NRK Meny
Normal

Første skip gjennom nye Suezkanalen

De første skipene passerte i dag gjennom den nye Suezkanalen, som er gravet parallelt med den gamle som forbinder Rødehavet og Middelhavet.

Kontainerskip i Suezkanalen

Det Singapore-registrerte containerskipet «APL Southampton» var ett av skipene som gikk gjennom den nye Suezkanalen i dag.

Foto: Stringer / AFP

Skip i Suezkanalen

To av båtene som passerte gjennom den nye Suezkanalen i dag.

Foto: - / AFP

De første lasteskipene, blant dem tre konteinerskip, passerte i dag gjennom den nye Suezkanalen, melder statlige egyptiske medier.

Den nye kanalen skal etter planen åpnes offisielt åpnes 6. august og dagens passeringer var den første testen av den nye kanalen.

Testen skal ha skjedd under streng sikkerhet og skipene skal seilt gjennom den nye kanalen med militærhelikoptre flyende over.

Sinaihalvøya ligger på Suezkanalens østlige bredd og på Sinai har flere hundre personer blitt drept de to siste årene i kamper mellom sikkerhetsstyrker og militante islamister.

Mudderpram i Suezkanalen

En mudderpram i arbeidet med å grave ut den nye Suezkanalen 4. februar i år.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Bygget på under ett år

Hæren startet arbeidet med kanalen for elleve måneder siden og Egypt president Abdel-Fattah el-Sissi ga ordre om at den skulle gjøres ferdig i løpet av ett år.

Den nye delen av kanalen går parallelt med den gamle kanalen, som ble åpnet for 145 år siden. I tillegg til den nye kanalen gjøres en annen del av den gamle kanalen dypere og bredere.

Suezkanalen er den viktigste skipsleden mellom Europa og Asia. Når prosjektet er ferdig, vil turen mellom Middelhavet og Rødehavet ta 11 timer i stedet for 22.

Prosjektet koster 8 milliarder dollar (62 milliarder kroner). President Abdel Fattah al-Sisi håper det vil skape flere arbeidsplasser og gi økonomien en oppsving. Langs kanalen er planen å bygge industri og knutepunkt for logistikk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt