Fra partygutt til jihadist

I 2005 satt Cherif Kouachi (32) fengslet, pågrepet på vei til Irak for å delta som fremmedkriger. Få måneder tidligere foretrakk han fest, pene jenter og hiphop. Nå er han sammen med broren Said (34) ettersøkt for massedrap i forbindelse med terrorangrepet mot Charlie Hebdo onsdag.

I en undersøkende reportasje om fransk-algeriere og terrorisme som ble vist på den franske TV-kanalen France 3 i 2005, kommer det frem at Kouachi på kort tid gikk fra å være en festglad ung mann til å bli radikal islamist. NRK viser her utdrag av denne reportasjen.

Der kommer det frem at Cherifs forvandlig skyldes en mann som fikk stor innflytelse på ham – Farid Benyettou.

– Bra å dø som martyr

Benyettou er en tidligere vaktmester som senere ble en radikal islamist og forkynner. Han gikk rundt moskeene i Paris og rekrutterte unge menn til å delta i jihad.

På grunn av sitt voldelige budskap ble han kastet ut fra flere moskeer.

Cherif og Said Kouachi

Cherif Kouachi og broren Said Kouachi mistenkes for å stå bak terrorangrepet i Paris onsdag. Begge skal ha vært i Syria tidligere. ifølge fransk politi.

Foto: FRENCH POLICE / Afp

– Farid fortalte meg at tekstene ga bevis på at selvmordsangrep er bra. Det er skrevet i tekstene at det er bra å dø som en martyr, sier Cherif Kouachi i utdraget.

Cherif ble ifølge filmen svært raskt overbevist – han ville også være med i denne kampen. Han var en partygutt som likte å være sammen med pene jenter heller enn å dra til moskeen. I utdraget ser vi hvordan han danser og rapper. Få måneder senere er han en hengiven følger av Benyettou.

Benyettou blir sagt å være lederen av en gjeng med unge muslimer i Paris som ble rekruttert for å dra og kjempe i Irak. Kouachi og broren Said bodde med Benyettou en kort stund.

– Takket være rådene fra Farid tvilte jeg ikke lenger. Jeg var redd, men sa det ikke til noen. Det er opplagt at Farid påvirket meg i starten og ga meg rettferdiggjørelse for min kommende død, sier Cherif.

Vi får i reportasjen også se hvordan Cherif trener seg opp med å løpe i parken Buttes-Chaumont, og han settes i kontakt med våpenspesialister, som lærer ham å bruke maskingevær.

Artikkelen fortsetter under videoen

En politimann lå skadeskutt på fortauet i det terroristene løp bort til ham og skjøt ham i hodet.

12 mennesker ble drept under terrorangrepet mot Charlie Hebdo onsdag.

Pågrepet på vei til Syria

New York Times skrev også om den yngste Kouachi-broren i 2005. Saken omhandler tre franske statsborgere som ble fanget av det amerikanske militæret i Irak. De var alle der som fremmedkrigere.

I artikkelen kommer det frem at franske myndigheter mener at mennene ble rekruttert av Farid Benyettou, som selv hadde blitt pågrepet kort tid før, da han forsøkte å sende to andre menn til Irak. Én av disse var nettopp Cherif Kouachi. Han ble pågrepet etter at han ikke rakk flyet sitt til Syria – mellomstasjonen før Irak.

Kouachi sa da til politiet at han hadde møtt Benyettou nær Addawa-moskeen i Paris, i distriktet 19. arrondissement - som for øvrig er det samme området hvor fluktbilen ble funnet onsdag.

I denne reportasjen sendt på fransk fjernsyn, er Cherif fremdeles i fengsel etter å ha blitt pågrepet tidligere i 2005. I filmen nevnes det også at «rett før han blir pågrepet, kjøper Cherif en flybillett til Syria».

– Glad han ikke dro

32-åringen ble i 2008 dømt til tre års fengsel for å ha vært medlem av dette islamistnettverk som drev med rekruttering av folk som skulle sendes til Irak for å krige mot USA på Al Qaidas side. Han ble rett etter dommen løslatt fordi han allerede hadde sonet i lang nok tid etter å ha sittet i varetekt.

I reportasjen får man inntrykk av at Cherif var ferdig med radikal islam. Ifølge sosialarbeideren Ian Bouris, som hadde utvekslet flere brev med ham, var Cherif «på det tidspunktet glad han ikke hadde dratt, det er helt sikkert.»

– Det hadde gått opp for ham at han hadde forandret seg, og at han var en del av noe som han ikke kom seg ut av, sier Bouris.

Cherif Kouachi og hans to år eldre bror Said er de som mistenkes for å ha tatt seg inn i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo og skutt og drept 12 mennesker onsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt