Hopp til innhold

Frankrike sto stille i ett minutt: – De ville drepe Charlie, han ble udødelig

PARIS (NRK): Med et minutts stille sorg mintes Frankrike ofrene for terrorangrepet mot Charlie Hebdo.

FRANCE-ATTACKS-MEDIA-SILENCE
Foto: BERTRAND GUAY / Afp

Livia Casalonga (18) tar hånden til sidemann og gjør seg klar. Også i dag har hun dratt til Republikkplassen, denne gang for å minnes de døde med ett minutts stillhet. Med seg har hun et brev med en tekst hun har skrevet som reaksjon på terrorangrepet.

– De ville drepe Charlie, han ble udødelig. Jeg er Charlie, de er Charlie, du er Charlie, vi er Charlie. Vi ble en gruppe som kjemper med ord, penner, kjærlighet, satire og håp for å forsvare våre fundamentale rettigheter til ytringsfrihet. I går morges ville noen drepe vår frihet. De brukte våpen for å angripe Charlie. Det var en stor feil, leser Livia opp fra brevet til NRK.

Livia

Livia Casalonga (18) mintes de drepte med ett minutts stillhet på Republikkplassen i dag.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Dypt beveget må hun ta en pause for å tørke tårene før hun fortsetter.

– Vi står sammen mot volden, vi er væpnet med håp, frihet, kreativitet, intelligens og tar med oss arven etter skribentene og de visjonære som skapte Frankrike. Vi står oppreist sammen og engasjerer oss. Vi er også væpnet, men vi er i live og vi er Charlie, sier Livia.

Moren er journalist og Livia påpeker hvor viktig ytrings- og pressefriheten er i et demokrati. Derfor har hun kommet for å vise sin respekt for de døde også i dag.

– Jeg er trist, men også veldig sint. Hvordan kan noen gjøre dette? Men jeg er også full av håp. Se på alle som nå står sammen for menneskeheten og demokratiet.

Republikkplassen

De fremmøtte slo ring rundt Republikkplassen da ofrene for terrorangrepet skulle minnes kl. 12. Det er i dag landesorg i Frankrike.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Hyller motet til de drepte

– Jeg er kommet for å hylle dem som holdt motet oppe og våget å fortsette arbeidet til tross for risikoen det medførte. De ble skutt på grunn av sitt arbeide, derfor synes jeg det er viktig å møte opp personlig for å annerkjenne deres mot og be for dem, deres familier og Charlie Hebdo, sier Patrick Leferq.

NRK møter pensjonisten utenfor magasinets lokaler i Paris. Leferq er selv en aktiv mann i flere veldedige organisasjoner, og påpeker at Europa nå må stå sammen for å vise hvilke verdier vår verdensdel er tuftet på.

– Det er viktig at både Frankrike og Europa står sammen og viser toleranse samtidig som vi beskytter oss, sier Patrick Leferq til NRK.

Patrick Leferq

Pensjonisten Patrick Leferq hyller de modige medarbeiderne i Charlie Hebdo.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Stort politioppbud

Væpnet politi preger store deler av det sentrale Paris torsdag og været reflekterer stemningen. Det er grått og trist i hovedstaden i dag. Fylt med sorg, sinne og redsel dukker de opp, en etter en, for å legge blomster ned utenfor Charlie Hebdo.

– Vi er fulle av følelser i dag, med også mange spørsmål om morgendagen. Ikke bare her i Paris, men i flere andre byer landet rundt hvor folk strømmet ut i gatene for å uttrykke sin vilje til å respektere hverandre, akseptere ulike oppfatninger og fordømme dette angrepet, sier Leferq.

Følelsene er tunge fordi denne typen trusler er blitt en del av hverdagen, påpeker Patrick Leferq.

– Dette kan føre til nye angrep i både ditt og mitt land. Det er galskap, men vi må være realistiske, sier han til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

France Newspaper Attack

Folk fortsatte å strømme til Charlie Hebdos lokaler torsdag for å vise sin medfølelse med de etterlatte.

