Hopp til innhold

Støre mener mye fortsatt står igjen

Menneskene på Gazastripen lever i en kritisk situasjon. De har det fortsatt vanskelig, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre etter sitt besøk på den avstengte palestinske stripen i dag.

Jonas Gahr Støre i Gaza

Jonas Gahr Støre med sitt følge besøkte tre steder på Gazastripen. Overalt er det fortsatt ødelagte bygninger.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var i dag på Gazastripen for første gang siden krigen i begynnelsen av 2009.

Den norske utenriksministeren kom for å danne seg et inntrykk av både den generelle tilstanden på Gazastripen, og om palestinerne får inn de varene de trenger etter at Israel har lettet på blokaden av Gaza.

Da han var der sist, var Israels krigføring nettopp blitt avsluttet.

– Jeg klare forskjeller siden rett etter krigen. Det er ryddet opp mange steder. Gazastripen er ikke gjenoppbygget, men det har foregått et iherdig arbeid med gjenopprydding. Det er mer orden nå, som på søppel og lignende ting.

– Men hovedinntrykket er inntrykket av et innestengt folk. Møtet med kvinner og barn, som i det siste har vært ute av den innestengte tilværelsen, gjør et veldig sterkt inntrykk, sier den norske utenriksministeren.

Møtte ikke Hamas

Støre og Norge leder giverlandsgruppen for palestinerne. Giverlandene skal møtes i New York i september, i forbindelse med åpningen av FNs hovedforsamling. Store deler av de 4,5 milliarder dollarene som det internasjonale samfunnet lovte palestinerne til gjenoppbygging, har ikke blitt bevilget.

Jonas Gahr Støre i Gaza

Utenriksministeren besøkte også grenseovergangen Kerem Shalom.

Foto: DAVID BUIMOVITCH / Afp

I motsetning til enkelte andre ministerbesøk tidligere i vår og sommer, var det ingen byråkratiske hindringer for det norske besøket.

Turen inn til Gazastripen startet ved grensekontrollen Erez og fortsatte inn til Gaza by, hvor Støre hadde møter med UNWRA – FNs spesialorgan for de palestinske flyktningene, som spesielt under blokaden har hatt en helt sentral rolle i å forsyne stadig større deler av Gazas befolkning med mat.

Mer enn 80 prosent av befolkningen på Gazastripen er avhengig av utenlandsk hjelp.

Islamistorganisasjonen Hamas, som besitter makten på Gazastripen etter palestinernes splittelse, stod ikke på Støres møteliste – selv om Norge var en av de få som anerkjente Hamas som regjeringsdeltaker i samlingsregjeringen som ble stablet på beina etter valget i 2006.

Hadde Hamas vært på visittlisten, hadde Støre neppe sluppet inn i Gaza.

Må få eksportere

Støre besøkte landsbyen Kerem Shalom helt sør på Gazastripen, der varene kommer inn fra Israel. Og det i stadig større omfang, etter at Israel ble presset til å lette på blokaden av Gaza etter den dødelige bordingen av hjelpeskipet «Mavi Marmara».

- Det kommer nå inn flere varer. Det har jeg sett på grensestasjonen. Matvarer, nødvendighetsvarer og hvitevarer. Det er positivt, og det må vi anerkjenne, sier Støre.

Varetyper som bedrifter trenger for å komme i gang med produksjonen igjen, går det fortsatt tregt med, og arbeidsledigheten er fortsatt høy. Den var på godt over 50 prosent før krigen, og har bare steget siden.

- Det er et stort byråkrati og veldig komplisert å få varer inn. De varene befolkningen i Gaza i aller høyeste grad trenger for å drive gjenoppbygging og reparasjon, kommer ikke inn. Samtidig får de ikke eksportert noe, erkjenner Støre.

Før Gazakrigen var palestinerne på Gazastripen selvforsynt med frukt og enkelte andre typer matvarer. Men i løpet av den heftige men korte krigen, ble svært mange fruktplantasjer og andre landbruksområder ødelagt.

Det som tidligere ble dyrket i Gaza, importeres nå av hjelpeorganisasjonene.

Blant det utenriksministeren fikk se på grensen ved Kerem Shalom, var mengder av frukt som stod i solsteken i påvente av å bli fraktet over grensen.

- Vi passerte mange drivhus på veien. Gaza hadde tidligere en stor produksjon av drivhusvarer. Men uansett om de får det til igjen, så får de ikke varene ut. Og det må de, skal det bli en viss normalitet her, slår den norske utenriksministeren fast.

Forstår Israel

Jonas Gahr Støre i Sderot

I Sderot besøkte utenriksministeren en innedørs lekehall for barn, spesialbygget for å tåle raketter.

Foto: DAVID BUIMOVITCH / Afp

Støre og følget var også over grensen på den israelske siden for å se og høre om erfaringene der. Han besøkte også byen Sderot, som er den byen som er mest utsatt for raketter skutt ut fra Gazastripen.

– Jeg forstår at Israel må ha kontroll med varer inn og ut Gaza. Israel er i en situasjon hvor man har fått sendt raketter mot sivile byer. At de må ha kontroll over hva som kommer inn i Gaza, i en situasjon hvor Hamas har mye av kontrollen, det har jeg forståelse for, sier Støre.

– Samtidig er budskapet til israelske myndigheter at de må fortsette det som nå har begynt, med ytterligere tilgang på varer, med et smidigere system for innførsel og ikke minst at bygningsvarer kan komme inn - og finne kontrollsystem for nettopp det. For det trenger man på Gaza, sier Støre og lister opp:

– Skoler, vann, elektrisitet, avfall, kloakk. Det er systemer som er i ferd med å bryte sammen - og som også vil være negativt i forhold til Israel om å så skjer.

Noen drømmer om fremtiden

Jonas Gahr Støre besøkte også et kvinneprosjekt i byen Khan Younis som Norge finansierer og som FN driver.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Jenter på trening i Gaza

På et litt annerledes treningsinstitutt får kvinner i det konservative og islamist-styrte Gaza komme i form, både fysisk og mentalt.

Her får palestinske kvinner PC-opplæring, og de kan drive fysisk trening, noe som slett ikke er vanlig for arabiske kvinner i et tradisjonelt mannsdominert samfunn. I tillegg kan de lære seg ulike håndverk, for å kunne tjene egne penger for å bidra til å forsørge familien.

– Hva tenker du om at ordet fremtid er det foreldre på Gaza kvier seg mest for å snakke med barna sine om?

– Det er en forferdelig situasjon. For en som har barn selv, er det så naturstridig. Det er jo det vi vil snakke med barna våre om.

– Men så møtte jeg 10-15 jenter, som var 14 år og som akkurat har vært i Oslo.

– De snakket om fremtiden. De snakket om lysten til å studere i Norge, de ønsket å få klasser fra Norge på besøk til Gaza. Så unge mennesker er ikke vanskelig å motivere, og de er så oppfinnsomme på måten de tenker på.

– Men det som slår meg i Gaza, er sårene som også sitter i menneskenes sinn. De store psykiske belastningene. Det så vi på noen av kvinneprosjektene. Kvinner så tas ut av psykosomatiske situasjoner og som får hjelp. Det er forferdelig viktig.

Ønsker nytt møte

Støre traff i går både Israels statsminister Benjamin Netanyahu, og palestinernes president Mahmoud Abbas og statsminister Salam Fayyad.

Mens han var i Gaza, kom beskjeden om at Abbas ønsket et nytt møte med Støre i kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt