Hopp til innhold

Frankrike avlyser nyttårsfeiringene allerede nå

Den franske regjeringen har bestemt at store offentlige fester og fyrverkeri blir forbudt på nyttårsaften. Det blir dermed andre året Champs Elysee blir liggende folketom. Hensikten er å bremse omikronsmitten.

Champs Elysee på en folketom 1. januar 2021.

Champs Elysee var nær folketom natten til 1. januar 2021. Alle fest og moro var forbudt, og det var portforbud på natten.

Foto: STEFANO RELLANDINI / AFP

Statsminister Jean Castex ble fredag kveld landets fremste festbrems. Da kunngjorde han at alle store offentlige fester forbys den 31. desember.

Det inkluderer også oppskyting av fyrverkeri som fører til ansamlinger, rapporterer nyhetsbyrået Reuters.

Det betyr at store deler av nyttårsfeiring blir avlyst – for andre året på rad.

I fjor var gjaldt det også portforbud fra klokken 20.00 til 06.00 i store deler av Frankrike.

Private nyttårsfester kommer til å være lov i år, men statsministeren anbefaler at man begrenser hvor mange som samles og at alle tar en hurtigtest før de slutter seg til festen.

Målet er igjen å bremse koronasmitten. Nå er det omikron-varianten som skal stanses. Men selv med strenge tiltak regner franske myndigheter med at omikron tar over som den førende virusvarianten i løpet av par-tre uker.

Nyttårsfeiring i Paris 1. januar 2020 og 1. januar 2021.

Bildene viser nyttårsfeiringen ved Triumfbuen i Paris idet 2019 blir til 2020 (øverst) og samme sted ett år senere, når 2020 går over i 2021.

Foto: STEFANO RELLANDINI] [MARTIN BUREAU / AFP

Setter inn hæren

Statsminister Jean Castex opplyste også at den franske hæren settes inn for å få fortgang på vaksineringen av tredje vaksinedose.

Planen er at alle vaksinerte skal bli tilbudt dose nummer tre fra januar av. Tidsrommet mellom andre og tredje dose reduseres nå fra fem til fire måneder.

Frankrikes statsminister Jean Castex på pressekonferanse 17. desember hvor myndighetene kunngjorde at de forbyr vanlig nyttårsfeiring for å stanse koronasmitte.

Frankrikes statsminister Jean Castex hadde munnbindet på plass under pressekonferansen.

Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

Myndighetene håper dette vil minske antallet koronasmittede som blir alvorlige syke og trenger sykehusbehandling.

I går varslet Frankrike at de innfører et generelt innreiseforbud for alle som kommer fra Storbritannia grunnet den raske smitteøkningen av omikron-varianten der. Alle som bor på de britiske øyer må ha «overbevisende grunner» for å komme inn i landet.

Innreiseforbudet trer i kraft ved midnatt, natt til lørdag. Det har ført til lange køer på britisk side, med briter som forsøker å komme seg over kanalen før klokken er 00.01.

I Dover var køen inn til grensekontrollen på mellom to og tre timer fredag kveld, ifølge britiske medier.

Eurostar, togselskapet som driver lyntoget mellom London og Paris har bedt alle reisende om å bli hjemme, så frem man ikke allerede har bestilt billett.

Franske skisteder på sin side fortviler over innreiseforbudet fra Storbritannia. Enkelte steder, som Val d’ Isère, utgjør britiske turister rundt 40 prosent av belegget i jule- og nyttårsferien.

Kø av biler som skal passere grensekontrollen ved havnen i Dover, for å komme seg over til Frankrike.

Kø av biler som skal passere grensekontrollen ved havnen i Dover,

Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

Tyskland forbyr fyrverkeri

I Tyskland blir det også nyttårsfeiring uten sprakende lys på himmelen. Pandemi og fyrverkeri hører ikke sammen, ifølge myndighetene.

For andre år på rad blir det forbudt å selge fyrverkeri frem mot nyttårsaften.

Landet er midt inne i sin fjerde smittebølge, og den nye helseministeren har varslet at den femte er på vei, og at den ligger an til å bli langt kraftigere enn de fire foregående.

Frankrike, Danmark, Norge, Andorra og Libanon defineres nå som høyrisikosoner og uvaksinerte personer som kommer fra disse landene må i minst fem dagers karantene ved innreise.

Skistedet Les Crosets i Sveits ligger få meter fra den franske grensen.

I Alpene starter den viktige skisesongen nå. Mellom skistedene Les Crosets (Sveits) og Portes du Soleil (Frankrike) går den fransk-sveitsiske grensen. På den franske siden er ikke reisende fra Storbritannia velkomne.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Begrensninger på private fester

I Sveits forlenger myndighetene en rekke smittevernstiltak, som nå vil vare frem til slutten av januar.

Antallet som kan samles på private sammenkomster begrenses til 10 hvis det er med én eller flere uvaksinerte personer over 16 år.

Alle må også vise koronapass for å komme inn på restauranter, barer, diskotek og andre steder innendørs med potensielt mange til stede.

Krav om vaksine eller negativ koronatest kreves ikke for å bruke taubane eller skiheiser ved de mange skistedene, hvor sesongen starter for alvor nå i julehøytiden. Derimot er det strenge krav om bruk av munnbind.

Sveits følger ikke Frankrike med å utestenge britene fra å komme inn til landet.

Irland stenger pubene tidlig

Også irene må forberede seg på en mindre feststemt jul. Fra søndag 19. desember og seks uker fremover må restauranter og barer stenge dørene klokka 20. Det samme må kino og teatre. Også det et forsøk på å bremse spredningen av omikron-viruset.

Kapasiteten på innendørs og utendørs-arrangementer må halveres.

– Jeg skjønner at dette er svært skuffende for mange, sa statsminister Micheál Martin da han la frem tiltakslisten fredag kveld.

– Men vi behøver en rask og sterk reduksjon av kontakten mellom folk. Over hele Europa er det et stort behov for det samme, sa Martin.

Irland har en av verdens høyeste vaksinerater. Men også der sprer omikronvarianten seg i full fart.

– Vi vil trolig se et spredningsnivå vi aldri har sett maken til under pandemien, sa statsministeren.

Det innføres på nytt krav om koronatest ved innreise. Hvilken type test den enkelte må ta, hurtigtest eller PCR-test, avhenger av vaksinestatus.

Følg siste nytt om korona i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt