NRK Meny
Normal

Forsvarssjef skal ha stukket 170 millioner i egen lomme – kjøpte luksusbolig

Den tidligere forsvarssjefen i Nigeria er fengslet, siktet for å ha underslått 170 millioner kroner fra flyvåpenet i landet. Pengene skal han ha brukt til å kjøpe eiendommer.

Alax s. Badeh

FENGSLET: Tidligere forsvarssjef Alex Sabundu Badeh er anklaget for å ha underslått penger som skulle gått til innkjøp av våpen og ammunisjon i kampen mot terrorgruppa Boko Haram i Nigeria.

Foto: Gbenga Olamikan / Ap

Alex Sabundu Badeh (59) som ble utnevnt til forsvarssjef i Nigeria for to år siden, er siktet for 10 tilfeller av bedrageri, for svik og for å ha hvitvasket penger.

Ifølge den nigerianske avisen The Will ble Badeh arrestert 8. februar i år. 4. mars avviste høyesterett hans begjæring om å bli løslatt mot kausjon.

Alex Badeh

Den avsatte forsvarssjefen, Alex Badeh, skal ha brukt pengene selv, istedet for å kjøpe våpen til soldatene.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

Ifølge BBCs Nigeria-korrespondent er Badeh én av en rekke tidligere forsvarstopper som har beriket seg selv ved å tuske til seg millioner fra forsvarsbudsjettene.

Pengene skal Badeh ha brukt til eiendomskjøp, blant annet en luksuseiendom i hovedstaden Abuja. Politiet skal ha funnet over 8 millioner kroner i kontanter da de ransaket et av husene hans.

Underslo penger til våpen

I Badehs sjefsperiode har landets væpnede styrker fått hard kritikk for sviktende innsats mot den islamistiske terrorgruppen Boko Haram som herjer i de nordlige, vesentlig muslimske, provinsene i landet. I fjor sommer ble han avsatt av den nyvalgte presidenten, Muhammadu Buhari.

Under tidligere president Goodluck Jonathan kom det fram sterk kritikk fra styrkene som var satt inn i første rekke mot Boko Haram. De klaget over mangel på våpen og ammunisjon, noe som skal ha bidratt til at disiplinen blant soldatene sviktet. I flere tilfeller skal soldater ha nektet å utføre ordre fordi de manglet utstyr.

En gransking viste at 17 millioner kroner som skulle gått til innkjøp av våpen til soldatene, var forsvunnet.

14 offiserer siktet

I desember ble regjeringens sikkerhetsrådgiver Sambo Dasuki, siktet i forbindelse med at hele 578 millioner kroner skal ha forsvunnet. Dasuki er anklaget for å ha inngått falske kontrakter om innkjøp av helikoptre, fly og ammunisjon. Han nekter straffskyld.

Tolv andre høyere offiserer ble pågrepet av det nigerianske anti-korrupsjonsbyrået i februar, mistenkt for å være innblandet i våpenskandalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt