Første fengselsstraff etter Russland-granskingen

Den nederlandske advokaten Alex van der Zwaan er dømt til 30 dager i fengsel for å ha løyet til FBI-etterforskere om sin kontakt med russisk etterretning og Trump-kampanjen.

Alex van der Zwaan

DØMT: Alex van der Zwaan sa seg delvis skyldig i tiltalen i februar i år, og må sone 30 dager i fengsel.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Han er dermed den første personen som blir dømt til fengsel som følge av Robert Muellers gransking av russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget.

Van der Zwaan er svigersønnen til en av Russlands rikeste menn. Han er dømt for å ha løyet om sin kontakt med Trumps tidligere rådgiver Rick Gates og en person med bånd til russisk etterretning, melder BBC.

Gates var en av tidligere valgkampsjef Paul Manaforts nære medarbeidere og forretningspartner. Både Gates og Manafort er fra før siktet av Mueller for hvitvasking av penger og skatteunndragelse.

Inngikk avtale

Van der Zwaan sa seg skyldig i ett av tiltalepunktene tidligere i vinter, og skal ha inngått en avtale med etterforskerne.

Etter å ha innrømmet skyld, inngikk advokaten en avtale om å samarbeide med Muellers granskere, inkludert deling av opptak av samtaler med Gates, den ikke navngitte personen og en partner i advokatfirmaet.

Den nederlandske advokaten er også idømt en bot på 20.000 dollar.

Jobbet for russiskstøttet president

London-baserte Van der Zwaan representerte det globale advokatfirmaet Skadden Arps i et oppdrag for den ukrainske regjeringen i 2012 da korrupsjonsrettssaken mot tidligere statsminister Julia Timosjenko pågikk.

På den tiden arbeidet Gates og Manafort for den russiskstøttede ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj, som senere ble avsatt.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt