- Vi gjør alt for å sikre våre soldater

Forsvaret avviser at norske soldater er dårlig beskyttet mot veibomber i Afghanistan.

Generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold

Generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold avviser kritikken fra forsvarseksperter om dårlig sikring av soldater.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Flere eksperter sier til VG i dag at de norske styrkene burde hatt amerikanske MRAP-kjøretøyer og fjernstyrte helikoptre med supersensorer, i tillegg til langt flere ingeniører i felt. Dette avviser sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter.

Ikke dårlig sikkerhet

– Jeg kan forsikre det norske folk om vi gjør alt som står i vår makt for å ha det beste utstyret for våre soldater til enhver tid, sier generalløytnant Bernt Brovold, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter til NRK.

Har andre nasjoner bedre sikkerhet for sine soldater enn Norge?

– Det er en påstand jeg på ingen måte kan gå god for.

Frykter tap

For fire år siden valgte forsvaret dagens pansrede Iveco-kjøretøy. En bil mange land har ønsket seg, ifølge Brovold, men et valg ikke alle i forsvaret var enig i.

– Jeg har ivret for at Forsvarets operative hovedkvarter burde leie amerikanske MRAP (Mine Resistant Ambush Protected)-kjøretøy. De fungerer godt mot veibomber, sier Tor Helge Moen, som inntil nylig ledet kontra-IED-arbeidet for Forsvaret.

Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian

De norske soldatene Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian ble drept da en veibombe rammet kjøretøyet de satt i. Nå etterlyser flere eksperter bedre sikrede kjøretøy.

Foto: Meymaneh, PRT / SCANPIX

Kjøretøy med mer resistant understell har redusert tapene kraftig for andre land som opererer i Afghanistan. Ifølge VG har Hæren ved flere anledninger etterlyst en oppgradering.

– Sørger for det beste

Oberstløytnant og IED-ekspert Espen Simonsen i Hæren og leder Peter A. Moe i Norges Offisersforbund mener det trengs både bedre utstyr og flere spesialister på IED-trusler.

– Dette er den største trusselen i våre områder, og vi kunne absolutt vært mer proaktive i å søke etter og eliminere IED-er før vi treffer dem, sier Simonsen.

– Vi sørger for å få det beste utstyret vi greier å få tak i til våre soldater for å øke deres sikkerhet hele tiden. Dette er særdeles dynamisk og det utvikles nytt utstyr hele tiden, sier Brovold.

– Feilslått strategi

Ikke alle er enig i at den militære løsningen er den riktige, til NRK i går sa Kai Eide, tidligere FNs spesialutsending til Afghanistan, at strategien i landet er feilslått .

– Det har vært for ensidig satsing på de militære komponentene, men i den militære oppbyggingen er det et stort hull. Det betyr at strategien i dag nesten er dømt til å mislykkes, sa Eide.

Han mener løsningen på krigen er å bruke mer penger på å bygge opp et byråkrati i Afghanistan, og mindre penger på våpen.

SISTE NYTT

Siste nytt