Første hjelpekonvoi til Syria på tre år

82 lastebiler med forsyninger til sivile syrere krysset i dag grensen fra Tyrkia i den som er den første store FN-konvoien med nødhjelp som slipper inn i landet siden borgerkrigen begynte.

Lastebil fra FNs høykommisær for flyktningern

En lastebil fra FNs høykommissær for flyktninger ved grenseovergangen Nusaybin mellom Tyrkia og Syria i dag.

Foto: Umit Bektas / Reuters

De 82 lastebilene krysset i dag grensen mellom Tyrkia og Syria ved grenseovergangen Nusaybin, nordøst i Syria.

Se kart nederst i saken.

Lastebilene inneholdt mat, medisiner og annet medisinsk utstyr, tepper og madrasser, hygienepakker og annet utstyr.

Forsyningene skal gå til «hundretusener av mennesker i desperat nød i det nordlige Syria», sier FNs regionale koordinator for humanitær bistand, Nigel Fisher, til nyhetsbyrået AFP.

Konvoien med forsyninger kjørte i første omgang mot den hovedsakelig kurdiske byen Qamishli, bare noen kilometer over grensen fra Syria. Det er uklart hvor forsyningene skal fraktes videre.

– Første gang på tre år

Bistandsarbeidere håper nå at konvoien er et signal om at det kan være mulig å få levert nødhjelp til flere områder der folk lever under desperate forhold i det borgerkrigsherjede landet.

– Det er første gang på tre år i denne brutale konflikten at FN har vært i stand til å frakte hjelpeforsyninger fra Tyrkia og inn i Syria, sier Nigel Fisher.

Tidligere har sivile hjelpeorganisasjoner fraktet hjelpeforsyninger over grensen, men ikke i den størrelsesorden som dagens konvoi med 82 lastebiler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FN-lastebil i Syria

Lastebilene i konvoien passerte noen romerske ruiner rett etter at de hadde passert den tyrkisk/syriske grensen torsdag.

Foto: Umit Bektas / Reuters

9,3 millioner trenger hjelp

Konvoien fikk kjøre inn i Syria etter at FNs sikkerhetsråd i februar enstemmig krevde at syriske myndigheter og opprørerne krevde adgang for bistandsarbeidere.

Det er anslått at rundt 9,3 millioner mennesker trenger nødhjelp i Syria.

En vestlig bistandsarbeider sier til nyhetsbyrået Reuters at konvoien er ett første skritt, men at den ikke vil nå noen av områdene som er hardest rammet av borgerkrigen.

Flykter etter interne kamper

De nordlige delene av Syria mot grensen til Tyrkia der konvoien kjørte inn i dag er kontrollert av opprørsstyrkene.

De siste månedene er det meldt om stadig hardere kamper mellom forskjellige grupper innen opprørerne i nettopp dette området.

I dag melder den London-baserte organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights at over 500 syriske kurdere har flyktet til Tyrkia etter trusler fra den ytterliggående islamistiske organisasjonen ISIL.

ISIL står for Den islamske staten i Irak og Levanten og har det siste året vokst frem som den sterkeste av de islamistiske opprørsgruppene.

De har sin base i byen Rakka, den eneste av Syrias provinshovedsteder som er i opprørernes hender.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt