NRK Meny
Normal

Fortsatt snøkaos på franske skisteder

Selv om været i Frankrike har bedret seg noe, har mange tusen skiturister på vei til kjente skisteder måtte utvise en stor dose tålmodighet. Trafikken har sneglet seg frem i etterkaoset etter lørdagens massive snøfall, og alle biler uten kjettinger har kjøreforbud.

Kø på motorveien mellom Moûtiers til Albertville etter kraftig snøfall

Søndag formiddag var det fortsatt kø nordover på motorveien mellom Moûtiers og Albertville.

Foto: JEAN PIERRE CLATOT / Afp

I løpet av noen få timer på lørdag kom det ned mellom 30 og 60 centimeter snø i de franske alpene. Enkelte steder kom nedbøren som regn, som frøs til is da regndråpene traff bakken.

I departementene Savoie, Haute-Savoie, Ain and Isere utstedte franske meteorologer såkalt oransje farevarsel, som er nest høyest etter rødt.

Været gav svært vanskelige kjøreforhold med tilhørende køer og kaos da «isregnet» og snømengdene kom samtidig med at flere titusen jul- og nyttårsferierende var på vei til eller fra skisportsteder i fjellene.

I områdene rundt Albertville, Moutiers, Chambéry og Aix-les-Bains snødde det kraftig. På motorveien mellom Albertville og Moutiér la et tykt islag seg oppå asfalten, noe som gjorde det svært farlig å kjøre.

Strekninger som normalt tar i underkant av 2 timer å kjøre, var oppe i en reisetid på 10 timer. en 30 minutterstur 11 timer.

Ifølge franske myndigheter ble rundt 15.000 biler sittende fast i snøkaoset, og det ble derfor opprettet provisoriske overnattingssteder i 12 ulike byer, hvor reisende kunne søke ly.

Andre kom seg ikke vekk fra flyplasser som Grenoble, Chambery og Genève, fordi all transport ble innstilt på grunn av stengte veier.

(Artikkelen fortsetter under video.)

Created by InfoDispatcher

Veiene åpne igjen

Været har i løpet av søndag ettermiddag bedret seg, og det franske veidirektoratet opplyser til franske medier at fleste av veiene er blitt åpnet igjen i løpet av formiddagen. Det er imidlertid innført kjettingforbud, og alle som ikke har kjetting å sette på hjulene, må pent vente med å kjøre.

Det er fortsatt vanskelig å ta seg frem til enkelte av skisportstedene, heter det i en pressemelding fra det franske transportsministeriet. Myndighetene ber om at alle som ikke må ut på veiene om å la det være, for sin egen og andres skyld.

I håp om å dempe etterkaoset har innenriksministeren bestemt at 83 av de hurtigåpnede tilfluktsstedene skal holdes åpne til mandag.

Vind skaper problemer

Der snø og is har skapt kaos øst i Frankrike, har vinden gjort det samme i nord.

En storm med vindkast opp mot 160 kilometer i timen førte til at havnen i Calais måtte stenge, og ferjene som trafikkerer Den engelske kanal innstille. Utenfor Paris ble parken til Versailles-slottet stengt for besøkende.

Også på den britiske siden har vinterværet ført til trøbbel. Det er forsinkelser i flytrafikken og rundt 100.000 husstander er uten strøm i den midtre del av England.

I Tyskland og Sveits har det i likhet med det østlige Frankrike vært vanskelige kjøreforhold, med lange køer på motorveiene som resultat.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt