Fortsatt Al Qaida-nærvær i Pakistan

Den pakistanske regjeringshæren har funnet klare indikasjoner på Al Qaidas nærvær i Sør-Waziristan i kampene mot islamistiske opprørere.

Waziristan

Om lag 200.000 mennesker har måttet flykte fra krigen i Sør Waziristan etter at den pakistanske hæren sendte 30.000 soldater inn i området for å ta opp kampen mot Taliban forrige lørdag.

Foto: Ishtiaq Mahsud / Scanpix/AP

Blant funnene som er gjort, er det tyske passet til et medlem av Hamburg-gruppen, som sto bak terrorangrepene i USA 11. september 2001, skriver The New York Times på sine nettsider.

Passet, som ble funnet i en liten landsby i Sør-Waziristan, tilhører Said Behaji, en tysk statsborger og nær venn og medarbeider av Mohammed Atta, som ledet angrepene 11. september.

Det var utstedt 2. august 2001 i Hamburg, med et pakistansk visum innført i passet dagen etter, 3. august 2001. Passet antyder at Said Behaji kom til den pakistanske millionbyen Karachi med fly fra Istanbul 4. august.

Fortsatt nærvær

Behajis nærvær i stammeområdene i Pakistan er enda en klar indikasjon på at medlemmer av Al Qaida har oppholdt seg og fortsatt oppholder seg i de pakistanske grenseområdene til Afghanistan, mener amerikanske representanter.

- Det er ingen indikasjoner på at Behaji har forlatt Pakistan. Selv om han ikke var blant de sentrale planleggerne av 11. september-terroren, bodde Behaji åtte måneder sammen med Atta og Ramzi bin al Shibh, ifølge rapporten fra den amerikanske 11.september-kommisjonen.

Atta og bin al Shibh brukte Behajis PC til å søke på internett.

En representant for USAs antiterrorvirksomhet sier til The New York Times at man regner Behaji som en sentral og viktig Al Qaida-propagandist i dag.

Kvinnelig mistenkt

Den pakistanske hæren har også funnet passet til en kvinne ved navn Raquel Burgos Garcia. Ifølge spanske medier er en kvinne med samme navn gift med det antatte Al Qaida-medlemmet Amer Azizi, som er mistenkt for å være innblandet i både 11. septemberangrepet og terrorangrepet i Madrid i 2004.

Familien til Garcia har ikke hørt fra henne siden 2001, skriver spanske medier fredag ifølge nyhetsbyrået AP. Det er foreløpig uklart om passene er ekte.

Frihavn for terror

Forholdet mellom USA og Pakistan er anspent og vanskelig, og USAs utenriksminister, Hillary Clinton, er på besøk i landet denne uka. Clinton besøker Pakistan blant annet for å forsvare USAs politikk overfor Pakistan, en politkkk mange pakistanere misliker.

Se NRKs utenriksreporter, Morten Jentoft, fortelle om situasjonen:

- Pakistan har vært en frihavn for terrornettverket Al Qaida, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton i den pakistanske byen Lahore torsdag.

Ifølge Clinton er det vanskelig å tro at ingen i den pakistanske regjeringen har hatt kunnskap om hvor Al Qaida har oppholdt seg, og at pakistanerne ikke hatt muligheten til å aksjonere mot nettverkets ledere.

- Det er kanskje sant, kanskje har det ikke vært mulig å ta dem. Ikke vet jeg. Men så vidt meg bekjent, er de i Pakistan, sa Clinton.

SISTE NYTT

Siste nytt