Frankrike innfører «Robin Hood»-skatt på egen hånd

Frankrike kommer til å innføre en skatt på 0,1 prosent på alle finanstransaksjoner fra 1. august i år. Det kunngjorde president Nicolas Sarkozy under et lengre TV-intervju søndag kveld.

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy under intervjuet som ble sendt på fransk TV søndag kveld.

Foto: HO / Reuters

– Vi har endelig bestemt oss for å innføre en skatt på finanstransaksjoner, sa den franske presidenten i det timelange intervjuet.

Sarkozy sa at han håper skatten vil gi staten inntekter på én milliard euro, snaut åtte milliarder norske kroner. og bidra til å redusere budsjettunderskuddet.

Samtidig håper han at flere europeiske land følger etter, eller at EU innfører en lignende skatt.

– Det er innlysende at så snart Europa innfører skatten, så vil vi slutte oss til. Det vil gjør nå er for å sjokkere og gå foran som et eksempel. sa Nicolas Sarkozy under intervjuet.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Nicolas Sarkozy

Se utdrag fra intervjuet med Sarkozy.

«Lettversjon» av Tobin-skatten

Skatten på finanstransaksjoner er en redusert versjon av tidligere forslag som vekslende er blitt omtalt som en «Robin Hood»-skatt og en Tobin-skatt.

Tobin-skatten (oppkalt etter nobelprisvinneren i økonomi, James Tobin) var ment å brukes på samtlige internasjonale finanstransaksjoner.

James Tobin

James Tobin, her fotografert i forbindelse med at han fikk nobelprisen i økonomi i 1981, foreslo en skatt på finanstransaksjoner på 1970-tallet.

Foto: UPI / SCANPIX

Detaljene i Sarkozys versjon er ikke kjent, men det er grunn til å tro at skatten vil ha et mer begrenset omfang.

Sarkozy også i at intervjuet at han håper at skatten vil føre til at franske bedrifter vil bli bedre i stand til å beholde arbeidsplasser i Frankrike.

Håper på Merkel og Monti

President Sarkozy håper nå at den tyske forbundskansleren Angela Merkel og Italias statsminister Mario Monti også vil innføre skatten i sine land.

Tidligere i januar avviste Monti å innføre skatt på finanstransaksjoner ensidig i Italia, men åpnet for å gjøre det sammen med andre land.

– Jeg vil aldri gjøre det bare i Italia, men i en situasjon der vi er interessert i å innføre et tett samarbeid med land som Frankrike og Tyskland, hvorfor ikke?, sa Mario Monti i et intervju på den italienske TV-kanalen RAI søndag 8. januar.

Merkel, Monti og Sarkozy møtes i dag i Brussel i forkant av et EU-toppmøte, og den nye skatten ventes å være et tema på møtet.

Storbritannia truet med veto

Mens andre europeiske land har uttalt seg positivt om skatt på finanstransaksjoner, så har Storbritannia truet med å legge ned veto.

Den britiske statsministeren David Cameron vil bare godta en slik skatt dersom den innføres globalt, og har sagt at han vil legge ned i veto i EU mot skatten.

– Ideen om en ny europeisk skatt som ikke skal gjelde andre steder, synes jeg ikke er fornuftig, derfor vil jeg blokkere den, sa Cameron tidligere i januar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nicolas Sarkozy

President Nicolas Sarkozy under forberedelsene til intervjuet med journalistene Claire Chazal og Laurent Delahousse søndag. Intervjuet ble gjort i Elysee-palasset, Frankrikes svar på Det hvite hus.

Foto: POOL / Reuters

16 millioner seere

Ifølge Le Monde ble det timelange intervjuet med presidenten sett av over 16,5 millioner seere.

Presidenten sa også at momsen vil bli hevet fra 19,6 til 21,2 prosent med virkning fra 1. oktober.

– Vi håper at varselet vil føre til livligere handel fram til da, og dermed styrke veksten, sa Sarkozy.

Ikke erklært kandidaturet

Til tross til det er under tre måneder til første valgomgang av det franske presidentvalget, har Sarkozy ennå ikke sagt at han stiller til gjenvalg.

Det har ført til spekulasjoner i franske medier om at han kan komme til å trekke seg, men i søndagens intervju gikk han langt i å si at han kommer til å være kandidat.

– Jeg har et rendezvous med franskmennene. Jeg kommer ikke til å trekke fra det, sa Sarkozy.

Sarkozy kan vente til 16. mars med å erklære seg som kandidat.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.