Hopp til innhold

Første måltid etter 16 års sultestreik

Hun kalles «Jernkvinnen fra Manipur» etter sin lange protest mot de indiske sikkerhetsstyrkenes framferd i det nordøstlige India. I dag puttet Irom Sharmila mat i munnen for første gang på 16 år.

Siden november 2000 har den politiske aktivisten Irom Shamila (44) blitt tvangsforet gjennom en sonde i nesa. Her bryter hun sultestreiken, men ikke kampen mot loven «Armed Forces Special Powers Act». AFSPA gir indiske militære rett til å skyte for å drepe - kun på mistanke - i områder der det er unntakstilstand.

VIDEO: Irom Sharmila gråter når hun kjenner smaken av honning for første gang på mange år.

Den 44 år gamle kvinnen har vært holdt i varetekt og foret via en sonde gjennom nesa. Å forsøke å ta sitt eget liv er en forbrytelse i India og maksimumsstraffen er ett år. Dermed ble Sharmila satt fri én gang i året, men ble arrestert igjen like etterpå.

De siste 16 årene har hun bodd på et sykehus. Omgitt av bevæpnede vakter og fulgt opp av et medisinsk team av sykepleiere og leger som har tvangsforet henne, opptil tre ganger om dagen, melder BBC.

Protesterte mot omstridt lov

Irom Sharmila

Irom Sharmila var kalt Indias mest kjente fange. Her fra et rettsmøte i 2013.

Foto: Saurabh Das / Ap

Årsaken til hennes protest er en omstridt lov. AFSPA, eller «Armed Forces Special Powers Act», gir indiske militære rett til å skyte for å drepe kun på mistanke i områder der det er unntakstilstand.

Sharmila startet sultestreiken i år 2000 da sikkerhetsstyrker drepte ti mennesker på en bussholdeplass etter at en bombe hadde truffet en militær kolonne og såret to soldater.

Hun har fått støtte fra flere internasjonale organisasjoner. Både FN, Amnesty International og Human Rights Watch har krevd loven fjernet.

Vil bli politiker

I dag ble Sharmila satt fri etter at hun i retten hadde lovet at hun skulle bryte den lange fasten. I en kort pressekonferanse etterpå sa hun at hun vil engasjere seg i politikken i hjemdelstaten Manipur.

– Jeg kan ingen ting om politikk og min akademiske utdannelse er meget, meget liten, men jeg vil overbevise mitt folk. Jeg vil bruke alt jeg har for å få en positiv forandring i samfunnet, sa hun på et litt haltende engelsk.

Hun sa at da hun startet sultestreiken for 16 år siden var det for å forøke å få endret systemet, men at hun innser at det ikke har gitt resultater. Dermed vil hun heller bekjempe AFSPA på demokratisk vis.

Må lære å spise igjen

Det er ikke klart om hun kommer til å flytte hjem igjen. Ifølge leger vil hun trenge medisinsk hjelp for å kunne spise igjen.

Sharmila har sagt at hun ønsker å gifte seg med sin forlovede, en brite av indisk opprinnelse som hun møtte etter at sultestreiken var startet.

I løpet av de siste årene har støtten i Manipur minsket og hun har til og med mottatt dødstrusler fordi hun planlegger giftermål med en mann som ikke er fra hennes delstat.

– Folk vil ikke overbevises akkurat nå. Og hvis de virkelig ikke vil det, så la dem heller drepe meg, sier hun ifølge nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt