NRK Meny
Normal

– Nå er det ikke lenger disko og festing til 5 om morgenen

STOCKHOLM (NRK.no): – Første gang begrepet «partyprinsesse» ble brukt om Madeleine, var dronning Silvias spontane reaksjon: «Dette kommer vi til å måtte leve med i mange år», forteller den svenske hoffreporteren Johan Lindwall. Men nå har det snudd.

Vilde Helljesen og Kristin Granbo i Stockholm
Foto: NRK

– Det ble jo virkelig slik som dronning Silvia sa, begrepet «partyprinsesse» ble hengende ved Madeleine lenge. Og jeg synes ikke det var ufortjent, sier Lindwall, mangeårig hoffreporter i den svenske avisen Expressen.

20 år gammel sa prinsesse Madeleine til Aftonbladet at hun syntes det var tøft med så mye oppmerksomhet rundt hennes privatliv.

– Det har vært slitsomt, og jeg håper det blir mindre av det nå. Det er ganske tøft å hele tiden bli kalt «partyprinsesse», sa Madeleine et par uker etter at hun hadde stilt i en etter hvert mye omtalt rød kjole med dyp utringning under nobelfesten i Stockholm i desember 2002.

– Jeg er ikke den som synes at oppmerksom er det morsomste og holder meg heller i bakgrunnen. Men på den andre siden, hvis jeg kan bidra til å skape oppmerksomhet rundt Nobel, som er et viktig arrangement, er det bra.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Hoffekspert Jenny Alexandersson i svenske Aftonbladet forteller om prinsesse Madeleines forandring.

Hoffekspert Jenny Alexandersson i svenske Aftonbladet forteller om prinsesse Madeleines forandring.

Voldsdømt eks-kjæreste

Og oppmerksomhet har hun skapt. Fest, moro, bikini- og kjærestebilder har fått plass på forsidene, og prinsessen har vært et yndet fotoobjekt.

Svenske medier meldte om et opprørt kongepar i 2001 da bilder av en 19-årig prinsesse Madeleine som kysset en jevnaldrende gutt på badeferie på den franske rivieraen, prydet ukebladene.

Kort tid etter kom nye bilder av prinsessen, da med hennes daværende kjæreste Erik Granath i London, hvor prinsessen skulle studere språk. Ifølge svenske medier var dette forholdet en stadig kilde til bekymringer for kongen og dronningen.

Bilder av paret på spasertur i Hyde Park viste Granath plassere hånden på Madeleines bryst da han holdt rundt henne, og kongeparet skal også ha reagert kraftig da medieoppslag fortalte at Granath var tidligere dømt flere ganger, blant annet for mishandling.

Ifølge Aftonbladet var de kontroversielle oppslagene mye av årsaken til at prinsessens studieopphold i London ble langt kortere enn planlagt. Etter bare tre måneder i den britiske hovedstaden opplyste det svenske hoffet at hun hadde måttet reise fra London og studiene og begrunnet det med at Madeleine ble forfulgt av paparazzier.

Måneden etter bekreftet Madeleine at den omstridte kjæresten var «passé».

Madeleine: – Jeg blir lei meg

Siden ble det studier ved universitetet i Stockholm, der blant annet kunsthistorie, språk og jus sto på timeplanen, og Madeleine fortsatte studiene som praktikant ved Unicefs kontor i New York i 2006.

Igjen ga hun uttrykk for at hun var lei av å bli stemplet som «partyprinsesse».

– Jeg synes det er veldig slitsomt. Riktignok gikk jeg tidligere ut nå og da, men de siste tre årene har jeg brukt det meste av tiden til å studere. Jeg bærer fortsatt på det gamle stempelet, men jeg synes jeg er kommet langt vekk fra denne perioden, sa Madeleine.

Prinsesse Madeleine, Chris O'Neill og visepresident Joe Biden

Prinsesse Madeleine har representert Sverige en rekke ganger i USA. Her er hun på en gallamiddag med USAs visepresident Joe Biden - som gratulerte paret og mente Chris burde gå rundt med et konstant smil om munnen.

Foto: TIM SHAFFER / Reuters

Hun er blitt krititsert også etter at hun flyttet til USA høsten 2010. Hun er blant annet anklaget for å leve et liv i sus og dus på det svenske folks regning og for ikke å jobbe nok for landet sitt mens hun oppholder seg i USA.

I fjor valgte prinsessen å ta til motmæle gjennom et intervju som ble publisert på kongehusets nettsider.

– Jeg tar til meg det som skrives. Jeg blir lei meg når det står at jeg lever et luksusliv og ikke gjør annet enn å shoppe og henge på restauranter. Jeg har mitt arbeid hos Childhood (en veldedig organisasjon som ble startet av dronning Silvia, journ.anm), og jeg stiller opp for Sverige når jeg blir bedt, sa Madeleine.

Samtidig publiserte også hoffet en pressemelding der de presiserte at reiser og andre kostnader knyttet til Madeleines representasjonsoppdrag for Sverige dekkes av apanasjen, men at hun for øvrig dekker oppholdet i USA med private midler.

Ny mediestrategi

Da opinionsbyrået SIFO tidligere i år målte svenskenes tillit til medlemmene av kongefamilien, havnet prinsesse Madeleine nederst på listen.

– Man har kanskje hatt den oppfatningen at Madeleine har vært utilgjengelig og kanskje ikke så interessert, men det er fordi verken hun eller hoffet har kommunisert noe annet ut. Det har de forsøkt å endre på nå med en ny mediestrategi, sier Jenny Alexandersson, hoffreporter i Aftonbladet som har fulgt den svenske kongefamilien i ti år.

– Til tross for at Madeleine er en veldig privat person, mer enn storesøster Victoria, har Madeleine nå en Facebook-side hvor hun legger ut ganske personlige kommentarer, og hoffet har vært tydeligere med å fortelle hva hun gjør i jobben sin, og hva som skjer i hennes liv. Det har nok gjort at folk har fått en litt bedre oppfatning av henne og har forstått at hun nå er seriøs med det hun gjør.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jenny Andersson, journalist i Aftonbladet

Jenny Andersson, hoffreporter i Aftonbladet, mener prinsesse Madeleine er blitt en mye tryggere og moden kvinne, og langt mer sikker på seg selv enn hun var for ti år siden.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Ifølge Alexandersson ville prinsesse Madeleine aller helst ha hatt et helt privat bryllup når hun nå skal gifte seg, uten pressefolk til stede eller TV-overføring, men kongen og dronningen skal ha overtalt henne - noe hun ifølge avisens kilder skal ha gått med på for å unngå kritikk.

– I New York er hun «en nobody»

Da Madeleine og Chris kunngjorde forlovelsen i oktober i fjor, var det en mørk brunette som smilte «tihi» til forloveden. Borte var den blonde «partyprinsessen».

Prinsesse Madeleine

Prinsesse Madeleine, her til lunsj på restauranten Red Rooster i Harlem i New York, har funnet lykken i den amerikanske storbyen.

Foto: Slaven Vlasic / Afp

– Den fysiske forvandlingen var ganske synlig for oss alle da hun gikk fra å være blondine til brunette. Jeg er ingen psykolog, men min hobbyteori er at selv den forvandlingen kan ha vært viktig for henne. Hun gikk gjennom fasen fra å ha vært i en sårbar posisjon etter bruddet med Jonas til å treffe Chris, bli forelsket i ham, bli sterkere og mer moden. Jeg synes det er fint, jeg synes hun er blitt trygg og voksen, sier Alexandersson.

Hoffreporterne forteller om en prinsesse som aldri har funnet seg til rette i rampelyset, og som nå endelig har funnet det anonyme livet hun har savnet, i New York.

– I New York er hun «en nobody», ingen vet hvem hun er der. Der trenger hun ingen livvakter, det er ingen presse som følger henne, eventuelt maks et par fotografer i blant som er utsendt av skandinavisk media. Her i Sverige kan hun ikke gå på gaten uten at folk snur seg, og det kommer fotografer. Her må hun passes på hele tiden og ha livvakter, mens i New York kan hun leve et anonymt liv, forteller Lindwall.

– Da jeg traff henne i New York, spurte jeg henne hva som er den største forskjellen mellom å bo i New York og å bo i Stockholm, og da sa hun: «Her er jeg Madeleine Bernadotte, i Sverige er jeg prinsesse Madeleine».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt