Hopp til innhold

Frigjøringen av denne kafeen var starten på slutten av andre verdenskrig

NORMANDIE (NRK): Rett ved Pegasus-broen bodde Arlette Gondrée med sin familie i det som skal ha vært det første huset som ble frigjort fra tyskerne 6. juni 1944.

café Gondrée

EN HISTORISK KAFE: Café Gondrée og dette huset skal ha vært det første som ble frigjort fra tyskerne for 70 år siden. Arlette Gondrée var bare 4 år den gangen. Nå eier hun kafeen som hun beskriver som et hjem for de involverte i Normandie-invasjonen.

Foto: CHARLY TRIBALLEAU / Afp

Pegasus-broen, som krysser Caen-kanalen i Normandie i Frankrike, har blitt foreviget i historiebøkene.

Britenes kapring av broen var et svært viktig mål i åpningsminuttene av Normandie-invasjonen som markerte starten på slutten av andre verdenskrig.

Arlette Gondrée og Marit Kolberg

– ET HJEM OG EN HELLIGDOM: 74 år gamle Arlette Gondrée snakker med NRK i Normandie 5. juni. – Kafeen er et hjem og en helligdom for dem som deltok i frigjørelsen, sier hun.

Foto: NRK

Bénouville het broen den gang, men ble senere omdøpt til Pegasus etter merket på den britiske luftbårne styrken som fløy over Orne-elven den skjebnesvangre natten til 6. juni 1944.

– Dersom tyskerne hadde klart å sprenge brua hadde huset gått med også. Derfor var det avgjørende at operasjonen, som var et fantastisk gruppearbeid på tvers av nasjonaliteter, ankom så raskt som mulig, sier Arlette Gondrée til NRK.

«Operasjon deadstick»

Arlette Gondrée eier nå Café Gondrée. 74-åringen var bare fire år da familiekafeen ble det første huset til å bli frigjort fra tyskerne.

Kafeen og huset ligger like ved Pegasus-broen. I likhet med den nærliggende Ranville-broen over Orne-elven, ble klaffebroen Pegasus sett på som et avgjørende, strategisk mål for de alliertes invasjon av Normandie.

Kapringen av de to broene var del i operasjon «deadstick». Ved å kapre broene over Caen-kanalen og Orne-elven kunne britene hindre tyskerne fra å krysse broene og angripe «Sword Beach». Dette var kodenavnet for ett av de alliertes fem landingsområder langs Normandie-kysten.

Kodemeldingen «Ham and Jam», som indikerte at begge broene var kapret, ble sendt. Operasjon deadstick var vellykket.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Pegasus

MARKERER 70 ÅR: D-dagen markeres på Pegasus-broen i Normandie torsdag. Den opprinnelige broen er byttet ut og står nå på Pegasus museet.

Foto: Leon Neal / Ap

– Ingen tilfeldighet at vårt hus ble frigjort først

Arlette Gondrée og hennes lillesøster Françoise var små jenter den gang. At deres hus var det første som ble frigjort var ingen tilfeldighet, sier Arlette, og påpeker at faren hennes kunne snakke engelsk.

– Under okkupasjonen brakte nemlig foreldrene mine informasjon til britisk etterretning. Vi visste at noe ble planlagt. Et fantastisk gruppearbeid mellom ulike nasjonaliteter gjorde dette mulig.

Arlette sier at det ikke var et alternativ å forlate huset. Dersom tyskerne tok kafeen ville de også ta alle varene.

– Jeg og min søster var små. Tiden under tysk okkupasjon var svært vanskelig og vi levde i konstant frykt, mimrer kafeeieren.

Arlette snakker varmt om kafeen som nå er historisk.

– Kafeen har alltid vært et hjem og en helligdom for dem som tok del i frigjørelsen den 5 og 6 juni 1944. Dette huset er historisk og har et hjerte.

I dag er Pegasus-broen byttet ut med en nyere bebyggelse, og plassert på Pegasus museet.

Pegasus-broen

SISTE NYTT

Siste nytt