NRK Meny
Normal

Fotballspillere støttet Mousavi

Flere spillere på Irans fotballandslag stilte i dagens kamp mot Sør-Korea med grønne armbånd. Noe som i Iran markerer støtte til den tapende presidentkandidaten Mousavi.

Fotballspillere støtter Mousavi
Foto: Min Kyung-hoon / AP

Under VM-kvalifiseringskampen mot de tidligere semifinalistene i Seoul valgte noen av de iranske spillerne å stille med grønne armbånd. En farge som støttespillerne til Mir Hossein Mousavi bruker i sine demonstrasjoner i Teheran.

Midtbanestjernen Ali Karimi, tidligere kalt Asias Maradona, Masoud Shohjai som spiller i spanske Osasuna og Eintracht Frankfurts Mehdi Mahdavi Kia var blant de spillerne som valgte grønne armbånd.

Tidligere denne uken adopterte tilhengerne til Mousavi grønnfargen i sine demonstrasjoner mot valgresultatet. En farge som symboliserer den muslimske profeten Muhammed.

Også på tribunen hadde noen supportere flagg med påskriften «Free Iran» og plakater med «Go to Hell Dictator».

. Iranske fotballfans viser frem flagg med "Free Iran" og ”Og to hell dictator” plaketer

Iranske fotballfans viser frem flagg med 'Free Iran' og ”Go to Hell Dictator” plaketer under en fotballkamp i Seoul.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Kaster ut journalister

I går ble arbeidshverdagen til utenlandske journalsiter dramatisk forandret da myndighetene sendte ut et rundskriv til alle akkrediterte journalister der de innstendig ble bedt om å holde seg unna alle arrangementer som ikke var godkjent av departementet. Og NRKs Sidsel Wold rapporterte tidligere i dag at de har blitt truet av myndighetene.

– Vi har blitt truet med bank eller i verste fall fengsel hvis vi åpenlyst rapporterer fra demonstrasjoner eller intervjuer folk på gata, men det er ikke så ille for meg. Jeg går kledd som en moderne iransk kvinne. Så det er nok mye verre for fotografene, de får ikke gjort jobben sin her nede, sier Wold.

Slår hardt ned på opposisjonen

I Iran har Revolusjonsgarden slått hardt ned på demonstranter som ikke følger vokterrådets regler. Og den frivillige delen av garden, Basij, raser rundt i Teherans gater på motorsykler og banker opp demonstranter med stokker.

Militsen er kjent for å bruke særdeles brutale metoder også til hverdags, blant annet mot kvinner som går «usømmelig» kledd. Men de siste dagene er det først og fremst opposisjonelle demonstranter som har fått føle Basijs hardhendte metoder på kroppen.

– Det kan virke som om myndighetene overlater store deler av oppgavene til militser i stedet for opprørspolitiet, skriver en nordmann i Teheran i en e-post til NTB.

– Dette hisser opp stemningen ytterligere, da basijene er kjent for å opptre som en slags islamske hooligans, forteller han.

Basij-medlemmene opptrer i sivil, men blir likevel gjenkjent på klesbruken. De har radiosamband og virker godt organiserte, forklarer nordmannen.

Basij, gardens «vaktbikkjer»

Eksperter mener revolusjonsgarden og dens «vaktbikkjer» i Basij er viktige drivkrefter bak det som nå skjer i Iran, hvor presidentvalget sist fredag har utløst store demonstrasjoner fra opposisjonen og harde sammenstøt i gatene.

Basij regnes som regimets «øyne og ører» og er direkte underlagt Revolusjonsgarden, som er Irans sterkeste militære organisasjon og ble grunnlagt etter revolusjonen i 1979.

Det er uklart hva som vil skje eller hvordan regimet vil reagere på de spillerne som valgte å stille med grønne armbånd under dagens kamp. En kamp som forøvrig endte 1-1. Noe som fører til at Iran nå har 10 poeng i Asias VM-kvalifiseringsgruppe B, fem poeng bak allerede VM-klare Sør-Korea.

Iran har fortsatt mulighet til å ta andre plassen i gruppa som gir mulighet VM spill i Sør Afrika neste år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt