NRK Meny
Normal

Fox News: Trump krevde 5 millioner dollar

TV-kanalen Fox News hevder Donald Trump krevde 5 millioner dollar, rundt 43 millioner kroner, for å stille i debatten mellom de republikanske presidentkandidatene.

USA-ELECTION/TRUMP U.S. Republican presidential candidate Donald Trump speaks at a veteran's rally in Des Moines

DROPPET DEBATT: Donald Trump ville ikke stille til TV-debatt med de andre republikanske presidentkandidatene og holdt i stedet sitt alternative arrangement til inntekt for krigsveteraner.

Foto: RICK WILKING / Reuters

Omtrent samtidig som debatten rullet på TV-skjermene – uten Donald Trump – sendte TV-kanalen ut en pressemelding til flere amerikanske medier hvor den hevder at Trump krevde 5 millioner dollar for å stille i debatten.

– Trump tilbød seg å stille i debatten under betingelsen om at Fox News bidrar med 5 millioner dollar til hans veldedige formål. Vi forklarte at det ikke er mulig, skriver selskapet.

– Alle her er dumme, feite og stygge

Tirsdag gjorde Trump det klart at han ikke kom til å stille i debatten. Bakgrunnen er en konflikt som oppsto etter en debatt i august i fjor, hvor journalist Megyn Kelly – som også ledet torsdagens debatt – stilte Trump tøffe spørsmål.

Programleder Megyn Kelly leder debatten mellom de republikanske presidentkandidatene

LEDET DEBATTEN: Journalist Megyn Kelly var blant dem som ledet debatten. Donald Trump har ment at hun har behandlet ham urettferdig i en tidligere debatt.

Foto: JIM WATSON / Afp

Trump beskyldte Kelly for å ha mensen da hun grillet ham om hans kvinnesyn i debatten i august.

Da debatten i Iowa gikk av stabelen i natt norsk tid, ble Trumps mye omtalte fravær fleipet med. Megyn Kelly tok ordet for å snakke om elefanten i rommet – eller snarere ikke i rommet.

– Før vi begynner med debatten, la oss adressere elefanten som ikke er i rommet i kveld. Donald Trump har bestemt seg for å ikke delta i debatten. Hvilket budskap synes dere det sender til velgerne i Iowa?, spurte Kelly de resterende republikanske kandidatene, ifølge CNN.

– La meg si det slik: Jeg er en galning. Og alle her på denne scenen er dumme, feite og stygge. Og Ben (Carson, journ. anm.), du er en forferdelig kirurg, svarte Ted Cruz, før han fortsatte:

– Sånn, nå som vi har fått vår porsjon Donald Trump-utsagn, vil jeg takke alle her for å vise folk i Iowa respekt ved å stille opp og snakke om hvorfor hver og en av oss mener vi er den beste til å lede landet, avsluttet Cruz til stor applaus og latter.

Marco Rubio understreket av valgkampen ikke dreier seg om Donald Trump.

– Han er en underholdende fyr, sa Rubio, men la til at fokuset burde være på hvordan de kan hindre Hillary Clinton fra å flytte inn i Det hvite hus etter Barack Obama.

Jeb Bush fleipet med at han savnet Trump.

– Han er som en liten teddybjørn, mente han.

Ted Cruz benyttet anledningen til å etterligne Donald Trumps til tider fornærmende tone.

Trakk fullt hus til veteran-arrangement

Noen kilometer unna lokalene til nattens TV-debatt mellom de republikanske presidentkandidatene, trakk Donald Trump i stedet fullt hus til sitt alternative arrangement til inntekt for krigsveteraner.

Arrangementet kom i stand på kort tid, etter at Trump tirsdag gjorde det klart at han ikke stiller i den siste TV-debatten i Iowa før nominasjonsvalget i delstaten.

– Kommer jeg til å få flere stemmer? Færre stemmer? Ingen vet, sa Trump om avgjørelsen om å utebli fra debatten da han talte til publikum, ifølge NBC News.

Salen var fylt til randen til tross for at invitasjonene gikk ut dagen i forveien.

Mangemilliardæren startet talen sin med å gjenta budskapet om at han ikke trenger å ta imot donasjoner for å gjennomføre sin valgkamp.

De andre debattantene kom til orde uten Trump.

Video: NRKs korrespondent Gro Holm er i Iowa og fulgte debatten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt