NRK Meny
Normal

Fotografene venter på Storbritannias tronarving

En uke før den antatte terminen til Kate og William er det trangt om plassen på fortauet utenfor St. Mary's Hospital i London.

Fotografer på plass utenfor St. Mary's Hospital

Denne uken benket fotografer seg utenfor St. Mary's Hospital i London.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Bak inngjerdinger og med egne lister organiserer de mange fotografene seg. Alle med det samme håpet om å få tatt det første og det beste bilde når fødselen blir annonsert. En gang rundt 14. juli.

Britiske tabloider og kjendisnettsteder er allerede fulle av stoff om den kommende kongelige fødselen. Her kan man lese om alt fra navneforslag, datospekulasjoner til oppdragelsesråd.

Termindatoen har aldri blitt offisielt bekreftet, men ifølge britisk presse skal 14. juli være det heteste tipset, men slottet har rykte på seg for å slumse bevisst med termindatoer. Selv om William ble varslet 1. juli 1982, ankom han ti dager tidligere.

Så derfor er det best å være tidlig ute, om man et godt bilde vil ha.

Suite med vinliste

Innenfor dørene på St. Mary's Hospital gjøres nå de siste forberedelsene for å ta imot de kongelige. Sykehuset som ligger i Paddington er det samme som William selv ble født på for 31 år siden. Den gangen var han den første kommende kongen som ble født på et sykehus. Hans far ble i sin tid født på Buckingham Palace, men det er ikke ventet at de vordende foreldre vil lide noen nød på St. Mary's Hospital.

For i suiten som klargjøres skal det ikke mangel noe: Her er det spesialtilpasset romservice og egne vinlister hvis de kommende gratulantene skulle trenge noe å skåle i.

En fotograf måler opp utenfor St. Mary's Hospital

Utenfor St. Mary's Hospital passer fotografene på at de får sine faste plasser.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Med kanonsalutt vil den nyfødte bli hilst velkommen til verden slik det har vært gjort ved alle kongelige fødsler tidligere, men Kate og William har uttrykt et ønske om å gi britenes nyeste tronearving en så normal oppvekst som mulig.

– De forteller oss til stadighet at de vil gi barnet en så normal oppvekst som mulig, men jeg har en mistanke om at deres oppfattelse av «normal» ikke er så veldig normal, sier Patrick Jephson til AFP, og den tidligere sekretæren til Diana vet nok hva han snakker om.

Vil skifte bleier selv

De britiske kongelige, som er viden kjent for sin arroganse, kan få en ny type generasjon kongelig. For der foreldrene så å si var fraværende gjennom hele barndommen til tidligere prinser og prinsesser, har Kate annonsert at hun vil tilbringe de første seks ukene sammen med sitt barn hjemme hos sine millionærforeldre, og det er til og med blitt hevdet at hun vil skifte bleiene selv.

Hertuginne Kate og Prins William

I desember i fjor var hertuginne Kate lagt inn på sykehuset med morgenkvalme.

Foto: Alastair Grant / Ap

– Selv om Kate har uttalt at hun ikke ønsker å bruke barnepiker, og skal gjøre alt selv, kan det være greit å minne om at dette er før hun har opplevd seks måneder uten søvn, ler Clair Irwin som er redaktør i det britiske bladet «Mother & Baby» til AFP.

Flytter til Kensington

Frem til nå har hertuginne Catherine og prins William levd et forholdsvis tilbaketrukket og beskjedent liv i Anglesey nord i Wales, der William har tjenestegjort som helikopterpilot.

Nå er det ventet at de flytter til Kensington Palace i London, som for tiden er under ombygning. En oppussing som frem til nå har kostet de britiske skattebetalerne 1 million pund, eller rett i underkant av 10 millioner kroner.

Offisielt kjenner ikke foreldrene kjønnet på babyen, men veddemål som er gjennomført hos britiske bookmakere tyder på at folket har mest tro på en prinsesse.

Navnespekulasjoner

Bookmakerne holder en knapp på Alexandra og Charlotte, men aksepterer veddemål på både Waynetta og Chardonnay. Andre høydepunkter i magasinet The Weeks oversikt inkluderer Elvis og Hashtag, som begge gir odds på 500–1.

Tim Ewart, erfaren hoffreporter i fjernsynskanalen ITV, mener det er to grunner til at mange briter tror på en ny prinsesse. Den ene er at Kate selv skal ha hintet i den retning under et våroppdrag, enda Ewart avviser dette:

– Hun ble feilsitert. Hun sa det aldri sånn. Ingenting tyder på at de har funnet ut kjønnet, understreker han til NTB.

Den andre grunnen er lovendringen som innebærer at barnet vil bli direkte tronarving også om det blir en datter.

– Det eneste som er sikkert, er at når de velger navnet, velger de for en framtidig monark. Det vil sannsynligvis utelukke noen av de mer aparte alternativene, kommenterer Ewart.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt