Fra kollektivbruket Oktober til økologisk gårdsdrift

MOSKVA (NRK): Bønder som produserer økologisk mat, forsøker å endre synet på russisk landbruk. Nå forbinder de fleste jordbruksproduksjon i det store landet med kollektivbruk og sprøytemidler. Det skriver Morten Jentoft i Korrespondentbrevet.

Eko-storfe

Disse dyrene på Savino-Niva skal bli til økologisk mat for sultne russere

Foto: Morten Jentoft

I fjor høst laget jeg en del reportasjer om russisk landbruk, som har opplevd en blomstring de siste årene, delvis på grunn av at landet innførte sanksjoner på matimport fra Vesten

Den gangen snakket jeg med Stefan Dürr, tyskeren med bakgrunn fra blant annet landbrukshøgskolen på Ås. I dag leder han Russlands største melkeprodusent, under merkevaren EkoNiva.

Stefan Dürr

Stefan Dürr leder i dag EkoNiva i Russland

Foto: Morten Jentoft

– Utgangspunktet vårt fra Tyskland var da også økologisk drift, sa Stefan

– Her i Russland har ikke tiden vært helt moden for å satse på dette sa han. Vi er i gang nå, og du må ta deg en tur ned til Kaluga fylke, der har vi akkurat startet med produksjon av økologisk kjøtt.

Endelig, nå i begynnelsen av februar, en kald og snøete lørdagsformiddag, dro vi nedover de 250 kilometerne til Savino-Niva, som EkoNivas første større økologiske kjøttproduksjonsenhet heter.

Russland er et stort land, og det er ikke alltid like lett å finne fram når du beveger deg vekk fra hovedveiene, selv med moderne GPS-teknologi.

Kollektivbruket Oktober

Den lille landsbyen Savino er virkelig utenfor allfarvei, der den ligger, 300 kilometer sørvest for hovedstaden Moskva.

Den ligger midt i det bølgende vest-russiske landskapet, som altfor ofte også har vært krigsskueplass, både den gangen da Napoleon i 1812 forsøkte å knekke russernes forsvarsvilje, og da Hitler og tyskerne gjorde det samme i 1941.

De mange minnesmerkene fra Den store fedrelandskrigen står overalt her, men denne lørdagen er det så fredelig det kan få blitt, til tross for det litt sure været.

Kontoret til Savino-Niva

Hovedkontoret til det økologiske gårdsbruket i Savino holder til i lokalene til det gamle kollektivbruket

Foto: Morten Jentoft

Via Stefan har vi fått oppgitt Anatolij Nakarjakov som vår kontaktperson, og etter litt fram og tilbake finner vi fram til kontoret der lederen for Savino-Niva holder til, i det som en gang var administrasjonsbygningen til kollektivbruket Oktober.

– EkoNiva og Stefan Dürr overtok her i 2010 forteller Anatolij, som ser på seg som en veteran blant dem som har forsøkt å få til økologisk matproduksjon i Russland. Som så mange andre har han hentet inspirasjon fra utlandet, og studerte og hadde praksis i Tyskland på midten av 1990-tallet.

Anatolij Nakarjakov

Anatolij Nakarjakov har nå vel 1500 dyr å passe på Savino-Niva

Foto: Morten Jentoft

EkoNiva har satset mye i konvensjonelt landbruk her i Kaluga fylke, og det var nok et ønske fra de lokale myndighetene at Stefan Dürr også skulle gjøre noe i Savino sier Anatolij. Og resultatet ble at EkoNiva overtok det nedslitte og i praksis døende gamle kollektivbruket, som allerede hadde vært gjennom en slags privatisering.

Men derfra har det vært en lang vei å gå fram mot produksjon av økologisk drift sier Anatolij Nakarjakov, mens vi kjører på den humpene veien fra administrasjonsbygget bortover mot området der dyrene holder til.

Godkjent som økologisk i 2015

I dag disponerer Savino-Niva rundt 3450 hektar med jord, som i all hovedsak nå produserer mat til de rundt 1500 storfe som i dag utgjør gårdsbruket.

–Vi har bygd opp driften litt etter litt sier Anatolij, ikke så lite stolt der han tar oss med inn i den noe slitte bygningen som en gang var en del av kollektivbruket Oktober. Prinsippet nå er at bygningsmassen her bare brukes som skjul for dyrene. I hovedsak så er de ute hele tiden, og veggene er derfor mange steder fjernet.

I 2015 ble driften er sertifisert som økologisk etter samme prinsipper som i Tyskland, men det er trolig først om to til tre år vi klarer å gå i balanse økonomisk forteller Anatolij Nakarjakov.

Store jorder

Dyrene på den økologiske gården i Savino går ute hele året

Foto: Morten Jentoft

Mange russere vil ha økologisk mat

For meg som nå har bodd snart fire år her i den russiske hovedstaden, har det vært interessant å se at det har dukket opp stadig flere butikker som sier at de satser på økologisk mat rett fra produsentene.

Kritikere vil nok hevde at det neppe er alle varene som selges der som garantert er produsert etter økologiske prinsipper, altså uten giftstoffer i produksjonen.

Men trenden er klar. Det er mange russere, på samme måte som i Norge, som er villig til å bruke mer penger hvis de vet at maten de spiser er ren og ikke produsert med hjelp tvilsomme metoder og utstrakt bruk av giftstoffer som vi ikke aner hva slags konsekvenser vil få i det lange løp.

Aberdeen Angus

Dyrene på Savino-Niva er stort sett av rasen Aberdeen Angus

Foto: Morten Jentoft

–Problemet vårt er at vi ikke har et skikkelig distribusjonsapparat for økologisk mat, selv til det enorme markedet i Moskva-regionen, med mer enn 15 millioner innbyggere sier Anatolij, mens vi kjører videre utover på de enorme jordene som er en del av gårdsbruket han leder.

Eget slakteri

–Det neste for oss er å få i gang et eget slakteri der vi kan produsere både pølser og kjøtt, som igjen kan selges merket som økologisk, og kanskje distribueres via de store kjedene.

EkoNiva har importert den velkjente Aberdeen Angus-rasen også til Savino, og selv i vind og snø ser det ut til at dyrene trives ute på jordene, der de står rundt de haugene med for som kjøres ut med jevne mellomrom.

På gårdsbruket er det rundt 10 hester som brukes i driften, for å samle dyrene og for å kontrollere at alt går riktig for seg.

Hester på Savino-Niva

Savino-Niva har også hester som brukes i driften

Foto: Morten Jentoft

Økodrift har gitt nytt liv

I dag er det mellom 30 og 35 personer som jobber på Savino-Niva, satsingen på økologisk drift har skapt nytt håp i den lille landsbyen, som etter Sovjetunionens oppløsning rundt 1990, var i ferd med å dø helt ut. I dag bor det 150 mennesker her, og selv om mange nok er skeptiske til denne måten å drive gårdsbruk på, så er de nok også glad for at det skjer noe, i denne russiske utkanten.

I 2016 eksporterte Savino-Niva korn til Tyskland, sertifisert som økologisk etter tyske standarder, for EkoNiva et eksempel på at de nå er på riktig vei.

Ikke lett å få til lønnsom drift

–Bildet er ikke rosenrødt sier Anatolij Nakarjakov, når vi setter oss ned for å drikke en kopp te etter omvisningen på gårdsbruket han er satt til å lede. Det er dessverre mange som har forsøkt seg på økologisk produksjon, blant annet her i Kaluga fylke, som har måttet gi opp. Men så dukker det opp nye, blant annet en øko-pølsefabrikk og en som satser på økologisk svineproduksjon.

For meg er det flott å møte folk som Anatolij Nakarjakov, folk som har en plan og en ide med livet sitt, langt unna storpolitikkens Moskva. Her lovet president Vladimir Putin russerne at fattigdommen skal reduseres, veier skal bygges og at Russland har de beste rakettene og atomvåpnene, da han holdt sin tale til nasjonen på torsdag denne uken. Så spørs det om det midt opp i dette er plass til Anatolij og hans forsøk på å gi russerne renere og bedre mat.

Vinter i Russland

Savino-Niva disponerer nå 3450 hektar med jord, 250 kilometer sørvest for Moskva

Foto: Morten Jentoft
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt