NRK Meny
Normal

Her føres Ratko Mladic inn i rettsalen for utleveringssaken

For første gang på mange år sees den ettersøkte tidligere generalen og mistenkte krigsforbryteren Ratko Mladic offentlig. I kveld har han møtt i retten for utleveringssaken.

Video Første glimt av Ratko Mladic

I dette kortet videoklippet sees Mladic i det han føres inn i retten (video: RTS).

Ratko Mladic ble i kveld ført til den serbiske spesialdomstolen for krigsforbrytelser i Beograd, ifølge en kilde ved domstolen.

Ratko Mladic føres inn til den første rettshøringen etter pågripelsen

Slik ser mannen som har vært på flukt i 16 år ut i dag.

Foto: Reuters

Han dukket opp i bygget like før klokka 18 norsk tid, og et serbisk tv-team klarte å fange et kort glimt av den pågrepne tidligere generalen.

Kledd i en allværsjakke og med skygglue på hodet ble Mladic ført inn til retten av en håndfull politimenn. En reporter som var på stedet for nyhetsbyrået AP forteller at han virket svak i det han gikk sakte inne i rettsbygningen.

Mladic skal også ha hilst på menneskene som var i rettslokalet med et enkelt «god dag.»

Mladic var ettersøkt for krigsforbrytelser i Bosnia på 1990-tallet, blant annet massakren i Srebrenica og ble pågrepet tidligere i dag.

Les også: Ratko Mladic er pågrepet
Les også: – En opplevelse av straffefrihet så lenge Mladic har vært på frifot
Les alt om: Pågripelsen av Ratko Mladic

I følge prosedyrene skal han gjennom en helsesjekk, og så fremstilles for retten bak lukkede dører.

Rettshøringen skal ha startet nå i kveld, men så ha blitt stoppet fordi Ratko Mladic ikke kunne svare på spørsmål, melder nyhetsbyrået AFP.

Advokatene hans sier til nyhetsbyrået at leger skal vurdere om han er helsemessig i stand til å gjennomføre rettshøringene i morgen. Allerede i kveld skal derimot Mladic ha gjort det klart at han ikke anerkjenner det FN-oppnevnte krigsforbrytertribunalet etter krigene på Balkan.

– Han er klar over at han er arrestert. Han vet hvor han er og han har sagt at han ikke anerkjenner Haag-tribunalet, sier Mladic sin forsvarsadvokat Milos Saljic til nyhetsbyrået AP.

Også aktoratet ved krigsforbryterdomstolen i Serbia kan fortelle at Mladic ikke har helt god helse. Nestlederen i hos påtalemyndigheten forteller nyhetsbyrået AP at den tidligere generalen går på svært mange medisiner, men at ingenting tyder på at han er psykisk ustabil.

– Mitt inntrykk er at Mladic sine reaksjoner på det som skjer er helt rasjonelle, sa nestlederen hos aktoratet Bruno Vekaric til nyhetsbyrået.

Video Her skal Mladic ha blitt tatt

Innenfor denne porten skal Mladic ha blitt tatt.

Pågrepet med to pistoler

Det var tidlig i dag torsdag at den tidligere generalen ble pågrepet av serbisk politi i byen Lazrevo nordøst for Beograd.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal Ratko Mladic ha hatt to pistoler da han ble pågrepet.

Aksjonen for å fange ham gikk likevel rolig for seg, og Mladic skal ikke ha gjort noen form for motstand. Ifølge serbisk media skal han ha vært preget av å være blek og sliten.

– Mladic har fortalt at han ikke ønsket å bruke våpnene han hadde fordi de som arresterte ham bare er gutter som gjør jobben sin, sa Milos Salic som er forsvarsadvokat for Mladic.

Ratko Mladic

Ratko Mladic var kjent som hærsjef i den bosnisk-serbiske hæren under krigen i Bosnia.

Foto: STR / Reuters

Serbisk politi startet en hemmelig aksjon etter at de fikk et anonymt tips, sier en kilde til nyhetsbyrået AFP. Mladic oppholdt seg i byen Lazrevo der en av hans fettere bodde. Opplysninger om jakten på den mistenkte krigsforbryteren sier at han skal ha kalt seg Milorad Komadic i forsøk på å gjemme seg.

Les også: En hel verden gratulerer med pågripelsen av Ratko Mladic

Utleveringen kan ta over en uke

Etter pågripelsen av Mladic i dag, venter FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) på en utlevering.

– Han må avhøres av en dommer, bli presentert for tiltalen, og han har rett til å anke beslutningen om utlevering, sier Bruno Vekaric, serbisk statsadvokat med ansvar for krigsforbrytelser.

Les også: Mladic kan bli utlevert innen én uke

Serbias president Boris Tadic kunngjorde pågripelsen av den tidligere bosnisk-serbiske hærsjefen på en pressekonferanse i Beograd torsdag.

Mladic vil bli overført fra Serbia til Haag når de serbiske rettsprosedyrene er fullført i tråd med Serbias lovverk, uttaler ICTY.

– Etter overføringen vil Mladic bli fengslet i påvente av at han skal fremstilles for retten, skriver de.

I den første rettshøringen vil Mladic få anledning til å erklære seg skyldig eller ikke skyldig på hvert av forholdene han er tiltalt for.

Video Mladic arrestert

Pressekonferanse med den serbiske presidenten som kunngjør at Mladic var tatt.

Ettersøkt for folkemord og krigsforbrytelser

Mladic har i 16 år vært på rømmen fra anklager om folkemord.

Etterlyste krigsforbrytere Mladic og Karadzic

Mladic var ettersøkt med belønning til den som kunne få han pågrepet.

Foto: FEHIM DEMIR / AFP

Generalen har vært ettersøkt for krigsforbrytelser på Balkan siden ICTY tiltalte ham for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten 25. juli 1995.

Mladic var hærsjef i den bosnisk-serbiske hæren under krigen i Bosnia fra 1992 til 1995.

Les: Var satt 110 millioner for hans hode

Han er blant annet siktet for å ha gitt ordre om den mer enn tre år lange beleiringen av Sarajevo, og for nedslaktingen av 8.000 muslimske menn og gutter i byen Srebrenica.

Srebrenica var under krigen en «sikker sone» beskyttet av nederlandske FN-soldater, men de 370 nederlandske soldatene forholdt seg passive da general Mladic rykket inn i området i juli i 1995 og massakrerte mer enn 8000 muslimske bosniere.Etters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt