Hopp til innhold

– Bare de som bor i trygge land kaller båtflyktningene for dumme

Ahmad Audeh (29) valgte å risikere livet da han flyktet med båt over Middelhavet fra Syria til Norge. Han sier menneskesmuglerne er kyniske mennesker som kun bryr seg om penger.

Ahmad Audeh

FLYKTET I BÅT OVER MIDDELHAVET: – Jeg vet det er dumt å sette seg selv i en slik situasjon, men ingen forstår det hvis de ikke har vært i samme situasjon som jeg var i i Syria, forteller Ahmad Audeh til NRK.

Foto: Privat

– Jeg hadde et godt og normalt liv med familie og jobb i Syria – men så kom krigen.

Audeh er en av hundretusener som hvert år i desperasjon forsøker å ta seg til Europa vannveien. Bare i fjor reddet den italienske kystvakten hundre tusen fra overfylte eller forliste båter i Middelhavet. Hver dag ser de folk som drukner.

– Fengsel eller døden

29-åringen forteller NRK om kaoset han flyktet fra i hjemlandet.

– Du kunne bli stanset på gata og arrestert for ingenting, eller drept av en bombe som plutselig falt. Det utviklet seg til å bli en livstruende situasjon, så jeg måtte flykte.

Syreren med palestinsk bakgrunn forteller at krigen splittet familien, og at han måtte flykte alene da nabolaget deres ble bombet i stykker i fjor. 29-åringen forsøkte først å få opphold i nabolandet Tyrkia, men fikk avslag.

– Den eneste løsningen var å seile med båt til Europa for å søke om asyl.

– Sett deg i parken med ryggsekk

Audeh sier det var lett å komme i kontakt med menneskesmuglerne i Tyrkia. Etter å ha spurt litt rundt på gata ble han bedt om å sette seg i en bestemt park med ryggsekk.

– Da kom en person bort og spurte om jeg ville reise til et europeisk land. Jeg fikk ikke vite noe om ham, men betalte 6500 dollar (over 50.000 norske kroner, journ.anm.).

Det ble starten på et tolv dagers mareritt over Middelhavet.

29-åringen forteller at smuglerne nektet flyktningene å ta med seg noe annet enn klærne de stod og gikk i. All bagasje måtte legges igjen ut fra begrunnelsen om at de ulovlig reisende ikke måtte vekke noen mistanke.

– De lovte å gi oss mat, sikkerhetsutstyr og redningsvest, men vi fikk kun litt mat. Ett måltid om dagen bestående av brød og ris.

Båtflyktninger Rhodos 20. april.
Foto: Argiris Mantikos / Ap

Holdt om hverandre for å holde varmen

Ifølge syreren var det rundt 300 flyktninger om bord på den overfylte båten. De fleste var flyktninger fra Syria, både menn, kvinner og små barn.

– Det var veldig vanskelig. Spesielt om natta var det veldig kaldt. Vi fikk ingen tepper eller ekstra klær. Noen netter holdt vi om hverandre og satt tett for å holde varmen.

Han forteller at de fleste om bord var sjøsyke, og kastet opp jevnlig.

– Jeg var svimmel hele tida både fordi vi fikk så lite mat og drikkevannet var skittent, så vi drakk så lite som mulig, kun det som måtte til for å overleve.

Da båten seilte inn i en storm, trodde Audeh hans siste timer var kommet.

– Det fantes ikke noe sikkerhetsutstyr om bord. Jeg forsøkte å holde meg fast så godt jeg kunne, og visste at hvis det kom en stor bølge og jeg falt over bord, så ville ingen redde meg i nattemørket.

– Ingen som ikke har opplevd krig kan forstå

I helga omkom 800 flyktninger da båten deres kantret i Middelhavet. Kapteinen og det som skal ha vært styrmannen om bord ble arrestert, anklaget for medvirkning til massedrap. Drukningstragedien er en i rekken av mange som har utspilt seg utenfor Europas kyst.

Ofrene er flyktninger fra konfliktområder og personer som håper på en bedre framtid uten sult og fattigdom.

– Ville du ha gjort den samme reisen igjen hvis du visste hva som ventet deg?

– Det er et godt spørsmål. Jeg vet det er dumt å sette seg selv i en slik situasjon, men ingen forstår det hvis de ikke har vært i samme situasjon som jeg var i i Syria. Jeg stod overfor fengsel eller døden.

Audeh gjør seg noen tanker om de tusenvis som har druknet i Middelhavet.

– Bare personer som bor i trygge land vil kalle båtflyktningene for dumme. I det minste får flyktningene et lite håp om å kunne leve igjen istedenfor å lide i hjemlandet. Det kan ikke kalles et liv.

Flyktninger reddes

En redningsarbeider i Sicilia trøster et lite barn som har overlevd båtulykken.

Foto: Alessandra Tarantino / Ap

I menneskesmuglernes hule hånd

I løpet av de siste åra har italiensk politi arrestert mer enn tusen menneskesmuglere. De mener den ustabile situasjonen i Libya er kjernen til båtflyktningproblemet, og at bakmennene sitter trygt skjult i hjemlandet.

Audeh sier menneskesmuglerne har båtflyktningene i sin hule hånd. Desperasjonen koblet med at de har lite å stille opp med når de befinner seg midt ute på havet, gjør at smuglerne har full kontroll.

– Menneskesmuglerne utnytter flyktningene som er i en sårbar situasjon. De kan bestemme hvor mye penger de skal betale uten å måtte bry seg om deres sikkerhet. De bryr seg kun om pengene de tjener. Mange av dem er onde mennesker.

Etter tolv harde dager på sjøen fikk Audeh omsider land under føttene. Den italienske kystvakten reddet båten, ga de 300 om bord mat og legehjelp før de fraktet dem til et flyktningsenter.

– Kapteinen og to av mannskapet lot som om de også var flyktninger, og sa til italienske myndigheter at kapteinen hadde forlatt skipet. Ingen av oss turte å si at det var løgn.

Savner familien

Ahmad Audeh

Ahmad Audeh fikk asyl i Norge i januar 2015. Nå gleder han seg til å begynne på norskkurs, og starte sitt nye liv i Norge.

Foto: Privat

I november 2014 ankom 29-åringen Norge etter en lang togtur. Der søkte han asyl, som han fikk innvilget i januar i år. Nå venter norskkurs og introduksjonsprogram.

– Jeg håper på å ta en mastergrad og jobbe som utvikler, sier ingeniøren, som gleder seg til å komme i gang med sitt nye liv i Norge.

Sorgen er imidlertid ikke langt unna når han tenker på familien som fortsatt er igjen i Syria.

– Min mor og far ville aldri klare en slik forferdelig reise som jeg gjorde. Men jeg håper jeg kan skaffe meg jobb og hjelpe dem.

SISTE NYTT

Siste nytt