Hopp til innhold

Kinesiske myndigheter: «God» luft - USAs ambassade: «Farlig» luft

Kinesiske myndigheter sa at luftkvaliteten i hovedstaden Beijing var «god». Samtidig viste tallene fra den amerikanske ambassaden at det var «farlig» å oppholde seg utendørs.

Forurensning i Beijing

Den amerikanske ambassadens (øverst til venstre) og den kinesiske (nederst til venstre) indeks for luftforurensning viser helt forskjellige resultater. Til høyre en av de mange som beskytter lungene mot forurensning i Beijing. Her en mann fotografert i byen 10. januar i år. (Se større versjon nede i saken av de to indeksene).

Foto: Anders Magnus/Andy Wong / NRK/AP

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

Kvaliteten på lufta i verdens storbyer er sjelden noe å skryte av, men i Kinas hovedstad Beijing har det gått fra verre til verst.

Denne vinteren har lufta vært fylt med en helsefarlig brungrå suppe, som myndighetene inntil nylig har kalt «tåke».

Nå har imidlertid Kinas miljøverndepartement begynt å publisere egne målinger av lufta i Beijing, og da får vi ofte vite at kvaliteten er «God» – selv om den for oss som puster i den heller virker nokså ille.

Hadde ikke egne målinger

Fram til i februar i år hadde ikke kineserne noen egne målinger av luftkvaliteten å holde seg til, verken i avisene eller på nettet.

Men med fem millioner biler i en storby på 20 millioner mennesker, og med en masse røykspyende fabrikker og kullkraftverk rundt byen, var det ikke å vente annet enn at lufta ble ganske stinn av forurensning.

Men så dukket det opp noen andre målinger – på Twitter. Den amerikanske ambassaden i Beijing har sin egen målestasjon for luftkvalitet, og hver time på dagen ble resultatet publisert på mikrobloggtjenesten Twitter.

Den inkluderte målinger av de spesielt farlige, mikroskopiske partiklene som er under 2,5 mikrometer i diameter. De er så små at de kan trenge gjennom lungene og gå inn i blodbanen.

Særlig for barn og unge er det fare for kreft dersom man i for lang tid eksponeres for slik forurensning.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forurensning i Beijing

Dette bildet av det nye hovedkvarteret til China Central Television, tatt 2. mars i år, viser tydelig hvor dårlig sikten kan være i Beijing. Kina offentlig sa 2. marrs at to tredeler av landets byer ikke oppfylte de nye standardene for luftkvalitet.

Foto: LIU JIN / Afp

«Livsfarlig» luftkvalitet

Svært mange ganger i vinter rapporterte USAs ambassade om luftkvalitet som var «Livsfarlig» (Hazardous), med måleresultater opp på 500 µg/m3 og over. Lufta var så tjukk av forurensning at sikten mange steder ikke var mer enn 50 meter.

Hundrevis av flyavganger og landinger ble kansellert, og mange motorveier stengt – for å unngå kollisjoner.

Kinas miljøverndepartement snakket om mye «tåke» disse dagene, og sa til avisene at det etter deres målinger ikke var noe i veien med luftkvaliteten.

Men etter hvert begynte også kinesiske aviser – og vanlige borgere – å kikke nærmere på amerikanernes målinger.

Selv om Twitter er forbudt i Kina – slik også Facebook, Youtube og farlige nrk.no er – så klarte mange å klatre over den «store kinesiske internett-brannmuren» ved hjelp av VPN-løsninger. De begynte å sette spørsmålstegn til egne myndigheter.

«Sannhetsministeriet» i arbeid

Til slutt ble kritikken så krass at miljømyndighetene i Kina erklærte at de skulle begynne å publisere resultater – også om de farlige bittesmå partiklene – fra egne målestasjoner. I slutten av februar begynte de.

Da fant noen smarte folk ut at det kunne være en god idé å sammenlikne resultatene fra den amerikanske ambassadens «Air Quality Index (AQI)» med det kinesiske miljøverndepartementets (MEP – Ministry of Environmental Protection) «Air Pullution Index (API)».

Dagens resultat ser dere på bildet: USAs ambassade sier at indeksen er 370, at luftkvaliteten er «Livsfarlig» og anbefaler at man ikke oppholder seg utendørs.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forurensnings-indeks

Den amerikanske ambassadens (øverst) og den kinesiske (nederst) indeks for luftforurensning viser helt forskjellige resultater.

Foto: Anders Magnus / NRK

Brungrå luftsuppe

Og at man bruker maske, dersom man må ut (slik NRKs korrespondent gjorde da han syklet til kontoret i dag).

Kinas miljømyndigheter mener derimot at luftkvaliteten i byen er «God», på samme tidspunkt.

Men, som en av mine kinesiske venner sa det i dag: «Én av disse målingene må være feil!»

Vi som har vært ute i den brungrå luftsuppa kan slutte oss til dette!

Les også: Forbød spraymaling i Beijing før OL

SISTE NYTT

Siste nytt