NRK Meny
Normal

Fortsatt køer rundt Gaddafis lik

Folk i opprørsbyen Misrata i Libya står fortsatt i lange køer for å se liket av Muammar al-Gaddafi. Han ligger ennå til offentlig skue i et kjølerom i byen, fem dager etter at han ble drept.

Video Likskue i Libya

Likskue i Libya

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Libya
Foto: Hallvard Sandberg / NRK

- Gud er stor, sier mennene i køen, gamle og unge.

De venter tålmodig og med glede i køen utenfor kjølelageret. Folk kommer langveis fra for å se levningene av Gaddafi. Det kan virke som folk har behov for å komme hit og se ham, og skjønne at 40 år med despoti er over.

- I 40 år hadde han kvelertak på oss, sier en av mennene i køen.

Nesten som en rituell dødsdans sirkulerer de tidligere undersåttene rundt liket av Gaddafi, sønnen hans Moattasim og den tidligere forsvarsministeren Abdel Jones.

Tok med barna

Noen har til og med tatt med seg barna sine. En far har med seg tre sønner, den yngste er kanskje bare seks - sju år.

- Jeg ville vise dem at despotenes tid er over. Han har terrorisert oss i 42 år, sier faren.

Ennå er det ikke tatt noen beslutning om hvor og når Gaddafi skal gravlegges. Ifølge den lokale kommandanten har de ikke hørt noe fra Gaddafis stamme.

I mellomtiden slipper folk løs lenge undertrykte følelser foran den døde undertrykte lederen.

Taust Overgangsråd

Overgangsrådet har vært ganske tause om det offentlige likskuet. Om det skyldes at de ikke er i stand til å ta en beslutning eller kaoset som hersker i landet er uvisst. Uansett kommer de i et skjevt lys, særlig sett fra utlandet.

Når det i tillegg kommer rapporter fra Human Rights Watch om at 53 lojale gaddafisoldater er henrettet etter slaget om Sirte, så gjør det at de risikerer å ta med seg brutaliteten fra fra det gamle regimet inn i det nye.

I går sa lederen for Overgangsrådet at Libyas lover skal være i tråd med de islamske sharialovene.

Sharia

I dag er det et diskusjonstema. Det var et relativt åpent utsagn, men presist på noen punkter, blant annet når det gjaldt skillsmisserettigheter og finans.

Dette blir en av de store debattene framover i Libya. Det skal velges en grunnlovgivende forsamling innen åtte måneder, og skillelinjene mellom islamistene og de mer sekulære gruppene blir viktig.

Jeg vil ikke bli overrasket om Libya går i en mer religiøs retning. Landet er et av de mest konservative i Midtøsten og Nord-Afrika.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt