Hopp til innhold
Urix forklarer

Derfor ble Solberg invitert raskt til Det hvite hus

Sjelden er en norsk statsminister blitt invitert til å møte en amerikansk president mindre enn et år etter at han tiltrådte. At Norge blir en stadig viktigere militær alliert for USA, er en viktig grunn til at Erna Solberg idag får 1 time og 50 minutter av president Trumps tid i Det hvite hus.

Trump

LIKER NORGE: Trolig er det tette forsvarssamarbeidet en viktig årsak til at Erna Solberg får møte den amerikanske presidenten så tidlig etter at han inntok Det hvite hus.

Foto: Larry McCormack / AP

Kjell Magne Bondevik møtte president Bush i 2003. Jens Stoltenberg møtte aldri Bush i Det hvite hus, men ble invitert til president Obama i 2011, tre år etter at han tiltrådte.

Bondevik and Bush

Daværende statsminister Kjell Magne Bondevik møtte USAs president George W. Bush i Det ovale rom i Det hvite hus i Washington

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I dag tas en norsk statsminister imot i det ovale kontor bare et knapt år etter at Donald Trump flyttet inn. Noen europeiske ledere har allerede vært der, men ikke så mange og mest de fra store land.

Erna Solbergs vil ikke bare bli møtt av presidenten. En usedvanlig toppet delegasjon fra amerikansk side vil være til stede i del to av møtet. Trolig vil både visepresident Mike Pence, sikkerhetsrådgiver HR McMaster, CIA-sjef Mike Pompeo og Trumps viktigste økonomiske rådgiver Gary Cohn sitte rundt bordet

Les også: Bondevik meiner Solberg må trå varsamt i møte med Trump

Norske diplomater i Washington jobbet for å få til et slikt besøk gjennom høsten i fjor. At statsministeren skal tilbringe nesten to timer inne i det hvite hus, hadde imidlertid få våget å håpe på.

Hvorfor er Trump-administrasjonen såpass interessert i Norge?

Trolig er det tette forsvarssamarbeidet er en viktig årsak. I november var de tre første F35-flyene på plass på Ørland. Norge er en solid og trofast partner i det amerikanske kampflyprogrammet, noe amerikanerne har takket for mange ganger også når det kostbare programmet har fått kritikk på hjemmebane.

USA har marineinfanterister stasjonert i Norge og forhåndslagrer materiell der.

Nord-Korea, IS og Norges freds og forsoningsarbeid vil også være temaer amerikanerne skal være interesserte i å diskutere.

Les også: Schjerven: – Erna bør være forberedt før hun skal hilse på Trump

To prosent-målet og admiralambassadør

Trump administrasjonens krav om at alle Nato-land må betale to prosent av BNP til forsvar er noe Norge har lovet å imøtekomme selv om statsminister Erna Solberg innrømmet at det er et stykke igjen i Politisk Kvarter 2. januar.

Sikkerhetspolitikk blir utvilsomt det viktigste temaet på møtet i Det hvite hus.

21. desember ble den pensjonerte marineadmiralen Kenneth Braithwaite godkjent av senatet som ny ambassadør til Norge. Han vil tiltre i løpet av vinteren. Trump-administrasjonen skal ifølge NRKs kilder ha vært opptatt av å sende en ambassadør til Norge med militær bakgrunn fordi de mener det militære samarbeidet er så viktig.

Søreides gode venn

Med til Washington er også utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun har lenge hatt et godt forhold til en av dem President Trump lytter mest til, forsvarsminister James Mattis.

Da NRK møtte daværende forsvarsminister Søreide og Mattis i Pentagon, 17. mai i fjor, skrøt Mattis Norge opp i skyene og følte seg sikker på at Norge vil øke forsvarsbudsjettene slik USA ønsker.

NRK møtte daværende forsvarsminister Søreide og Mattis i Pentagon, 17. mai i fjor.

Mattis kjenner Norge godt fra sin tid som general i marineinfanteriet.

Søreide skal delta i det bilaterale møtet i Det hvite hus i kveld. Etter at statsministeren har reist, skal hun spise middag med Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver på en militærbase utenfor Washington. Hun skal senere møte kongressleder Paul Ryan, utenriksminister Rex Tillerson og sin gode venn forsvarsminister Mattis. For en fersk utenriksminister er det spesielt å få møte hele den utenrikspolitiske toppledelsen i USA under ett og samme besøk.

Hva vil Norge kreve under møtene?

Donald Trump tar i mot Erna Solberg klokken 2000 i kveld

Etter en 20 minutter lang samtale på tomannshånd, fortsetter møtet med den større delegasjonen. Størst spenning er kanskje det knyttet til den felles pressekonferansen de to lederne skal holde etterpå, ca. 21.10 norsk tid.

Solberg har også sagt at hun ønsker å ta opp Trumps holdning til Parisavtalen og internasjonal klimapolitikk.

– Jeg har tenkt å si hvorfor klimapolitikk er viktig for Norge og at vi ønsker et aktivt USA i klimapolitikken. Men jeg tror aldri man bør gå i møter med pekefinger først. USA er vår viktigste allierte uansett hvem som er president, sa Solberg til NRK 2. januar.

SISTE NYTT

Siste nytt