Fra galla til klippfiskmarked

I går kveld var kongeparet på gallamiddag hos det portugisiske presidentparet. I dag er det fiskedisken i Lisboa som får kongelig besøk.

Kong Harald på klippfiskmarked i Portugal
Foto: MIGUEL RIOPA / AFP

Fra staselig gallamiddag i Palàcio Nacional de Ajuda til en fiskehandlers disk, det er et variert program når det norske kongeparet er på statsbesøk.

Fisk på menyen

Kong Harald på klippfisk-besøk

Kong Harald besøker et fiskemarked i Lisboa sammen med fiskeriminister Helga Pedersen

Foto: Bengt Kristiansen

Kongeparet har sin andre ofisielle dag i Portugal og norsk klippfisk står sentralt når kong Harald og dronning Sonja er på statsbesøk i Portugal denne uken. Kongen skal blant annet besøke klippfiskavdelingen på et stort supermarked i Lisboa.

Øyvind Arne Jensen frå eksportutvalet for fisk forteller kongen om salget av norsk klippfisk

Elsker norsk klippfisk

Bacalao er portugisernes storfavoritt på middagsbordet, og hovedingrediensen er klippfisk. President Anibal Cavaco Silva fortalte i går at han ville bli en meget upopulær mann om han skulle nektet import av norsk fisk til Portugal.

Portugal importerte norsk sjømat for 2,2 milliarder kroner i fjor og er Norges femte største sjømatmarked.

85 prosent av sjømaten som eksporteres til Portugal, fra Norge er klippfisk, og denne eksporten går helt tilbake til 1830-tallet. Godt over halvparten av klippfisken som spises i Portugal, kommer fra Norge. Og portugiserne spiser mye klippfisk!

Handler om fisk og fornybar energi

Fiskeriminister Helga Pedersen ledsager kongen på turen. I Lisboa arrangeres det også en rekke norsk-portugisiske næringslivsseminarer i forbindelse med statsbesøket.

Statsbesøket i Portugal avsluttes i byen Porto lenger nord i Portugal torsdag ettermiddag.

SISTE NYTT

Siste nytt