Gratis metro og buss på grunn av kraftig forurensning

I dag og hele helgen får pariserne gratis offentlig transport på grunn av kraftig forurensning. Lufta er like dårlig som den i Beijing, heter det. Varmt vær har ført til helseskadelig forhold også i Belgia.

Paris forurensning

Sent torsdag kveld var luften i sentrum av Paris nesten like dårlig som i Beijing.

Foto: PIERRE ANDRIEU / Afp

– Jeg ber alle som bor i Paris og omegn om å bruke tog, buss eller metro, sier Jean-Paul Huchon, leder for STIF, organisasjonen som har ansvaret for transporten rundt den franske hovedstaden.

Sent torsdag kveld var luften i sentrum av Paris nesten like ille som i Beijing, en av verdens mest forurensede byer, melder AFP.

Fraråder fysisk aktivitet

Det har også ført til at fartsgrensene på veiene i og rundt byen er senket og store kjøretøyer blir bedt om å unngå å kjøre inn i bykjernen, skriver Le Parisien. Avisen bringer også råd om at man skal unngå å trene ute og la være å spasere langs trafikkerte veier.

Undervisningsdepartementet har sendt ut et kommuniké der det heter at barn under fem år skal unngå fysiske aktivitet, både innen- og utendørs, skriver Le Monde. Elevene blir også bedt om å unngå å gå ut tidlig om morgenen og om ettermiddagen. Også eldre elever blir frarådet fysisk aktivitet.

Også i Belgia

Men det er ikke bare i Paris det er ille. 30 franske regioner har sendt ut advarsler til sine borgere og miljøminister Philippe Martin har uttalt at den dårlige lufta er en hastesak som blir prioritert av regjeringen. Også i de nordfranske byene Caen, Roen og Reims ber man innbyggerne sette bilen igjen i garasjen og tilbyr dem gratis buss og tog.

I nabolandet Belgia er maksimumsfarten på hovedveier redusert i et håp om å få redusert spredningen av forurensende partikler.

Varmt og fint vårvær og lite vind har forsterket problemet. Ifølge Verdens helseorganisasjon har luftforurensning blitt et stort miljømessig helseproblem som kan føre til luftveissykdommer og hjerteproblemer.

Forurensning Paris

Eiffeltårnet kan så vidt ses gjennom smogen.

Foto: Christophe Ena / Ap

Svevestøv

En rekke målestasjoner har meldt om høye forekomster av partikler med diameter på under ti mikrometer, det vil si ti tusendels millimeter. Slike små og lette partikler kan holde seg hengende i atmosfæren i ukevis i det som kalles svevestøv.

Disse partiklene er ifølge fagfolk svært helsefarlige. De kan trenge dypt inn i menneskers lunger og blodomløp og bidra til at de som rammes, utvikler allergier og sykdommer som astma, blir det sagt.