NRK Meny
Normal

Mye fortsatt uklart rundt svensk grensekontroll

Få timer før det innføres full id-kontroll på grensa til Sverige, er fortsatt mye uklart. Danmark kan følge etter om kort tid.

Et gjerde på togstasjonen i Malmö skal skille mellom innenriks- og utenriksreisende

Svensk politi satte opp gjerder ved Hyllie stasjon i Malmø søndag kveld for å skille mellom dem som reiser innenriks og utenlands.

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

Det er frykt for store forsinkelser og økte billettpriser. Passasjerene blir trolig utsatt for dobbel kontroll, både overfor transportselskapet og deretter den ordinære kontrollen av grensepolitiet.

Også fra Norge må gyldige id-papirer, som pass eller nordisk førerkort, medbringes når grensa til Sverige skal passeres.

Transportselskapets ansvar

I desember besluttet den svenske Riksdagen å innfører id-kontroll av alle reisende på fly, ferjer, busser og tog til landet fra 4. januar. Få timer før kontrollene skal iverksettes er det fortsatt ubesvarte spørsmål.​

– Vi er veldig, veldig frustrerte og kritiske til dette. Vi vet fortsatt ikke hvordan dokumentasjonen skal gjøres, sier pressesjef Christel Grip i Swebus til det svenske nyhetsbyrået TT. Swebus kjører tre-fire turer fra København til Sverige hver dag.

Bakgrunnen for tiltakene er flyktningstrømmen der over 160.000 flyktninger så lang er kommet til landet.

Grensekontroll utenfor Malmø

Svensk politi har de siste ukene gjennomført id-kontroll på tog.

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

Danmark neste

Det er ventet at Danmark om kort tid vil følge Sverige og skjerpe grensekontrollen. Det er frykt for en opphopning av asylsøkere når svenskene starter id-kontrollen og presset øker på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen går ut av en bil

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen presses fra Dansk Folkeparti og markante stemmer i hans eget parti.

Foto: ALAIN JOCARD / Afp

– Det kan bli en situasjon hvor vi må innføre grensekontroll mot Tyskland, hvis vi vurderer at det er best for Danmark. For vi vil ikke se migranter og asylsøkere på våre motorveier. Vi vil sikre ro. Vi vil sikre orden, varslet statsministeren i sin nyttårstale.

Rett før jul gjorde det danske folketinget et hastevedtak av en ny lov om transportøransvar, som gjør det mulig for regjeringen å pålegge togselskap og rederier å kontrollere passasjerenes papirer.

Pendlere

Flere svenske pendlere sier de nå vil gå over til å bruke bil til jobb. Etter 11 år med togpendling mellom Skåne og København sier Ann-Christin Wesser at hun nå vil ta bilen i stedet.

– Jeg har overveid alle muligheter. Jeg har til og med sett på hvor lang tid det i stedet skulle ta å pendle over Helsingør, men det går heller ikke, sier hun.

Det danske togselskapet DSB opplyser at deres id-kontroller vil bli gjennomført ved at passasjerene må gå ut av toget på stasjonen ved flyplassen på Kastrup, og sluses gjennom en sperring før de får fortsette reisen til Sverige etter fullført id-kontroll.

Også fra Norge

Fra tollkontrollen mellom Sverige og Norge på Svinesund

Bilde fra kontrollen på Svinesund mellom Sverige og Norge i desember.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Busselskapet Nettbuss opplyser på sine hjemmesider at alle reisene fra Norge inn i Sverige må vise et gyldig identitetsbevis når de stiger på bussen. De som ikke er nordiske statsborgere må vise pass eller et nasjonalt id-kort, mens det for nordiske statsborgere holder med et gyldig nordisk førerkort eller et gyldig id-kort utstedt av et nordisk land.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt