NRK Meny
Normal

Egypts forsvarssjef innkaller til forsoningsmøte

Egypts hærsjef har innkalt alle de politiske partiene i landet til et forsoningsmøte onsdag, men sier at de ikke skal diskutere politikk.

Flere tusen demonstranter fra den egyptiske opposisjonen utenfor presidentpalasset

Flere tusen demonstranter fra den egyptiske opposisjonen utenfor presidentpalasset tirsdag kveld.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

– Vi skal verken snakke om politikk eller om den kommende folkeavstemningen. I morgen skal vi sitte sammen som egyptere, sa Abdel Fattah al-Sisi, hærsjef og fungerende forsvarsminister, tirsdag kveld.

President Mohamed Morsi og Det muslimske brorskapet har tirsdag kunngjort at de kommer på møtet.

Demonstranter tar ned piggtrådgjerde ved presidentpalasset i Kairo, Egypt

En motstander av Egypts president Mohamed Morsi gyver løs på en del av piggtrådgjerdet.

Foto: Petr David Josek / Ap

Egypts viktigste koalisjon av opposisjonelle, Den nasjonale redningsfronten, skal onsdag morgen avgjøre om de skal delta i samtalene.

Rolige massemønstringer

Til tross for at det tirsdag igjen var frykt for nye sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av president Morsi, gikk det forholdsvis rolig for seg i Kairo tirsdag kveld.

Titusenvis av demonstranter fylte gatene i den egyptiske hovedstaden i demonstrasjoner enten for eller imot folkeavstemningen om den nye grunnloven, som skal avholdes lørdag.

Lovforslaget er skrevet av et panel dominert av Morsis islamistiske allierte. Egyptiske menneskerettighetsgrupperinger mener forslaget til en ny grunnlov åpner døren til etableringen av et teokratisk system i Egypt likt det i Iran, altså med en geistlig som øverste leder.

FNs menneskerettighetssjef og internasjonale organisasjoner har kritisert lovutkastet og måten det ble satt sammen på.

Morsis tilhengere mener på sin side at det nå er opp til Egypts velgere å avgjøre utfallet, i folkeavstemningen.

(Saken fortsetter under bildet)

Egypts president Mohamed Morsi og forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi hilser på soldater

MØTES ONSDAG: Egypts president Mohamed Morsi (t.h.) og forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi (nr. to fra høyre) hilser på soldater ved Ismalia. De to skal trolig møtes igjen til samtaler onsdag.

Foto: Egyptian Presidency / Reuters

Brøt barrikader

En av de mer dramatiske hendelsene tirsdag var da flere hundre egyptiske demonstranter brøt en barrikade utenfor presidentpalasset i Kairo, og presset soldater som voktet barrikaden tilbake.

Demonstrantene plukket ned stengene fra en høy metallport bit for bit, og veltet betongblokker som var en del av barrikaden. Det var likevel ingen voldelige sammenstøt mellom demonstranter og soldater.

Flere hundre soldater trakk seg i stedet nærmere presidentpalasset.

Barrikaden ved presidentpalasset ble reist for å blokkere tilgangen til veier etter sammenstøtene onsdag i forrige uke. Da ble syv mennesker drept og over 600 ble såret i sammenstøt mellom Morsi-tilhengere og -motstandere.

(Saken fortsetter under bildet)

Demonstranter tar ned et piggtrådgjerde ved presidentpalasset i Kairo, Egypt

MORSI-MOTSTANDERE: En gruppe demonstranter og motstandere av Egypts president Mohamed Morsi tar ned et piggtrådgjerde ved presidentpalasset i Kairo.

Foto: Petr David Josek / Ap

Angrep tidligere på dagen

Tidligere på dagen tirsdag ble ni personer såret da maskerte og væpnede menn åpnet ild mot demonstranter på Tahrirplassen i Kairo. Mennene kastet også bensinbomber mot teltleiren som demonstrantene har opprettet på plassen, forteller øyenvitner og egyptiske medier.

Morsi beordret mandag hæren til å ta i bruk midlertidige politifullmakter for å beskytte presidentpalasset og andre «vitale statlige institusjoner».

Det egyptiske forsvaret forsøker å være nøytrale i Egypts tre uker lange politiske krise. De lover å gjøre sin plikt i å opprettholde stabiliteten i landet, innenfor en demokratisk ramme.

Egyptere som demonstrerer mot president Morsi forsøker å fjerne en barrikade ved presidentpalasset

RIVER: Egyptere som demonstrerer mot president Morsi forsøker å fjerne en barrikade ved presidentpalasset i Kairo.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt