NRK Meny
Normal

Fortsatt strid om russisk nødhjelpskolonne

Maktspillet rundt den russiske nødhjelpen til Øst-Ukraina fortsetter. Den ukrainske regjeringen er ikke nådig i sine karakteristikker av naboens håndsrekning.

Russiske lastebiler med nødhjelp til Ukraina

Konvoien med russiske lastebiler, fylt av nødhjelp til befolkningen i Øst-Ukraina, avbildet ved den russiske byen Jelets.

Foto: STRINGER/RUSSIA / Reuters

– Den russiske kynismen har ingen grenser. Først sender de stridsvogner, raketter og banditter som skyter ukrainere. Deretter sender de vann og salt, sa statsminister Arsenij Jatsenjuk på et regjeringsmøte i dag.

Arsenij Jatsenjuk

Arsenij Jatsenjuk er ikke nådig overfor den russiske nødhjelpen.

Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters

– Russerne burde heller sende 300 tomme KamAZ-lastebiler og hente tilbake bandittene sine. Da vil det ikke lenger være noe behov for nødhjelp, la han til ifølge nyhetsbyrået Interfax Ukraine.

Krever omlasting

Det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass fikk på mandag opplyst på mandag at lasten består av mat, spedbarnsmat, medisinsk utstyr, strømgeneratorer og 12.000 soveposer.

Det er fortsatt uklart om innholdet i de 280 lastebilene vil komme inn i Ukraina.

Lastebilene som dro fra Moskva på mandag skal etter planen nå grensen mot Ukraina i løpet av onsdag.

Ifølge en talsmann for president Vladimir Putin var hjelpeforsyningen avtalt med ukrainske myndigheter, mens Ukrainas tidligere president Leonid Kutsjma, som fortsatt har gode forbindelser til Moskva, sa at nødhjelpskolonnen ville krysse grensen ved Kharkiv-provinsen.

Versjonen i Kiev er en annen, og ulike representanter for regjeringen har gjort det klart at det ikke blir aktuelt å slippe noen av lastebilene over grensen.

Det synet gjentok innenriksminister Arsen Avakov i dag.

– Ingen humanitær kolonne fra Putin vil bli tillatt å krysse grensen ved Kharkiv, var meldingen fra Avakov på sin Facebook-side og gjorde det klart at dette var å regne som en offisiell uttalelse.

I går sa talspersoner for presidenten og forsvarsdepartementet at Ukraina kunne ta imot nødforsyningene, så lenge varene ble lastet om på grensen og deretter bragt videre under oppsyn av representanter for Det internasjonale røde kors, med beskyttelse fra ukrainske styrker.

Det samme bekrefter statsministeren.

– Ukraina kan kun akseptere humanitær hjelp, uansett form, som er i tråd med Folkeretten og som sendes gjennom Røde Kors.

Det internasjonale røde kors opplyser at de foreløpig ikke har fått overlevert en detaljert oversikt over nødhjelpen, kun en generell informasjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt