Dømt til forvaring på ubestemt tid for grove overgrep mot egne barn

Et dansk par som er funnet skyldig i grovt misbruk av sine ni barn, er dømt til fire års fengsel og forvaring på ubestemt tid.

Brønderslev-saken

Her er huset der foreldrene bodde sammen med sine ni barn. Huset ble tidligere denne måneden jevnet med jorden.

Foto: Henning Bagger / Scanpix

Paret, som bodde i Serritslev utenfor den lille byen Branderslev i Danmark, er dømt for grove overgrep mot sine ni barn.

Det daglige livet til barna, som er i alderen to år og oppover, har vært prega av vold, avstraffelser, innesperringer, matmangel og ekstremt dårlig hygiene.

I tillegg skal faren ha begått grove seksuelle overgrep mot den eldste dattera på 21 år. Det var hun som til slutt kom seg ut av huset og fikk meldt fra til politiet.

Paret ble pågrepet 26. februar i fjor, men har hele tida nekta straffskyld.

Anker dommen

Mora satt i salen da dommen ble lest opp. Den 37 år gamle kvinna ble dømt til fire års fengsel, ifølge den danske avisa Politiken. Hun er blant annet dømt for å ha lukka øynene for mannens ugjerninger.

Dette er fire år kortere enn anklageren ba om og samme lengde som forsvareren krevde. Likevel har forsvarerne besluttet å anke dommen til frifinnelse.

Den 42 år gamle faren møtte ikke opp i retten tirsdag da han ble dømt til forvaring på ubestemt tid. Han har bedt om å slippe å møte i retten på grunn av all mediedekninga, og dette ble akseptert av dommeren. Forsvareren hans har i likhet med moras forsvarer beslutta å anke dommen.

Det er dermed ikke satt punktum i denne saken ennå.

Får 600.000 i erstatning

Det dømte foreldreparet må i tillegg betale store erstatningssummer til de ni barna. Den totale summen er på 600.000 danske kroner, ifølge den danske avisa Jyllands-Posten.

200.000 går til hovedofferet på 21 år, som ble utsatt for omfattende seksuell mishandling, vanskjøtsel, vold og innesperring.

Bistandsadvokat Mona Meelberg hadde i utgangspunktet krevd en erstatning på 967.000 kroner til hovedofferet, der storparten skulle betales av faren som står bak de verste overgrepene. Men også mora skulle betale siden hun har medvirka til volden og innesperringa, ifølge Meelberg.

Foreldrene må betale seks av de andre barna erstatning på mellom 15.000 og 145.000 kroner. Det yngste barnet får ingen erstatning.

Hvis foreldrene ikke kan betale erstatningskravene, vil det offentlige gjøre det.

– Barna er livet mitt

Den 37 år gamle mora soner dommen i Nykøbing Mors og tar den nylig avsagte dommen med fatning.

– Jeg har det ikke bra når jeg sitter innesperra på åtte kvadratmeter, men det er jeg jo nødt til, sier hun til Politiken.

På vei ut av rettslokalet i dag vinka hun farvel til to av de eldste barna som satt i salen. Hun ser barna hver 14. dag, og sier til journalistene at det er ei påkjenning å ikke seg dem oftere.

– Barna er hele livet mitt, sier hun til Politiken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt