Hopp til innhold

– Det er som en spøkelsesby her

NEW YORK (NRK.no): Selv om livet er i ferd med å vende tilbake i store deler av New York og det ble ringt med børsbjellen på Wall Street, er det fortsatt unntakstilstand på deler av Manhattan.

Laila Bakken, USA
Foto: NRK

– Det er helt vanvittig, jeg har aldri sett maken. Vannet står – rett under hvor vi står nå – opp til fire-fem fots høyde. Og jo lenger du beveger deg innover i tunnelen, jo mer stiger og stiger det.

– Vi aner rett og slett ikke hvor mye vann det er der inne, sier en tjenestemann fra New York City Transit Authority til NRK.

Han har overoppsynet med en pumpe på 20th Street på nedre del av Manhattan. Ut av ledningen ved bena hans, opp av grunnen og ut på fortauet, fosser det vann i store mengder.

Av formelle grunner kan han ikke uttale seg uten tillatelse fra overordnede.

– Men det går greit på denne måten, uten navn, bare fyr løs, sier han.

Han og kollegaene viser frem bilder de har tatt fra tunnelene til undergrunnsbanen. Det er mørkt, men man ser tydelig vannet som står halvveis opp til tunnelveggen.

– Vi aner ikke hvor mange dager vi må pumpe, fordi vi som sagt vi aner ikke omfanget av vannet. Men vi vet det er mye, sier han oppgitt.

På enkelte av stasjonene i nærheten, har det vært vann helt opp til taket.

Trafikkork

Det er første gang i undergrunnsbanens 108 år lange historie at den må holde stengt så lenge som nå.

Borgermester Michael Bloomberg bad i dag om hjelp fra eksperter fra Army Corps av Engineers. De skal bidra med metoder som gjør at utpumpingen og opptørkingen går så raskt som mulig.

For det haster å komme i gang igjen. T-banen og forstadstogene er transportnerven i millionbyen, og mye går i stå når det ikke virker.

Riktignok har kollektivtrafikken forsiktig startet opp igjen, bussene begynte å kjøre i går kveld og i ettermiddag ble en av undergrunnslinjene satt i gang igjen. I morgen tidlig følger flere etter. Det samme med pendlertogene til og fra byen.

I dag forsøkte mange, etter to dager borte fra jobb, å komme seg inn til Manhattan med privatbiler, etter at enkelte av tunnelene åpnet igjen.

Det førte til total trafikkork, som har vart gjennom hele dagen og kvelden og ikke minst overfylte parkeringsgarasjer og plasser.

Få lot seg skremme av at det er bensinmangel i det stormberørte området, mange stasjoner er nå mer eller mindre tomme for bensin og ved de som har, er det lange køer.

Byens 4000 taxier er oppfordret til å ta med så mange passasjerer som mulig på en tur og mange forsøker å etterleve henstillingen, men de klarer ikke å ta unna trøkket.

Det gjør heller ikke bussene, som er sprengt til randen og hvor passasjerene enkelte steder på de mest trafikkerte stedene har ventet opptil tre og fire timer for å komme med.

Mange tok derfor beina fatt og gikk både to og tre timer hver vei for å komme seg til og fra jobb.

Og bedre blir det neppe i dagene som kommer, for borgermester Bloomberg har erklært transportunntakstilstand. Det betyr foruten billettfrihet på kollektivtrafikken, delvis kjøreforbud inn til Manhattan.

Alle biler som har færre enn tre passasjerer vil bli nektet å kjøre inn til Manhattan mellom klokken seks om morgenen og midnatt, så fremt du ikke kommer over George Washington-broen helt nord.

Hensikten er å forhindre totalt kaos og sørge for at biler og utstyr som skal bidra til å få bydeler tilbake til normalen kommer frem og får gjort jobben.

45 etasjer uten heis

For selv om livet i store deler av byen er som før, er det fortsatt større og mindre områder som lever i unntakstilstand.

De nederste delene av Manhattan, kvartal etter kvartal, er fortsatt mørklagt – og vil forbli det i opptil 10 dager til.

Totalt er 630.000 husholdninger i byen fortsatt uten strøm, 220.000 av befinner seg her.

Trafostasjoner er fortsatt slått ut på grunn av vann, det samme er telenettet og mobilnettverket.

I kryssene står politifolk og dirigerer den lille som slipper inn av trafikk. Heller ikke trafikklysene virker.

Kafeer og butikker er stengt, det samme er skolene – som i resten av byen.

Det kjøres inn vann og mat til dem som trenger det.

– Situasjonen er vanskelig. Bygningen er uten strøm, vann og varme, sier Joe Qeliqi, der han står utenfor leilighetskomplekset The Down Town Club, godt og vel 500 meter fra Upper Bay og ser vannet som pumpes opp fra kjelleren.

– Vi har 45 etasjer og ingen av heisene går, du kan jo tenke deg hvor praktisk det er. Mange har valgt å søke midlertidig tilflukt andre steder, men noen har valgt å bli, sier han.

Han håper at strømmen og vannet snart er tilbake, New York får nå hjelp av 120 elmontører fra San Francisco i reparasjonsarbeidet.

Qeliqi er klar over at situasjonen er langt verre en kort fergetur unna.

På øya Staten Island ser det virkelig ut som katastrofeområde, med hus som ble knust til pinneved av vinden. I bydelen Queens brant 100 hus ned til grunnen etter eksplosjoner i elektriske anlegg.

Det letes fortsatt etter døde og savnede begge steder. Totalt er 28 personer i New York registrert som døde etter stormen.

Borgermesteren kunngjorde, i likhet med guvernøren i New Jersey, at halloween- opptoget gjennom Greenwich Village utsettes til neste uke, til skuffelse for byens minste som har skremmefeiringen som årets høydepunkt.

Byen er sammen med New Jersey erklært som et katastrofeområde, som utløser hjelp fra presidenten og de føderale myndighetene både nå og ved gjenreisningen som venter.

Lysskjær i mørket

Det ble likevel betraktet som en stor symbolsk handling – som et pling for normalen – da borgermesteren klokken 9 lokal tid ringte med den berømte bjellen på New York-børsen, etter to dagers stillhet.

Og selv om børsen var oppe og stod igjen i dag, er det verre med resten av nabolaget. Både store kontorbygg og små kafeer er tømt for både folk og lys. Kun et fåtall ble drevet videre med generatorer.

– Men gassen virker, så kom inn, vi har pizza, varm til og med, sier pizzabakeren Alfie ved Pronto Pizza.

Lyset er det verre med, to enslige stearinlys blafrer i det ellers så mørke kvartalet. Et tredje kaster et lysskjær over disken.

– Jeg forsøkte å kjøpe lommelykter, som jeg tenkte å bruke som lamper, men det var utsolgt, forteller han.

Han holdt stengt i fire dager, i dag orket han ikke mer.

– Det er jo noen innom, men gatene er nesten tomme, både for vanlige kunder og turister, sier han.

Det går hardt utover fortjenesten og for mange småeiere kan en hel uke med stengte dører bli et være eller ikke være.

16 timers skift

– Det er som en spøkelsesby, istemmer den eneste kunden, en politimann fra havnepolitiet.

– Jeg patruljerer nå strøket om natten, og alt er fullstendig mørkt og folketomt. En rar og sjelden situasjon i New York, jeg tror jeg aldri har opplevd det før, sier han. Heller ikke han kan uttale seg med fullt navn, på grunn av reglene.

Han forteller at politiet, både det ordinære politiet NYP Dog havnepolitiet, nå jobber 16 timers skift.

Borgermesteren har avslått presidentens tilbud om hjelp fra nasjonalgarden, Bloomberg mener byens egne styrker klarer jobben.

Selv har politimannen ikke vært hjemme siden mandag.

– Vi bytter på å sove i en trailer. Jeg ser frem til det verste er over. Men det gjør vel alle, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt