Frankrike forbyr Muhammed-demonstrasjoner

Franske myndigheter forbyr demonstrasjoner i forbindelse med Muhammed-tegningene. I Paris er politiet er klare til å rykke ut i tilfelle uroligheter.

Frankrike, Muhammed

VARSLER DEMONSTRASJONER: Fransk politi har siden onsdag hatt beredskap utenfor redaksjonslokalet til tidsskriftet Charlie Hebdo. Bladet har trykket satiretegninger av profeten Muhammed.

Foto: JACKY NAEGELEN / Reuters

Både i Kabul og Teheran har noen hundre mennesker samlet seg torsdag for å å protestere mot karikaturene som ble offentliggjort av et fransk satirisk tidsskrift onsdag.

På forsiden av Charlie Hebdo er en tegning som forestiller en muslim
i rullestol som kjøres av en ortodoks jøde. De to sier «Ikke gjør narr av oss».

Bladet trykker også en tegning som viser profeten Muhammed naken.

Utsolgt blad

Charlie Hebdo

VEKKER HARME: Det, i utgangspunktet smale tidsskriftet, Charlie Hebdo ble raskt utsolgt etter å ha trykket karikaturer av profeten. Samtidig med at 70.000 nye blader lanseres i franske avisstativer fredag, er det varslet demonstrasjoner.

Foto: FRED DUFOUR / Afp

Også i Frankrike har mange reagert på tegningene, men der blir alle demonstrasjoner forbudt.

Bladet kom i salg onsdag morgen og ble fort utsolgt. Ifølge avisa Le Monde er det allerede solgt 75.000 eksemplarer av det smale tidsskriftet.

I morgen kommer 70.000 nye utgaver av bladet i butikkene, samtidig som myndighetene i Paris har fått inn den første søknaden om å avholde en demonstrasjon.

Arrangøren ønsker å protestere mot den anti-islamske amerikanske filmen som har satt sinner i kok verden over den siste tiden.

Allerede i går sa statsminister Jean-Marc Ayrault at ytringsfriheten er garantert i Frankrike, også friheten til å karikere.

Nå er det klart at myndighetene sier nei til en søknad om å få demonstrere foran byens store moské på vestre bredd.

Statsminister Jean-Marc Ayrault har sagt at alle som kjenner seg støtt av tegningene, kan stevne Charlie Hebdo, men at myndighetene ikke vil foreta seg noe for å hindre publiseringen.

– De fornærmede kan bringe saken for retten. Vi bort i et land der lovene skal respekteres, sa Ayrault.

Høyeste beredskap

Parispolitiet er på tå hev, skriver den franske avisen Le Figaro. Stemningen, som allerede var spent på grunn av den amerikanske filmen, er ikke blitt mindre spent etter publiseringen av karikaturene.

Lokalene til det satiriske tidsskriftet har hatt politibeskyttelse siden tirsdag kveld. Le Figaro skriver at minst 1600 politifolk er klare til å rykke ut på kort varsel.

Samtidig vil videoovervåking på togstasjoner i hele stor-Paris gjøre at patruljer kan reise og stanse mistenkelige grupper før de kommer seg inn til sentrum av byen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt