Hopp til innhold

Fra heltestatus i april til syndebukker nå – helsearbeidere mobbes i Italia

Folk klappet og hyllet helsearbeiderne da pandemien traff Italia i mars. Nå når den andre smittebølgen rammer, blir helsearbeidere trakassert. Mange slutter.

korona italia

HYLLET FØR – MOBBES NÅ: Mange italienere lar sin frustrasjon over den nye koronabølgen gå ut over helsepersonellet. Mange slutter på grunn av trakassering. Bildet er fra sykehuset Spallanzani i Roma da utenriksministrene i Italia og Tyskland kom på besøk i juni.

Foto: Handout / AFP

– Før ble vi feiret som helter, nå blir vi sett på som smittebærere, sier sjefen ved intensivavdelingen på sykehuset Milan Policlinico, Giacomo Grasselli, til The Guardian.

– Nå får vi skylden for de strenge smitteverntiltakene som tar friheten og økonomien vekk fra folk, fortsetter sjeflegen.

Helsepersonell utsettes for diskriminering og aggresjon og blir sett på som smittebærere.

Aggresjon mot helsearbeidere

Grasselli står bak en undersøkelse blant helsepersonell i Lombardia-regionen. Blant 627 spurte hadde 25 prosent av dem opplevd å bli utsatt for aggresjon og diskriminering.

korona italia

Helsepersonell tar seg av en pasient med covid-19 som er ankommet sykehuset Cotugno i Napoli 12. november. Mange helsearbeidere har sluttet på grunn av trakassering.

Foto: Filippo Monteforte / AFP

Det er mange former for stigmatisering. Det er for eksempel ganske vanlig at foreldre nekter barna sine å leke med barn av helsepersonell.

Det fins eksempler på at sykepleiere og andre helsearbeidere som bor i en blokk blir møtt av en lapp i trappeoppgangen der det står at de ikke bør gå inn fordi de kan være smittebærere.

Andre er blitt utsatt for mer aggressiv oppførsel. Sjefen for intensivavdelingen på Milan Policlinico forteller om leger som har fått frontruten knust på bilene sine.

Utenfor inngangspartiet er det et stort veggmaleri som hyller helsepersonellet, det er blitt ødelagt av vandaler.

– En tung mental bør

– Paradoksalt nok, det er vanskeligere å jobbe nå enn i mars og april, sier Grasselli.

Sjeflegen beskriver en tøff virkelighet for helsearbeidere som nå mobiliserer for en ny koronabølge.

korona italia

En tung bør hviler på helsearbeidernes skuldre ved oppstarten av en ny smittebølge i Italia. Bildet viser intensivleger i sving på sykehuset San Filippo Neri i Roma 20. april.

Foto: Alberto Pizzoli / AFP

– Vi bar allerede på en tung psykologisk bør etter det som skjedde i mars og april. Da behandlet vi koronasyke som ikke kunne se familiene sine, syke som ikke kunne puste.

– Deretter ringte vi pårørende og fortalte at deres kjære er død, før vi startet på nytt igjen.

Grasselli sier at i enkelte tilfelle blir helsepersonell saksøkt av etterlatte.

– Vi forsøker å behandle syke så de blir friske, vi trenger støtte og samarbeid fra alle slik at vi kan komme gjennom denne forferdelige situasjonen sammen, sier Grasselli.

Mange savner den støtten nå. De opplever at folk retter sin aggresjon over pandemien mot helsepersonell.

Helsepersonell slutter

Det gjør at mange sykepleiere, leger og andre innen helsevesenet ikke orker mer. Flere slutter eller tar ut tidlig pensjon.

Situasjonen er så alvorlig at dersom smittetallene ikke går ned, vil Italia mangle anestesisykepleiere og leger.

– Vi har flere sykehussenger og respiratorer, men ikke flere helsearbeidere, sier visepresident i den italienske legeforeningen, Giovanni Leoni, til The Guardian.

– Og de som er på jobb har en tyngre arbeidsmengde, sier Leoni.

korona italia

Mange italienere er så frustrert over den nye smittebølgen at det går ut over helsearbeidere. De ble hyllet i mars og april, nå blir mange trakassert og anklaget for å være smittebærere. Bildet er fra sykehuset Policino di Tor Vergata i Roma 12. november.

Foto: Andreas Solaro / AFP

Tirsdag opplevde Italia det høyeste tallet på døde av covid-19 i løpet av ett døgn siden 3. april. 731 mistet livet tirsdag.

Italia var det første landet som ble rammet av korona i Europa. 46.464 mennesker er døde av covid-19 i Italia.

SISTE NYTT

Siste nytt