NRK Meny
Normal

Forsvaret ber om ytterligere utsettelse i Kongo

KINSHASA/OSLO (NRK): Forsvarerne til Joshua French ber om at saken mot ham utsettes på ubestemt tid. En avgjørelse kommer trolig i morgen, fredag.

Drapstiltalte Joshua French

Joshua French er nå så syk at rettssaken mot ham må utsettes ytterligere, mener advokat Hans Marius Graasvold.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Hans Marius Graasvold

Advokat Hans Marius Graasvold er bekymret for Joshua French sin helsesituasjon, og har bedt om utsettelse av rettssaken mot ham.

Ndolo-fengselet i Kinshasa

Soldater vokter Ndolo-fengselet i Kinshasa, der Joshua French sitter fengslet.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK
Kai Eide i Kinshasa

Spesialutsending Kai Eide er på plass i fengselet.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Det sier French sin advokat Hans Marius Graasvold til NRK i det han forlater et flere timer langt hastemøte i Ndolo-fengselet i Kongo i ettermiddag.

– Vi har diskutert French sin helsetilstand som vi opplever som så alvorlig at rettsaken i morgen bør utsettes, sier Graasvold.

Nå avventer de svar på dette spørsmålet, og Graasvold forstår det som at retten skal settes i morgen for å komme til en avgjørelse.

Graasvold vil ikke gå inn på detaljer ved helsetilstaden, og har ikke full oversikt over hva slags behandling og undersøkelser French har mottatt.

– Men den er så alvorlig og av en slik art at han ikke bør fremstilles for noen rett, sier Graasvold.

– En eller to dager er ikke nok

Utsettelsen kan bli langvarig, ifølge advokaten.

– Det er min helt bestemte oppfatning at det ikke er tilstrekkelig med en eller to dagers utsettelse. Her må det gis en utsettelse som er lang nok til at hans helsetilstand kan bli bedret.

– Når man ber om utsettelse av helsegrunner vet man ikke hvor lang tid det vil ta. Vanligvis vil det være til den tiltalte er i stand til å stille til retten, sier Graasvold.

Nå har forsvarerne bedt om at French får tilgang til det Graasvold kaller «adekvat helsepersonell».

Helsetilstanden førte til hastemøte

Fra klokken 10.15 ankom svarte Landcruisere med sotede vinduer Ndolo-fengselet i Kinshasa på rekke og rad. Alle kjørte direkte inn gjennom fengselsporten, rett forbi kobbelet av norske journalister som sto og ventet i den brennhete varmen.

Advokat Hans Marius Graasvold og teamet fra UD var i møte med Joseph Ponde og Katenda Homere Nkulu, henholdsvis lederen for den militære påtalemakten og aktor i saken mot Joshua French.

Årsaken til hastemøtet var French sin helsesituasjon. Igår ble det kjent at Joshua French er syk, og han var til undersøkelser på sykehus i Kinshasa i flere timer.

Alle var samlet

Arne Stray-Pedersen, den norske rettsmedisineren som ønsker å vitne i saken om Molands dødsfall, var også på plass i fengselet. Det var også moren til den tiltalte, Kari Hilde French.

I tillegg til advokat Graasvold var også UDs spesialutsending Kai Eide, ambassaderåd Alida Endresen og Kripos-etterforskerne Are Meisler Storvik og Håvard Andre Aalmo tilstede.

Joshua French er allerede dødsdømt, men står nå i tillegg tiltalt for drap på sin kamerat og meddømte Tjostolv Moland i fengselscella 18. august i år ved en militær domstol.

Rettssaken startet tirsdag, men da tolken i saken viste seg å ikke holde mål ble den utsatt til i morgen, fredag.

Ndolo-fengselet

Norske journalister venter på utsiden av Ndolo-fengselet i Kinshasa. Innenfor holdes det hastemøte om Joshua French.

Foto: Kristian Aanensen / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt