libanon.

Omverdenen har uttrykt skuffelse over at Frankrike, som med sine tette bådn til Libanon skulle lede styrken, ikke ville stille mer enn først 200, så 400 fredssoldater. I tillegg satte landet store krav til mandatet styrken skal ha.

To vil lede

Dermed kom Italia på banen og tilbød seg å bidra med en langt større styrke, og ønsket samtidig å påta seg lederansvaret for hele FN-operasjonen. 

 

FN-soldat Libanon
Foto: K. Daher / Scanpix/Reuters

  Men nå har Frankrike tenkt seg om.

- Jeg har besluttet å sende to ekstra battaljoner for å utvide vår UNIFIL-kontingent. 2000 franske soldater vil dermed bli plassert under FN-flagg i Libanon, sa Chirac, og la til at. Frankrike fortsatt er villig, hvis FN måtte ønske det, til å lede styrken.

Hovedgrunnen til den franske avgjørelsen er trolig at FN har forsikret om at soldatene vil få fullmakt til å forsvare seg selv fullt og helt hvis de blir angrepet, og også får bruke makt for å beskytte sivilbefolknigen.

Rules of engagement

Fortsatt diskuterer FN-diplomatene stridsreglene - de såkalte Rules of Engagement - for den nye UNIFIL-styrken. 

- Siste nytt er at president Jacques Chirac vil kunngjøre en betydelig øking av Frankrikes bidrag i kveld, sa Italias utenriksminister Massimo D'Alema på en pressekonferanse i Roma tidligere i dag.

Den europeiske rollen i UNIFIL skal diskuteres på møtet i morgen. Men Italias statsminister Romano Prodi sa i dag - neppe helt tilfeldig - at USAs president Bush var positiv til å sette Italia i førersetet for Libanon-styrken.

Israel med i diskusjonen 

På pressekonferansen deltok også Israels utenriksminister Tzipi Livini, som hadde diskutert Libanon-spørsmålet med sin italienske kollega i Toskana i dag.

Sveriges regjering kunngjorde i dag at landet vil bidra med en korvett til FN-styrken. Sammen med støtteapparat blir til sammen 80 svenske soldater sendt til Libanon. Sverige ønsker å samarbeide med Norge og kanskje flere andre land om en seks måneder lang innsats.  

Også Norge og Danmark har tilbudt marinefartøyer til UNIFIL-styrken. Til sammen ønsker FN å utvide UNIFIL fra 2000 til 15.000 soldater.

Italias Massimo D'Alema og Israels utenriksminister Tzipi Livni
Foto: A. Solaro / Scanpix/AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt