NRK Meny
Normal

Forsvaret har ingen oversikt over soldat-belastningen

Forsvaret sender mange hundre soldater til Afghanistan hvert år. Men de vet ikke hvor mange av dem som har fått for lite hvile før de dro ut.

Norske soldater i Afghanistan

Det er trolig mange flere norske soldater som drar for ofte til Afghanistan. NATO-kravet er at man bør være hjemme i to år, dersom man var ute i seks måneder (Arkivfoto).

Foto: EGE, RUNE THOMAS / SCANPIX

I går fortalte NRK at over seks hundre av soldatene og de andre forsvarsansatte som har dratt til Afghanistan de siste tre årene, har fått langt mindre hvile hjemme i Norge enn det NATO mener de bør ha.

LES OGSÅ: Belastes hardere enn NATO anbefaler

Grunnen til det er at de har fått utbetalt penger av Forsvaret - et såkalt belastningstillegg - som man får dersom man har vært hjemme mindre enn halvparten av tiden som NATO anbefaler.

Statistikk fra lønnsadministrasjonen til Forsvaret viser hvor mange dette gjelder. Disse personene har vært hjemme dobbelt så lenge som de var ute; forholdet mellom tiden ute og hjemme er 1 til 2.

LES OGSÅ: Faremo vurderer kviletiltak for norske soldatar

Trolig flere

Imidlertid er det trolig mange flere personer som drar for ofte til Afghanistan.
NATO-kravet er nemlig mye høyere - da bør man være hjemme i to år, dersom man var ute i seks måneder. Forholdet her er 1 til 4.

Men hvor mange som bryter dette kravet, vet Forsvaret lite om.

Forsvaret har nemlig ingen samlet oversikt over hvor mange av soldatene de sender ut, som har fått mindre hvile enn dette.

LES: Alt om norske styrker i Afghanistan

– Har ingen statistikk

Oberstløytnant John Inge Øglænd

– Vi gir soldatene våre en individuell behandling før de drar ut - så vi har alle opplysninger om alle enkeltpersonene, sier oberstløytnant John Inge Øglænd, som er talsperson for forsvarssjefen.

Foto: NRK

– Vi gir soldatene våre en individuell behandling før de drar ut - så vi har alle opplysninger om alle enkeltpersonene, sier John Inge Øglænd, som er talsperson for forsvarssjefen.

Han sier de ikke har ført noen overordnet statistikk over hvor mange dette gjelder.

– Hver eneste av de ansatte får en personlig oppfølging før de drar ut. Men en slik generell oversikt kan vi hente ut - dersom noe ber om det, sier Øglænd.

Øglænd forteller at Forsvaret må gå gjennom personalmappene til hver enkelt soldat - for å kunne sette sammen denne statistikken.

Det er mange tusen norske afghanistan-soldater som har tjenestegjort i det krigsherjede landet så langt.

NRK har i flere uker forsøkt å få vite hvor mange soldater fra Norge som har brutt belastningsrådet til NATO.

Det har ikke Forsvaret kunnet gi noe svar på.

Heller ikke ifølge Vernepliktsverket, som har tilgang til mye personalstatistikk, systematiseres ikke slik informasjon.

– Skremmende

– Jeg synes dette er skremmende. Dette gjør det veldig mye vanskeligere å vite hvor hardt presset de ulike avdelingene er, sier Jens Jahren, som er nestleder i Befalets Fellesforbund.

LES OGSÅ: – Rovdrift på helikopterpiloter

Han representerer offiserene som ofte blir bedt om å reise ned til Afghanistan.

– Dette gjelder spesielt i hæren, som har vært i Afghanistan i 8-9 år. Hvis ikke man har en oversikt over dette, er det jo vanskelig å finne ut hva slags belastning avdelingene har hatt over tid, sier Jahren.

LES OGSÅ: – Eks-soldater må tas på alvor

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt