Første start av atomkraftverk etter tsunamien

Japan godkjente onsdag den første oppstarten av et stengt atomkraftverk siden jordskjelvet og tsunamien i mars.

Toamri

Reaktor nummer tre ved atomkraftverket Tomari er satt i kommersiell drift igjen. Det er det første etter tsunamien i mars.

Foto: STR / Afp

Hokkaido Power Company satte senere onsdag reaktor nummer tre ved atomkraftverket Tomari i kommersiell drift igjen, ifølge nyhetsbyrået Jiji.

Nesten tre firedeler av Japans 54 atomkraftverk er for tiden ute av drift, stort sett for sikkerhetssjekk, og mange lokalsamfunn har vært skeptiske til at de får starte opp igjen etter ulykken med Fukushima-kraftverket.

Statsminister Naoto Kan har sagt at han på lengre sikt gjerne vil stenge alle atomkraftverkene, men inntil videre vil regjeringen ha dem i drift igjen på grunn av utstrakt kraftmangel.

En tredjedel av kraftbehovet fra atomkraft

Rundt en tredjedel av Japans kraftbehov ble før tsunamien dekket av atomkraft, og næringslivet advarer om at kraftmangel er en alvorlig trussel mot landets industri.

Tomari-kraftverket har offisielt vært i en testfase, selv om den i praksis har vært i drift og produsert elektrisitet i flere måneder.

Den 11. mars 2011 ble Japan rammet av et jordskjelv med momentmagnitude på 9,0. Det er det kraftigste jorskjelvet i landets historie.

Uklar status

I ukene som fulgte ble det jobbet intenst for å redde kjernekraftanlegget Fukushima, og status for anlegget er fortsatt uklart.

Det er til sammen over femti kjernekraftverk i Japan.

Frykten for flere atomulykker i Japan har ført til at flere kjernekrafverk blir stengt, noe som har ført til bekymring for kraftproduksjonen i landet.

Etter ulykken ble det vedtatt at det skal bygges en mur som skal beskytte Fukushima-anlegget mot tsunami.

Det er ventet at det vil ta to år å gjennomføre sikringstiltakene.

SISTE NYTT

Siste nytt