Hopp til innhold

Kjent utvandringsbilde skjuler en hemmelighet

Det er ingen i Norge som vet hvem som er avbildet på et av fotografiene som er aller mest brukt for å illustrere utvandringen til USA, men i Seattle bor det en som har svaret.

Created by InfoDispatcher

Torbjørg Solberg vet hvem som er avbildet på det kjente frimerket som har vært trykket på frimerker i Norge. Se da NRK besøkte Torbjørg i Seattle.

Viser feil begivenhet:

Viser feil begivenhet: Bildet fra Seljestad ble brukt til å illustrere norsk utvandring til USA, men ingen her skal reise dit.

Bildet har blant annet blitt kjent over hele Norge etter å ha blitt trykket på frimerker i 2000, som markerte 175 års jubileet for utvandringen til Amerika.

– Jeg kjøpte mange frimerker. Jeg synes det var veldig stas å ha frimerker med bestemor på, sier Torbjørg Solberg.

Stua hennes i bydelen Shoreline ved havet i Seattle kunne like gjerne ha vært i Hordaland der hun kommer fra. Her er norske bilder på veggene, verdens beste kake på bordet servert på nennsomt bevarte tallerkener fra Porsgrunn.

Torbjørg har bodd i USA i mer enn 60 år, men hun føler seg fortsatt norsk.
Flere steder i huset henger også det kjente bildet den svenske fotografen Aksel Lindahl tok i 1988.

Saken fortsetter under bildet.

Traff en nordmann:

NORSKE SMØRBRØD: Anders og Torbjørg Solberg møttes i Seattle. De spiser fortsatt norske smørbrød og kake til lunsj selv om det ble litt ekstra oppdekning da NRK kom på besøk.

Foto: Tove Bjørgaas

Ville selge norsk turisme

Bildet med tittelen Seljestad Stasjon var et av en hel serie såkalte turistfotografier Lindahl tok da han reiste rundt på Vestlandet i1880 og 90-årene. Bildene som er i serie norske prospekter skulle brukes til å selge en gryende norsk turistindustri, spesielt til britene.

Britiske turistskip hadde begynt å komme til Vestlandet, og markedet for bilder og postkort av fjell og fjord var godt.

– Bilder av transport var populære. Lindahl kom nok forbi og oppdaget disse menneskene som var på reisefot, mener forskningsbibliotekar Harald Østgaard Lund ved Nasjonalbiblioteket.

Krystallklare bilder

Seljestad stasjon:

ORIGINALEN: Fotohistoriker Harald Østgaard Lund henrykt over å få vite hvem som faktisk er på bildet, og det var det Torbjørg Solberg som kunne opplyse om.

Foto: Aksel Lindahl

Bildet, som viser ei jente som bærer en tine mot en ferdig pakket kjerre og to små jenter som sitter i gresset bak henne, er svært skarpt.

– Det som er så fantastisk med disse bildene er at de er så skarpe. Du kan forstørre opp ansiktene og få krystallklare bilder. Disse jentene må ha sittet svært stille, sier Østgård Lund.

Men hvem de tre jentene er, vet han ikke. Og det har ingen klart å finne ut i Norge. Ikke før forfatter Sverre Mørkhagen, som akkurat har gitt ut tredje bind i en bokserie om utvandringen til Amerika, var i Seattle og holdt et foredrag.

– Jeg besøkte Sons of Norway og holdt et innlegg. Da jeg var ferdig, kom en eldre dame bort til meg med frimerket fra Seljestad stasjon. Hun kunne fortelle at jenta som bærer tinen var hennes bestemor Torbjørg Seljestad som hun er oppkalt etter, forteller Mørkhagen.

Skulle ikke til Amerika

Bestemor på frimerke:

BESTEMOR PÅ FRIMERKE: Torbjørg Solberg har svaret på hvem som er avbildet på det kjente frimerket, nemlig bestemoren hennes.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Torbjørg Seljestad var 15 år gammel da bildet ble tatt. Men barnebarnet kan fortelle at hun slett ikke var i ferd med å utvandre til USA.

– Faren sendte henne til Skottland for å lære engelsk. Det kom så mange britiske turistskip til Odda, og turistene ville opp i fjellet og se på fossene. Det kom mange engelske turister innom på Seljestad stasjon, forteller hun.

Bestemoren reiste litt senere til USA der hun ville besøke en eldre søster som hadde utvandret til, men da hun hadde kommet dit, fikk hun beskjed om at faren hjemme på Seljestad var blitt alvorlig syk.

– Da reiste hun hjem til Seljestad med en gang, forteller barnebarnet.

Derfor ble Torbjørg Solberg født i Odda kommune og ikke i Amerika førti år senere, i 1930.

Reiste til USA for å kjøpe klær

Bestemoren drev hotell både i Odda og i Haukeligrend. Engelskkunnskapene fikk hun god bruk for. Hun døde i 1951.

Da krigen kom krigen til Norge, var det barnebarnet Torbjørg som fikk utferdstrang. I 1952 reiste hun til USA.

– Jeg skulle til USA for å kjøpe mange fine klær. Vi hadde så lite i Norge i de årene rett etter krigen, forteller hun. Torbjørg kom til Seattle og skulle bare være et par år.

– Men så møtte vi Andy, sier hun og nikker mot ektemannen Anders Solberg.

– Det var på Norway Center på dans.

De to giftet seg og bosatte seg i Seattle der Anders Solberg jobbet for Standard Oil.
Etter noen år i California bygget de det norskinspirerte huset i bydelen Shoreline for seg og for barna Ingrid, Tor og Erik.

– Jeg synes vi skulle ha flyttet tilbake til Norge da barna var små, sier Torbjørg Solberg.

– Jeg tror vi hadde hatt det så godt i Norge. Men jeg har ikke lengtet hjem, sier den 84 år gamle kvinnen som fortsatt snakker hardangerdialekt uten snev av amerikansk aksent.

Bilder spekket med historie.

På nasjonalbiblioteket blir fotohistoriker Harald Østgaard Lund henrykt over å få vite hvem som faktisk er på bildet.

– Det er alltid morsomt å få vite mest mulig om et bilde, men det er også fantastisk hvor spekket med informasjon et bilde kan være, sier han. Østgaard Lund er ikke overrasket over at de på bildet ikke skulle til Amerika selv om det er blitt brukt til å illustrere utvandringen.

– Fotografier kan tas for å illustrere ulike ting for ulike mennesker. Jeg tror ikke fotograf Aksel Lindahl brydde seg om hvor jenta skulle. Han var nok mer opptatt hvor han selv skulle, sier Østgaard Lund.

SISTE NYTT

Siste nytt