Hopp til innhold

Første danske i rommet byr på festmåltid

Astronauten Andreas Mogensen er nå på vei til Den internasjonale romstasjonen. Med seg har han dansk mat som har skapt hodebry.

KAZAKHSTAN-SPACE-ESA

Han smilte bredt før oppskytningen. Lagret i raketten bak ham er det dansk mat til hele besetningen på romstasjonen.

Foto: STEPHANE CORVAJA / Afp

Danmark fikk sin første romfarer onsdag da en russisk rakett dro av gårde fra rombasen Baikonur i Kasakhstan.

Den 38 år gamle ingeniøren Andreas Mogensen kommer fram til Den internasjonale romstasjonen om fredag, og da er det klart for dansk aften i rommet.

Les også: Første danske skal ut i rommet - mor er bekymret

– Det var masse styr med denne maten, forteller kjendiskokken Thorsten Schmidt til NRK.

Laster Twitter-innhold

Astronaut Mogensen vil under sitt åtte dager lange opphold i stasjonen invitere alle om bord på et festmåltid. Oppdraget med å gjøre maten klar, gikk til kokken Schmidt som har utmerket seg med oppfinnsomme smakskombinasjoner.

– Målet mitt var å lage noe uventet til romfarerne, sier Schmidt.

– Jeg ville at de skulle få noe de ikke visste de kunne få i rommet.

Kronprinsesse Mary av Danmark og kokken Thorsten Schmidt

Han har vist kokkeferdighetene sine til mange. Her får kronprinsesse Mary av Danmark noen tips av Thorsten Schmidt.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / Afp

Vektløshet til besvær

Mat i rommet har fra romfartens spede begynnelse skapt store utfordringer for kokkene på bakken og de stakkars menneskene som måtte spise det de ble servert.

Å spise på normal måte er ikke aktuelt. På grunn av den vektløse tilstanden vil alt på en tallerken flyte rundt i kabinen og føre til alle mulige slags problemer.

I begynnelsen var det mat på tuber. Den første i rommet, russeren Yuri Gagarin, kunne velte seg i luksus med kjøttfarse og sjokoladesaus han trykket inn i munnen.

Smaken er også en av de mange utfordringene. Mat smaker annerledes i rommet. Ekspertene tror det kan være koblet til luktesansen som blir dårligere.

Astronaut Chris Hadfield forklarer hva som skjer med luktesansen i rommet.

Planlagt lenge

– Jeg har vært i mange møter, lest mye og snakket med folk for å få til dette, sier kokken Schmidt.

– Jeg har lagt vekt på at det skal smake mye, og så ga jeg opp slike ting som fløte som bare ville flyte rundt.

Holdbarheten var også en utfordring for kokken. Allerede i april måtte maten være ferdig pakket og klar for transport til rombasen i Baikonur. Maten måtte derfor varmebehandles og pakkes på en spesiell måte.

– Det er viktig at maten ikke mister noe smak i løpet av den tiden, og det gjør den ikke, lover Schmidt.

The Space Rock - sjokolade for romfart

Overraskelsen dansken har med seg, er sjokolade formet som asteroider. Hver av de navngitte sjokoladebitene har en spesiell ingrediens tilpasset en i mannskapet.

Foto: Bon Viant Communications

Kål er fest

Kål er en av ingrediensene i festmåltidet, og kokken ble overrasket da han oppdaget at kålen faktisk smakte bedre etter at den var blitt behandlet slik reglene bestemmer.

Det danske måltidet vil være kjøttgryte med kål og vaniljekompott med bær. I tillegg er det en overraskelse til mannskapet på vei, men det vil ikke kokken fortelle om.

– Det skal være en hemmelighet, så det kan jeg ikke røpe nå, sier Schmidt.

SISTE NYTT

Siste nytt