Foto: Francois Mori / Ap

Vil kjempe for ytringsfriheten

Onsdag kveld var over 100.000 personer ut i gatene i flere byer i Frankrike for å vise sin støtte med de drepte og etterlatte. «Je suis Charlie!» gjallet over Republikkplassen i Paris, bare en kilometer unna redaksjonslokalene til det satiriske magasinet Charlie Hebdo der massakren fant sted.

Med penner symbolsk høyt hevet, bar mange også på bannere med budskapet «Pressefriheten har ingen pris» og «Charb døde fri», med henvisning til den drepte redaktøren Stéphane Charbonnier.

En ny hverdag

Antoine Berr

Antoine Berr jobber vis a vis Charlie Hebdo og er rystet.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Design-studenten Antoine Berr er tilbake ved åstedet torsdag formiddag. Han arbeider vis a vis magasinlokalet og ble øyenvitne til angrepet.

– Gjennom vinduet så jeg at den første bilen som ankom. Jeg så ikke skuddene, men hørte dem og at bilen senere kjørte avgårde. Jeg så alle politibilene og ambulansene som kom for å hjelpe. Det var helt uvirkelig, som i et videospill, sier Antoine Berr.

Han er sjokkert over de bestialske drapene, men ikke av terrorisme, sier han til NRK.

– Vi franskmenn lever med denne trusselen hele tiden, men jeg er sjokkert over at det skjer akkurat her nå. Jeg går denne veien hver dag, kontoret mitt ligger her, dette er livet mitt, men nå har vi fått en ny hverdag. Nå er alle i Paris i sorg. Nå må vi snakke om fred, sier Berr.

Republikkplassen

Penner og blomster på Republikkplassen for å minnes de døde.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Landesorg i Frankrike

President François Hollande var raskt på plass utenfor satiremagasinet Charlie Hebdos lokaler etter terrorangrepet onsdag for å fordømme angrepet.

– Dette er et angrep på ytringsfriheten. Men vi må vise at vi står sammen i dette landet. Vi er et liberalt land, derfor møter vi ofte trusler. Men ingen skal tro at de kan true oss til stillhet. Dette er et angrep på ytringsfriheten, sa Hollande.

I en følelsesladd fjernsynstale samme kveld kunngjorde han nasjonal sørgedag i Frankrike torsdag.

Sju personer pågrepet

Sju personer er pågrepet i jakten på gjerningsmennene bak terrorangrepet mot Charlie Hebdo, ifølge Frankrikes innenriksminister.

– Det er en pågående etterforskning. Sju personer er pågrepet, sa innenriksminister Bernard Cazeneuve til radiostasjonen Europe 1 torsdag morgen.

Ifølge en politikilde skal det dreie seg om både kvinner og menn i miljøet rundt de to brødrene som er mistenkt for å stå bak angrepet, melder AFP. Også statsminister Manuel Valls uttalte torsdag til radiokanalen RTL at flere hadde blitt pågrepet i jakten på gjerningsmennene, men han ønsket ikke å gå inn på hvor mange det dreier seg om.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Paris terror

En hyllest til de drepte også utenfor Frankrikes ambassade i London torsdag.

Foto: Alastair Grant / Ap

Politikvinne døde

To antatte gjerningsmenn er fortsatt ikke funnet, ifølge Valls. De to er kjent for etterretningen, og de ble uten tvil fulgt med på allerede før terrorangrepet mot det franske satiremagasinet onsdag. Tolv personer ble drept og elleve såret i angrepet på Charlie Hebdo onsdag formiddag. Tilstanden er kritisk for fire av de sårede.

Torsdag døde en politikvinne av skadene hun ble påført da en mann begynte å skyte utenfor Paris torsdag. Franske myndigheter melder også om en rekke angrep på franske moskeer onsdag og torsdag, uten at de så langt knytter dette til terrorangrepet på Charlie Hebdo.

SISTE NYTT

Siste nytt