NRK Meny
Normal

Beskylder broren til Albanias statsminister for fotball-kaos

Skandalekampen i Beograd kan få storpolitiske følger. Nå kan det første albanske statsbesøket på nesten 70 år bli avlyst.

Albanske spillere angrepet i Beograd

De albanske spillerne måtte flykte banen etter at de ble angrepet av serbiske supportere under skandalekampen i Beograd i går.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

– Olsi Rama (statsministerens bror journ anm.) var en gjest og det gir dette en politisk dimensjon. Dette er en politisk provokasjon, sier Serbias utenriksminister Ivica Dacic den Serbiske avisen Blic i dag.

Droneflyger

Like før pause i den aller første kampen mellom Serbia og Albania fløy en drone med et albansk flagg med påskriften «Stor-Albania» og med bilder av Albanias landsfedre Ismail Qemail og Isa Boletini over banen. Og ifølge serbiske myndigheter var det ikke hvem som helst som stod bak.

I ett intervju med CNN forteller nemlig representanter fra Statsministerens kontor i Serbia at Olsi Rama, som er Albanias statsminister Edi Ramas bror, holdt en fjernkontroll i hendene under skandalekampen. En fjernkontroll de mener kan ha styrt dronen.

Fra før hadde det europeiske fotballforbundet definert kampen som en høyrisikokamp og nektet albanske supportere å reise til Beograd for å se kampen.

SOCCER-EURO/SERBIA-BRAWL

Stefan Mitrovic med flagget som startet opptøyene.

Da den serbiske midtstopperen Stefan Mitrovic plukket ned flagget startet bråket som førte til at kampen ble avbrutt.

Ifølge serbiske medier så skal statsminister-broren ha omgått supporter-forbudet ved hjelp av diplomatiskekanaler. Noe EU nekter for.

Olsi fløy tilbake sammen med det albanske laget i går kveld og innrømmet at han hadde blitt tatt til siden av serbisk politi etter kampen, men ikke arrestert.

– Jeg har aldri brukt en drone i hele mitt liv, kun kjøpt et helikopter til min sønn, sier han ifølge den britiske avisen The Guardian.

Både han og hans statsminister bror var raskt ute på Twitter og støttet de albanske spillerne for deres mot og håndtering av skandalekampen, der flere av de albanske-spillerne ble angrepet av serbiske supportere.

Laster Twitter-innhold

Statsbesøk i fare

Albania EU Status Edi Rama

Det er uklart om Edi Rama sitt statsbesøk til Serbia den 22. oktober vil bli gjennomført.

Foto: HEKTOR PUSTINA / Ap

Skandalekampen kan nå få politiske konsekvenser og det er nå usikkert om statsminister Edi Rama vil gjennomføre det planlagte statsbesøket til Beograd i slutten av oktober. Et statsbesøk som eventuelt vil være det første av en albansk leder siden diktator Enver Hoxa besøkt byen i 1946.

Dette besøket har lenge blitt sett på som en opptining av det svært betente forholdet mellom de to landene, og som et ledd i deres felles ambisjon om å søke medlemskap i EU.

Nå ser det ut som gammelt fiendskap blusser opp også på den politiske scenen.

– Dette var godt planlagt og Serbia tar ikke noe ansvar for dette stuntet. Hvis noen hadde tatt fram et flagg med «Stor-Serbia» påskrevet i Pristina eller Tirana ville saken allerede blitt diskutert i sikkerhetsrådet, sier utenriksminister Dacic, som forventer at albanske myndigheter tar avstand fra provokasjonen.

Serbiske aviser etter skandalekampen mot Albania

Serbiske aviser handlet nesten kun om skandalekampen mot Albania i dag.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

De to landene har lenge hatt et anstrengt forhold og under Kosovokrigen på slutten av 90-tallet mistet trolig over 20.000 kosovoalbanere livet, mens nesten 400.000 var drevet på flukt.

Fortsatt er den etniske spenningen i Kosovo sterk og NATO og FNs oppgave har lenge vært å forsvare det serbiske mindretallet mot angrep fra det albanske flertallet i de områdene som fortsatt har en etnisk delt befolkning.

Flere av spillerne på det albanske laget kommer fra Kosovo som erklærte seg uavhengig fra Serbia i 2008.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt