NRK Meny
Normal

Opprettholder dom på 50 år for Taylor

Dommere i Haag har forkastet anken til Liberias tidligere president Charles Taylor, som er dømt til 50 års fengsel for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Charles Taylor

Charles Taylor (65) under dagens straffeutmålingsmøte i spesialdomstolen for Sierra Leone i Haag torsdag.

Foto: POOL / Reuters

Domstolen i Haag melder torsdag at de opprettholder dommen for brudd på menneskerettigheter og krigsforbrytelser, som Taylor anket i fjor.

Den tildigere presidenten i Liberia er dømt for å ha hjulpet opprørere i Sierra Leone under borgerkrigen i nabolandet, melder nyhetsbyrået AFP.

Dommerne i Haag mener Taylors bidrag gjorde det mulig for opprøerne å gjennomføre omfattende brudd på menneskerettighetene mot sivile.

Bloddiamanter

Taylor er blant annet funnet skyldig i å ha væpnet opprørsgruppen RUF mot betaling i såkalte bloddiamanter. Opprørerne brukte slavearbeidere i diamantgruvene og terroriserte Sierra Leone med drap, voldtekter, lemlestelser og bortføringer.

I 2003 ble han tvunget til å gi fra seg makten og dra i eksil til Nigeria. Her ble han pågrepet noen år senere og utlevert til FNs spesialdomstol for Sierra Leone i Haag.

Da dommen mot Taylor falt i fjor, konkluderte retten med at ekspresidenten hadde gjort seg skyldig i noen av de verste forbrytelsene i menneskehetens historie.

– Rykter

Taylor hevder selv at han er uskyldig og at dommen var basert på ubekreftede rykter som ble tolket som fakta. Forsvarerne hans krevde derfor at kjennelsen og straffeutmålingen måtte omgjøres.

Rundt 75.000 mennesker ble drept i løpet av borgerkrigen i Sierra Leone, som begynte i 1991. Mer enn to millioner ble tvunget på flukt i løpet av krigen, som endte i 2002, etter flere mislykkede fredsavtaler.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt