NRK Meny
Normal

– Absolutt mulig at noen han har hatt kontakt med kan utvikle ebola

For første gang har en person blitt diagnostisert med ebola utenfor Afrika, ifølge amerikanske helsemyndigheter. Mannen som er smittet skal ha beveget seg fritt i USA i seks dager, før han ble isolert.

Thomas Frieden

CDC-direktør Thomas Frieden fortalte på en pressekonferanse sent tirsdag kveld, norsk tid, at den smittede mannen skal ha oppholdt seg i USA i seks dager før han oppsøkte behandling.

Foto: Lauren Victoria Burke / Ap

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal den smittede være en mann som ble smittet av det dødelige viruset i Liberia. Mannen reiste deretter til Texas, der han etter hvert ble lagt inn på sykehus med ebola-lignende symptomer.

The Center for Disease Control and Prevention (CDC) opplyser at det senere ble påvist at mannen er smittet av ebolaviruset. I en uttalelse fra Texas Health Presbyterian Hospital of Dallas heter det at mannen nå er underlagt «streng isolasjon», på grunn av hans symptomer og reisehistorikk.

– Skal klare å stoppe dette

CDC-direktør Thomas Frieden holdt klokken 23.30 tirsdag kveld, norsk tid, en pressekonferanse om eboladiagnosen. Ifølge Frieden er tilfellet det første der en pasient har blitt diagnostisert utenfor Afrika. Han sier at amerikanske helsemyndigheter nå vil gjøre det man kan for å forhindre et omfattende ebolautbrudd i USA.

– Jeg er sikker på at vi kan klare å stoppe dette utbruddet, sier Frieden på pressekonferansen.

Ifølge Frieden skal opplysningene man har så langt ikke tyde på at den smittede var involvert i arbeid mot ebola i Liberia.

Frieden ønsket ikke å svare konkret på om den smittede fløy med et rutefly til USA, men understreker at ebola ikke smitter før den smittede har blitt syk.

Den smittede skal ha vært gjennom en helsesjekk før han fløy fra Liberia, og har altså utviklet sykdommen først etter dette. Frieden sier at det derfor ikke skal være fare for at andre passasjerer er smittet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ebola-dødsfall i Liberia

Helsearbeidere frakter ut en person som har omkommet som følge av ebolaviruset i Liberias hovedstad Monrovia.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

– Mulig at andre kan utvikle ebola

Samtidig påpeker CDC-direktøren at andre som har vært i kontakt med pasienten etter at han ble syk, kan være smittet.

– Det er absolutt mulig at noen som har vært i kontakt med denne personen kan utvikle ebola i de kommende ukene, sier Frieden, ifølge Reuters.

Ifølge Frieden skal pasienten ha ankommet USA 20. september, men mannen ble ikke syk før flere dager senere, det vil si onsdag i forrige uke. Fredag oppsøkte han medisinsk hjelp, og først søndag ble han lagt inn på sykehus.

CDC-direktøren ønsker ikke å svare på om den smittede er amerikansk statsborger, men sier mannen fløy til USA for å besøke slektninger. Han skal ha bodd hjemme hos slektningene under USA-oppholdet, og CDC skal ha tatt hånd om disse.

CDC opplyser også at man så langt ikke har diagnostisert andre tilfeller av ebola i USA.

Over 3000 døde

Ifølge Reuters er USAs president Barack Obama orientert om ebolasmitten i Dallas.

Det pågående utbruddet av blødningsfeberen ebola har drept over 3000 mennesker i fire vestafrikanske land. En betydelig andel av disse er helsearbeidere.

Også vestlige helsearbeidere har blitt smittet, blant andre den amerikanske legen Ken Brantly. Brantly ble hentet ut av Liberia med ebolasmitte i juli.

Etter å ha blitt behandlet med en eksperimentell ebola-medisin i USA ble Brantly friskere, og senere skrevet ut av sykehus i august, ifølge Bloomberg.

Reuters melder at det nå kan bli aktuelt å bruke eksperimentell medisin for å behandle mannen som nå er smittet i Dallas. Dette kan ifølge nyhetsbyrået også innebære å overføre blodplasma fra ebola-pasienter som har blitt friske.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt