Forvirring om hjelpeskip til Gaza

Egyptiske myndigheter opplyser i kveld at et libysk skip på vei til Gaza med forsyninger i stedet vil gå til havn i Egypt. Det benekter de som har organisert transporten.

Det moldoviske lasteskipet "Amalthea".

Lasteskipet 'Amalthea' velger å seile til Egypt i stedet for å forsøke å bryte blokaden av Gazastripen.

Foto: JOHN KOLESIDIS / Reuters

- Skipet "Amalthea" har bedt om og fått tillatelse til å legge til kai i El-Arish, opplyser en egyptisk tjenestemann.

Han sier også at passasjerene og de medisinske forsyningene vil slippe inn på Gazastripen gjennom den egyptiske grensestasjonen Rafah dersom "Amathea" legger til i Egypt.

- Vi vet imidlertid ikke hvor det endelige bestemmelsesstedet for skipet er, sier tjenestemannen.

En egyptisk sikkerhetskilde sier til nyhetsbyrået AFP seint i kveld at "Amalthea" er ventet inn til Egypt i morgen.

- Fortsetter mot Gaza

- Skipet fortsetter mot Gaza, og det er ikke tatt noen beslutning om å forandre kurs, sa Youssef Sawan til Reuters litt tidligere på kvelden, noe han også gjentok seinere. Han er daglig leder for den libyske organisasjonen som har leid skipet.

Den humanitære organisasjon ledes av Saif al-Islam. Han er sønn av Libyas leder Muammar Gadaffi. Lasteskipet "Amalthea" er registrert i Moldova. Aktivistene om bord har for anledningen døpt det om til "Håp".

Israel har advart skipsmannskapet mot å forsøke å bryte blokaden av Gazastripen, og ga det en frist til midnatt med å skifte kurs.

- Det vil vi ikke gjøre, sier Sawan.

- Sjøforsvaret har begynt forberedelser til å stanse skipet dersom det forsøker å bryte sjøblokaden, sa en israelsk militær tjenestemann tidligere i dag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Bekrefter

I kveld bekrefter en annen israelsk tjenestemann overfor fjernsynskanalen CNN at kapteinen på "Amalthea" har gått med på å legge om kursen.

Les: Hjelpeskip har frist til midnatt

Les: Hjelpeskip går likevel mot Gaza

Les: Ikke godt nok forberedt på Gaza

Les: - Har omdirigert Gaza-skip

Uansett om kapteinen likevel skulle velge å skifte kurs, fortsetter israelske marinefatøyer å overvåke skipet for å passe på at det virkelig går til egyptisk farvann.

"Amalthea" gikk fra land i Hellas sist søndag, og var ventet å komme inn i palestinsk farvann i morgen.

Seks uker siden sist

Det er nå seks uker siden israelske kommandosoldater gikk om bord i en konvoi med skip som forsøkte å bryte blokaden av Gazastripen.

Det endte med at ni tyrkere ble drept og mange såret, blant dem også israelske soldater.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt