NRK Meny
Normal

Skal ha fanget opp signaler – hasteinnkaller til pressemøte

Det svenske Forsvaret har med sonarsystemer klart å fange opp signaler fra det som kan være mistenkelig undervannsfarkost, melder den svenske avisen Expressen. Forsvaret har nå kalt inn til pressekonferanse cirka klokken 13.00.

DIREKTE: Siste nytt om ubåtleting

SE DIREKTE: Se pressekonferansen i Stockholm direkte klokken 13.

Signalene som skal være fanget opp er ikke så sterke at de kan kalles «sikre bevis», skriver Expressen. Signalene skal ha blitt fanget opp med sonarteknologi.

Det svenske Forsvaret har ikke bekreftet de nye påstandene, men hasteinnkaller til pressekonferanse klokken 13 onsdag. Pressekonferansen skulle opprinnelig være klokken 18 ved Forsvarshøykvarteret.

Forsvaret vil ikke på forhånd si noe om hva pressekonferansen skal handle om, men det kan dreie seg om resultater etter sonarsøk, eller om en eventuell nedtrapping av operasjonen som har foregått siden fredag.

Det svenske marinefartøyet HMS Visby er utstyrt med ubåtjaktsystemet HYDRA, som er et avansert sonarsystem, skriver avisen.

HMS Visby og et annet marinefartøy som tidligere har deltatt i søket etter det som kan ha vært en russisk ubåt, satte kursen mot havnen i Berga onsdag formiddag.

Trapper ned jakten

Samtidig har Forsvaret begynt å trappe ned den omfattende operasjonen i Stockholms skjærgård.

Sveriges radio melder at flere av Forsvarets fartøy har lagt til kai ved Örlogshavnen i Berga. Men ifølge Forsvaret skal de fortsette søket på samme nivå som tidligere. Det er meldt om dårlig vær og kraftig sjø i området.

Operasjonen har nå foregått i seks dager. Letingen har onsdag vært konsentrert i den ytre og sørlige delen av skjærgården.

Det svenske Forsvaret kunne i går fortelle at de hadde mottatt ytterligere to observasjoner fra publikum.

– Det har dukket opp observasjoner som er interessant for videre arbeid. Vi holder på med å analysere dem, sier operativ sjef i det svenske Forsvaret Anders Grenstad.

Russisk fartøy nærmer seg Sverige

Expressen meldte også onsdag at det russiske ubåtfartøyet Professor Logatsjev nærmer seg svensk farvann og er utrustet med «en hangar for mindre ubåter».

Skipet la ut fra St. Petersburg i helgen og var natt til onsdag midt i Østersjøen på høyde med Skåne, i nærheten av et nederlandsk marinefartøy.

En talsmann for den nederlandske marinen avviser overfor Expressen at de forfølger det russiske skipet.

100 observasjoner

Det svenske forsvaret vil onsdag ikke kommentere opplysningene eller den pågående operasjonen utover at den pågår «etter planen».

– Vi har fått inn over 100 observasjoner og alle tipsene er interessante. Mer enn det kan jeg ikke si, sier informasjonsmedarbeider Marie Tisäter ved Försvarsmakten til TT.

Det svenske forsvaret fikk kontakt med «noe» under søkeoperasjonen i Stockholms skjærgård tirsdag, ifølge Dagens Nyheter.

Avisen erfarer at det er et av fartøyene på stedet som har oppgitt at det har «fått kontakt». Noen timer senere var dykkere på plass i området.

Forsvaret har ikke bekreftet opplysningene fra avisen.

Minst fem fartøy lå tirsdag ettermiddag nokså tett i området, ifølge TTs reportere som var på stedet.

Ubåtjakt i den svenske skjærgården

Minejaktfartøyet «Kullen» i Ingaröfjärden tirsdag. Fem-seks større fartøy fra marinen var også i området.

Foto: FREDRIK SANDBERG / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt