NRK Meny
Normal

Fra «uverdig etterfølger» til «senatorenes senator»

I sine yngre år ble Edward Kennedy avfeid som en lettvekter og en uverdig etterfølger for sin brødre. I dag savner en hel politisk verden «Ted».

John F. Kennedy, Robert Kennedy og Edward Kennedy

Jack, Bobby og Ted Kennedy.

Foto: AP

Edward «Ted» Kennedy ble født inn i en av USAs rikeste familier den 22. februar 1932.

Før han døde 77 år gammel den 26. august 2009, var han like godt kjent med livets tragedier som dets store triumfer.

«Vanskelig å se at det beste ligger foran oss»

Kenedy vil bli gravlagt på Arlington National Cemestry, nær sine to kjente brødre John og Robert.

Dødsfallet til Ted Kennedy, som kjempet mot kreft i hjernen, ble offentliggjort onsdag morgen i en uttalelse fra familien, som allerede sørget over tapet av senatorens søster Eunice Kennedy Shriver to uker tidligere:

«Ektemannen, faren, bestefaren, broren og onkelen som vi elsket så høyt, døde sent tirsdag natt i sitt hjem i Hyannis Port.

Vi har mistet den uerstattelige midten i familien vår, og det gledesspredende lyset i livene våre. Men troen, optimistmen og utholdenheten hans vil inspirere oss og leve i våre hjerter for alltid.

Ted Kennedy

Ted Kennedy døde i dag, 77 år gammel.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Vi takker alle som pleiet og støttet ham det siste året, og alle som i så mange år sto ved hans side i den evige kampen for rettferdighet, ærlighet og muligheter for alle.

Han elsket landet sitt og viet livet sitt i dets tjeneste.

Han trodde alltid at våre beste dager ligger foran oss, men det er hardt å forestille seg noen av disse dagene uten ham.»

Holdt seg unna Washington mot slutten

Da han fikk behandling mot kreft var Ted Kennedy lite i Washington, men var senest i april i Det hvite hus for å være med på undertegnelsen av en lov.

Forrige uke oppfordret han lovgiverne i sin hjemstat, Massachusetts, til å forandre loven slik at guvernøren kunne utpeke en etterfølger når en av delstatens to senatorer forlater sitt sete i Kongressen.

Han siste store offentlige opptreden var under Demokratenes landsmøte i Denver i august i fjor, der han fikk hele salen på beina for å støtte partiets primærvalgvinner og presidentkandidat, Barack Obama:

- Jeg har kommet hit i kveld for å stå sammen med dere for å forandre USA, for å gjenopprette dets fremtid, for å nå våre idealer og for å velge Barack Obama til president.

Video: Ted Kennedy er død

Video nsps_upload_2009_8_26_8_33_28_3133.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video.

Den eneste broren som ble gammel

Ted Kennedy var den siste broren i en generasjon av Kennedyer som har dominert amerikansk politikk siden 1960-tallet. Familien var et symbol på glamour, politisk idealisme og alt for tidlige dødsfall.

Ted Kenney er den eneste blant de fire brødrene som ikke døde i ung alder. President John F. Kennedy og senator Robert F. Kennedy ble begge skutt og drept da de var i 40-årene.

Joseph P. Kennedy Jr.

Joseph P. Kennedy Jr. - eldstebroren som døde i krigen.

Foto: AP

Den eldste broren, Joseph P. Kennedy, døde 29 år gammel i 1944, da han var på et farefullt bombeoppdrag under den andre verdenskrig.

Flykrasj og drukning

Ted Kennedy sto i midten eller i nærheten av midten av USA politikk lenge. I store deler av sitt voksne liv vekslet han mellom opp- og nedgang:

Han vant alle senatsvalgene han deltok i, men feilet i sitt eneste forsøk på å bli valgt til president; han opplevde de brå dødsfallene til sine brødre og tre av sine nevøer; han var ansvarlig da den ung kvinnen Mary Jo Kopechne druknet på Chappaquiddick Island.

En av nevøene, John F. Kennedy Jr., som familien håpet skulle gå inn i politikken og føre den stolte Kennedy-tradisjonen videre, døde 38 år gammel i et flykrasj i 1999.

Ted Kennedy selv ble nesten drept i et flykrasj i 1964, men slapp fra ulykken med varige rygg- og nakkeskader.

Drakk hardt og sang høyt

John M. Brody i the New York Times beskriver Ted Kennedy slik:

«Han var en fargerig figur i Senatet og i livet. Han var lett å kjenne igjen med den store, hvite manken, det overdimensjonerte ansiktet og den brede Boston-dialekten.

Han var en kjendis, noen ganger en parodi på seg selv, en hjertelig venn, en uforsonlig fiende, en mann med stor tro og store feil, en melankolsk person som hold ut, drakk hardt og sang høyt. Han var en Kennedy.»

Selv om han var født inn i en av USAs rikeste familier snakket Kennedy på vegne av småfolket i politikken - mens han privat levde som en playboy i mange år.

Ted Kennedy i 1962

1962 - Ted Kennedy på besøk i Berlin.

Foto: Edwin Reichert / AP

Tidlig i karrieren ble han regnet som en lettvekter og uverdig til å etterfølge sine høytaktede brødre, men med årene vokste han i anseelse.

Nevøen tiltalt for voldtekt

I store deler av livet kjempet Ted Kennedy mot alkohol- og vektproblemer, samt tilbakevendende damehistorier.

Under påskeferien i 1991 gikk han ut og drakk med sin sønn Patrick og sin nevø William Kennedy Smith. Samme natt ble nevøen beskyldt for å ha voldtatt en kvinne. I rettssaken som fulgte samme høst, ble nevøen frikjent.

Privatlivet til Kennedy ble roligere i 1992, da han giftet seg med Washington-advokaten Victoria Anne Reggie. Hans første ekteskap, med Joan Bennett Kennedy, endte i skilsmisse i 1982. De hadde da vært gift i 24 år.

I 1980 gikk Kennedy mot sitt eget partis sittende president, Jimmy Carter, da han utfordret Carter i primærvalgene. Venner og tilhengere av Kennedy-familien trodde sterkt på at han ville innta Det hvite hus og opppfylle løftene til sine eldre brødre.

Men på grunn av drukningen ved Chappaquiddick, et splittet parti og hans eget veike kandidatur - han overbeviste ingen da han forklarte hvorfor han burde bli valgt - ble det med drømmen for Kennedy-tilhengerne.

Født inn i politikken

Ted Kennedys far, Joseph P. Kennedy, og moren, Rose (født Fitzgerald) kom begge fra en lang rekke prominente irsk-katolikker i Boson-området.

Ted Kennedy var den yngste av ni barn - fire gutter og fem jenter.

Begravelsen til John F. Kennedy

Ted Kennedy til venstre i bildet under begravelsen til president John F. Kennedy.

Foto: - / AFP

Det var tidlig kjent mellom barna at Joseph P. Kennedy Jr. - den eldste av guttene - en dag skulle prøve å bli valgt inn i Kongressen, og kanskje også Det hvite hus.

Da Joseph Jr. ble drept i krigen falt det på den neste eldste sønnen, John, å gå i politikken. John F. Kennedy selv sa i 1959:

- Jeg gikk bare inn i politikken fordi Joe døde. Hvis noe skulle skje med meg i morgen, vil Bobby prøve å bli valgt inn i mitt senatssete. Og hvis Bobby skulle dø vil vår yngste bror, Ted, ta over etter ham.

Fikk prøve seg i Johns presidentkamp

Ted Kennedys første runde i politikken selv, fikk han da han hjalp John F. Kennedy med gjenvalg til Senatet i 1958. Ingen tvilte på at John F. Kennedy skulle bli gjenvalgt, men for Ted Kennedy var det en nyttig erfaring.

I presidentkampen mot Richard Nixon i 1960, fikk Ted Kennedy jobben med å prøve å ta stemmer fra sterke republikanske delstater i vest. Han gikk så inn i oppgaven at han forsøkte seg både som rytter i rodeo og som skihopper. Alt for å få en Kennedy som president.

Da John F. Kennedy vant valget mot Nixon, ble det et ledig sete i Senatet - naturligvis til Bobby. Men han ville heller ha jobben som justisminister.

Siden Ted Kennedy var to år for ung til å tjene i Senatet på det tidspunktet, satte Kennedyene inn en benkevarmer frem til det ble avholdt et spesialvalg i 1962.

Ted Kennedy vant det valget, selv om han fikk hard og bitter konkurranse fra Edward J. McCormack.

Video: 1960 - JFK mot Nixon

Video nsps_upload_2008_9_26_14_29_33_145.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video.

En oppkomling i Senatet

Med en av brødrene i Det hvite hus og den andre som justisminister, var Ted Kennedy klar over at han ble regnet som en oppkomling i Senatet. Det første året brukte han derfor mer til å bli sett enn hørt.

Fredag 22. november 1963 var Ted Kennedy møteleder i Senatet da meldingen om at president John F. Kennedy var skutt i Dallas, tikket inn. Ted Kennedy ble sendt til Hyannis Port for å gi faren beskjed om at enda en av sønnene var drept.

Han reiste tilbake til Washington for å være tilstede under den TV-sendte begravelsen. Det var første gang mange amerikanere så Ted Kennedy.

Nesten drept i flykrasj

Den nå eldste Kennedy-sønnen, Robert Kennedy, ble raskt nevnt som mulig presidentkandidat, mens Ted Kennedy inntok rollen som familiens talsmann.

Ted Kennedy etter flykrasjet i 1964

Ted Kennedy etter flykrasjet.

Foto: AP

Året etter var Ted Kennedy stor favoritt for gjenvalg til Senatet, men på vei til renominasjonen på partiets delstatsmøte krasjet flyet hans i en storm nær Westfield, Massachusetts. Piloten og en av Kennedys assistenter ble drept.

Mens Ted Kennedy lå seks måneder på sykehus etter å ha blitt dratt ut av flyet av Indiana-senator Birch Bayh, fortsatte kona valgkampen for ham. Han ble gjenvalgt med klar margin.

- Jeg syntes aldri at tiden var bortkastet. Jeg brukte tiden til å tenke over hva som var viktig og hva som var uviktig, og hva jeg ønsket å gjøre med livet mitt, sa Ted Kennedy senere.

Så ble også Robert Kennedy drept

Da han kom tilbake til Washington brukte Ted Kennedy lang tid før han gikk imot Vietnam-krigen. I 1968, like etter at Robert Kennedy bestemte seg for å stille i presidentvalget som motstander av krigen, gikk også Ted Kennedy ut og kalte krigen et «stort overgrep».

Den 5. juni 1968 ble Robert Kennedy skutt og drept mens han feiret seieren i primærvalget i California - den tredje Kennedy-gutten som forlot livet på en voldelig måte.

Etter drapet på Robert Kennedy trakk Ted Kennedy seg tilbake fra offentligheten og brukte mye av tiden på å seile utenfor kysten av New England. Mot slutten av sommeren kom han ut av ensomheten, tok på seg rollen som surrogat-far for brødrenes tretten barn, og ble familiens overhode.

Chappaquiddick

Tilbake på jobb «kriget» Ted Kennedy til seg en viktig jobb i Senatet, og arbeidet entusiastisk frem til 18. juli 1969.

På fest på Chappaquiddick Island utenfor Martha's Vineyard, sammen med flere kvinner som hadde jobbet som assistenter for broren Robert Kennedy, rant alkoholen fritt.

Ted Kennedy forlot festen rundt midnatt sammen med 28 år gamle Mary Jo Kopechne. Bilen deres havnet i vannet, på omtrent tre meters dyp, men han klarte å komme seg ut. Kopechne druknet.

Ted Kennedys bil som krasjet på Chappaquiddick Island

Ted Kennedys bil som krasjet på Chappaquiddick Island

Foto: AP

Ted Kennedy brukte over ti timer før han rapporterte om ulykken til politiet. Han hevdet at han var så forslått med hjernerystelse og var så utslitt etter å ha forsøkt å redde kvinnen, at han måtte gå rett til sengs da han kom hjem.

En uke senere sa han seg skyldig i å ha forlatt et ulykkested og ble idømt to måneders betinget fengsel.

Etterpå gikk sladderen så fort - var de elskere? var de fulle? (Ted Kennedy hevdet å bare ha drukket to drinker) - at han til slutt stilte på TV for å spørre Massachusetts-velgerne om han burde gå av.

Han fikk tillit og året etter ble han gjenvalgt.

Et mislykket presidentvalg senere

Hendelsen satte en demper for muligheten til et presidentskap i 1980 og i 1984 var han klok nok til ikke å stille. Han forberedte kampanjen, men valgte til slutt å stå den av.

Ifølge Ted Kennedy selv var det for å spare familien for stresset, men ekspertene hevdet at det var fordi han skjønte at Chappaquiddick-skandalen ville dra ham under igjen.

Etter dette gikk Ted Kennedy fullt og helt inn i rollen som senator, uten tanke på å stille i presidentvalg igjen. Siden den gang har han blitt en av USAs sterkeste stemmer - en «senatorenes senator», som Storbritannias statsminister hevdet etter hans død.

Kennedy-familien i 1938

Ted Kennedy sitter på farens fang på dette bildet fra 1938.

Foto: Boston Globe / AP

- På en svak fjerdeplass blant sønnene

Poltisk analytiker Norman J. Ornstein ved the American Enterprise Institute sier:

En ung Ted Kennedy på besøk ved Buckingham Palace

En ung Ted Kennedy på besøk ved Buckingham Palace i 1938.

Foto: AP

- Dersom hans far, Joe, ble bedt om å rangere sine unge sønners talent, effektivitet og sannsynlighet for å påvirke verden, ville Ted blitt plassert på en svært dårlig fjerdeplass. Joe, John, Bobby... Ted.

Og han fortsetter:

- Ted Kennedy var den som overlevde. Han var ikke en skinnende stjerne som funklet for så å forsvinne. Han ga fra seg et langtlevende, stødig lys. Hvis man ser på Kennedyenes innflytelse på USAs politikk og lovgivning er han den absolutt viktigste.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt