NRK Meny
Normal

Første irske presidentbesøk noensinne

WINDSOR (NRK) Irlands president Michael Higgins besøker i dag London. Dette er det første offisielle besøket fra en sittende irsk president til Storbritannia.

Irsk-britisk møte Windsor

Dronning Elisabeth hilser på president Michael Higgins. I bakgrunnen prins Philip (v) og prins Charles (h).

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

– Besøket er viktig på mange måter, sa den irske presidenten da han kom til London i går kveld.

Vakter Windsor

Politiets vakter står klare utenfor Windsor.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Siden Irland rev seg løs fra britisk herredømme for 92 år siden har det vært et vanskelig forhold mellom de to landene. Nå vaier irske og britiske flagg side om side utenfor Windsor Castle utenfor London.

I løpet av det fire dager lange besøket skal presidenten og hans kone Sabina Higgins blant andre møte Dronning Elisabeth på dette slottet. For tre år siden besøkte den britiske dronningen Irland. Det var første besøket fra de britiske kongelige siden Irland ble selvstendig og var et banebrytende skritt i å bedre forholdet mellom de to landene.

Nyhetsbyrået AFP melder at dagens irske besøk blir vurdert som et offisielt signal om at prosessen går videre og skriver at et slikt besøk ville vært utenkelig for femten år siden.

– Historisk

Irland fikk sin uavhengighet fra Irland i 1921 etter en uavhengighetskrig, bortsett fra den nordlige delen av landet som fremdeles er under britisk kontroll.

Det anstrengte forholdet mellom de to landene har sine røtter i det britiske overherredømmet som varte i århundre.

Før avreise sa den irske presidenten at «det er mange vonde minner» og at det ville være feil å viske dem helt vekk, skriver BBC. Dog er det et tegn på hvor langt i prosessen man har kommet, at det tidligere IRA-medlemmet og Sinn Fein-politikeren, Martin McGuinness, skal delta i flere arrangementer sammen med Higgins. McGuinness skal blant annet sitte ved bordet når dronningen inviterer til bankett i kveld.

Den irske statsministeren Edna Kenny kaller dagen historisk, melder irsk fjernsyn.

– Et viktig besøk

Frank og Kathleen Dempsey

Frank og Kathleen Dempsey har tatt med seg irske flagg for å hilse president Michael Higgins.

Foto: Espen Aas / NRK

Ved Windsor møter NRK det irske ekteparet Frank og Kathleen Dempsey som bor ti minutter unna.

– Jeg har bodd i England i nesten 45 år og har opplevd begge sider av det å være irsk. Da jeg kom hit var det nesten umulig å få noe sted å bo og det var vanskelig å få jobb. Men nå har jeg mange engelske venner her og har blitt en suksessfull forretningsmann, forteller Frank Dempsey.

Ekteparet sier at det er en historisk dag når det endelig kommer et offisielt besøk fra Irland.

Prins Charles og Higgins i London

Tidligere i dag møttes den irske presidenten og prins Charles i den irske ambassaden i London.

Foto: POOL / Reuters
John Nolan

John Nolan sier dette er en betydningsfull dag.

Foto: Espen Aas / NRK

John Nolan var med på en mottakelse hos dronningen i slutten av mars, da hun inviterte utvandrere irer.

– Det var stor og flott å møte dronningen og jeg mener dagens besøket har en enorm betydning for forholdet mellom Irland og Storbritannia.

Han mener de siste problemene mellom landene ble ryddet av veien med fredsavtalen langfredag i 1998. Nolan har ventet på de offisielle besøkene siden det.

– Jeg opplever det som helt supert å være ire i Storbritannia. Og kan du spille et instrument, kan du alltid gjøre suksess hvis du er i nærheten av bar, sier han smilende til NRK.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt