Forsvarsministeren avviser antirussisk agenda

– Det viktigste er å demonstrere tydelig alliert samhold, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide foran Nato-toppmøte i Warszawa.

Forsvarsministeren

AVVISER HYSTERI: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier målet med toppmøte er å berolige medlemsland i Nato.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Toppmøte finner sted mellom 8. og 9. juli i Polens hovedstad Warszawa. Det er det første toppmøte som Jens Stoltenberg leder som NATOs generalsekretær.

I Warszawa skal de 28 Nato-landene blant annet finne ut hvordan soldater skal utplasseres i Øst-Europa.

Russisk reaksjon

Russiske myndigheter hevder at Nato driver med antirussisk hysteri. Det er forsvarsministeren uenig i.

– Jeg mener vi ikke gjør det. Det er viktig å vise at vi er en politisk og en forsvarsallianse som skal avskrekke og forsvare. Norge har en speseielll geografisk plassering. Det gjør at vi må ha balanse mellom utvetydig sikkerpolitisk grensesetting og på den annen side ha et pragmatisk samarbeid med for eksempel kystvakt og grensevakt. Det er viktig for å unngå og eskalere konflikt og unngå misforståelser, sier forsvarsministeren.

Berolige

Hun mener også en viktig del av alliansens oppdrag er å berolige land som er bekymret etter at konflikten mellom Russland og Ukraina nådde sitt toppunkt med annekteringen av Krim.

– Mange land i Øst-Europa har en annen historisk erfaring enn andre NATO land knyttet til Russland. Det betyr at russisk aggresjon mot Ukraina har satt dype spor spesielt i de baltiske landene og Polen. Det betyr at alliansen må bidra til å berolige disse landene og avskrekke konflikt, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Hun deltar på toppmøte sammen med statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt