Frankrike nærmere pensjonsreform

Underhuset i det franske parlamentet vedtok onsdag den omstridte pensjonsreformen, som gjør at pensjonsalderen økes til 62 år.

Debatt om pensjonsreformen i det franske underhuset

Folkevalgte fra president Nicolas Sarkozys parti UMP applauderer arbeidsminister Eric Woerth under en debatt om pensjonsreformen i det franske underhuset.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Underhuset vedtok reformen med 329 mot 233 stemmer, melder nyhetsbyrået AFP.

Demonstrasjon mot den franske pensjonsreformen

Et flertall i det franske folket er imot pensjonsreformen, ifølge en meningsmåling. Flere tusen demonstrerte i Paris onsdag.

Foto: Francois Mori / Ap

Det er varslet nye demonstrasjoner før overhuset skal behandle loven 23. september, men også der blir loven trolig vedtatt.

Onsdagens vedtak i underhuset kom til tross for opposisjonens forsøk på å stanse forslaget, og trusler fra fagforeninger om flere streiker og dager med protester.

LES OGSÅ: Pensjonsreform over første hinder

Demonstrasjoner

Flere tusen demonstranter fra den politiske venstresiden demonstrerte mot forslaget tidligere på dagen.

Forrige uke mobiliserte fagforeninger over hele landet til én dags generalstreik mot loven. Mellom én og tre millioner demonstranter tok til gatene i mer enn 100 byer og tettsteder rundt om i landet.

LES OGSÅ: 2,5 millioner protesterer i Frankrike

President Nicolas Sarkozys støttespillere insisterer på at en heving av pensjonsalderen med to år før 2018 vil spare staten for pensjonsutgifter tilsvarende 70 milliarder euro, og hjelpe Frankrike til å få kontroll over de offentlige budsjettene.

LES OGSÅ: Sarkozy fast bestemt på å heve pensjonsalderen

Folket er imot

Sarkozy står på at loven vil bli vedtatt. Den er en viktig del av presidentens reformprogram, og hans politiske overlevelsesstrategi før han håper å bli gjenvalgt om under to år.

Ifølge meningsmålinger er et flertall av de franske velgerne enige imot reformen.

LES OGSÅ: Motstand mot fransk pensjonsreform

Flertallet stiller seg altså på parti med sosialistpartiet og fagforeningene, selv om de fleste regner det som uunngåelig i et Frankrike med en stadig eldre befolkning.

SISTE NYTT

Siste nytt