NRK Meny
Normal

Forventer terrorangrep i Europa i 2011

Terrortrusselen i Europa er større enn på lenge, advarer sikkerhetseksperter.

Video 79711581-75c8-49ba-9e59-a888257e26da.jpg

Spesialrådgiver Francois Heisbourg ved Institutt for strategiske studier i Paris forventer at Europa i løpet av det kommende året vil oppleve terrorangrep.

I desember ble Sverige rystet av et mislykket selvmordsangrep, som var ett av mange avvergede terrorforsøk på europeisk jord den siste tiden.

Rett før helgen ble London satt i terrorberedskap på grunn av frykt for mulige nært forestående angrep. Ifølge The Telegraphs kilder, ønsker terroristene å ramme Londons infrastruktur, på samme måte som under terrorangrepet i 2005, der 56 mennesker ble drept og over 700 skadd.

Trusselen kommer fra al Qaida-relaterte grupper i Nord-Afrika og al Qaidas hovedbase i Pakistan, mener spesialrådgiver Francois Heisbourg ved Institutt for strategiske studier i Paris.

Venter terrorangrep i 2011

Heisbourg sier til NRK at de leter etter mål i Europa, og mener at trusselen mot Europa er høyere enn på lenge.

- Jeg tror at situasjonen er mer spent enn den har vært siden operasjonene mot London i 2007, sier Heisbourg, og tenker på de to bilbombene som ble oppdaget og desarmert i London sentrum i juni 2007.

Dagen etter ble det gjort et anslag mot flyplassen i Glasgow i Skottland.

Terroristangrep mot flyplassen i Glasgow

I juni 2007 kjørte to menn en brennende bil inn i hovedterminalen på flyplassen i Glasgow i Skottland. Dette skjedde dagen etter at to bilbomber ble avdekket i London. Åtte mennesker ble pågrepet i saken.

Foto: Metropolitan Police / AP

- Siden i fjor høst har situasjonen blitt mer og mer anspent. Man kan rett og slett ikke sette seg tilbake og ta det med ro. Før eller siden vil en av disse lykkes med å utføre terrorangrep, men vi må gjøre hva vi kan for å unngå at det skjer, sier Heisbourg, som er en av Frankrikes mest anerkjente sikkerhetseksperter.

- Forventer du et angrep det kommende året?

- Ja.

Høyt trusselnivå

BBC forteller at den britiske regjeringen før helga sendte brev til flyindustrien for å advare mot et mulig nært forestående al Qaida-angrep.

I brevet legges det vekt på at det for al Qaida vil være forbundet med stor prestisje å utføre et vellykket angrep mot britisk flytrafikk. Det har ikke kommet ut detaljer rundt hva slags type angrep man kan vente, skriver Reuters.

Det offisielle sikkerhetsnivået i Storbritannia har det siste året ligget på nest øverste trinn, nemlig «severe». Det indikerer at et forestående terrorangrep er høyst sannsynlig. Før helga ble trusselnivået for flyplasser og togstasjoner også hevet til det nest øverste trusseltrinnet.

Like før jul ble 12 personer arrestert i Storbritannia, mistenkt for å ha planlagt terroraksjon i landet.

- Går i bølgedaler

NRKs London-korrespondent Gry Blekastad Almås forteller at den økte terrortrusselen på ingen måte lammer britene.

- Folk i London oppfører seg overraskende normalt. De insisterer på å leve sine liv som normalt og bruke offentlig transport. Hvis ikke, vinner terroristene, sier hun.

Terrorangrep i London 2005

Under terrorangrepet i London i 2005 ble 56 mennesker drept og over 700 skadd.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Terrorforsker Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt sier at trusselnivået mot Storbritannia har vært høyt i flere år, men at det som har skjedd den siste tiden er at trusselbildet i Skandinavia er mer alvorlig.

- Al Qaida har letet etter mål i Europa siden 2001. Men dette har gått i bølgedaler. Når det gjelder antall avvergede terrorforsøk hadde vi en topp i 2005, før det sank noe. Men det siste året har det igjen vært en økning, sier Lia til NRK

Han mener at de mest truede landene i Europa er store land med et militært engasjent i Irak og Afghanistan, et betydelig islamistisk miljø, samt de som har vært involvert i krisen med Muhammed-karikaturene.

Frykter et nytt Mumbai

Det har lenge vært spekulert i om London kan vente seg et angrep som ligner på det som rammet den indiske byen Mumbai i 2008 . 172 mennesker ble drept av en liten gruppe terrorister med håndvåpen og eksplosiver.

Allerede 20. desember i 2009 sa en talsmann for enheten i London-politiet som driver antiterrorvirksomhet, at en terrorcelle muligens forberedte et angrep mot den britiske hovedstaden.

– Mumbai kommer til London. Tidligere var dette kun spekulasjoner, men nå får vi inn informasjon som ser ut til å være en reell plan om et væpnet angrep mot London, sa talsmannen for SO15 til blant annet The Times den gangen.

Les mer: Interpol advarer mot Al Qaida-angrep i Europa og USA

Les mer: – Terrorfaren er blitt en del av hverdagen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt